Dit domein staat te koop. Interesse? Stuur een e-mail naar dmitar@rebelinternet.eu. Wees snel, we verkopen op korte termijn.

Tips Barcelona

Sanne op 12 Feb. 2014 16:30

Een trip naar Barcelona, altijd leuk! Ga vooral een keer naar één van de shops van Rent Electric, touren door Barcelona op elektrische fietsen, scooters, steps of zelfs een auto. De electric tour programs is DE beste manier om met een groepje de stad te verkennen. Explore the city without getting tired!


Wees geen toerist op 11 Sep. 2013 23:41

Ik ben al vijf keer in Barcelona geweest en ga er zeker nog wel eens heen. Wat me altijd opvalt in welke Europese stad ik ook kom (Boedapest, Wenen, Rome, Istanboel enz. enz.) is dat je de "toeristen" er zo uitpikt. Ook in Nederland denk ik ieder voorjaar als het zonnetje gaat schijnen: "De verkleedkist wordt weer van zolder gehaald". Want wat zien sommige mensen eruit. Verwassen T-Shirts, verkeerde korte broeken enz. En in die kleren bezoeken ze niet alleen hun eigen dorp of stad, maar ook een stad in het buitenland. Geen wonder dat je wordt beroofd! De inwoners van buitenlandse steden lopen er keurig bij. Lange broeken, overhemd en/of bloes. Neem daar een voorbeeld aan. Je wordt dan een met de mensen en dan val je niet zo op als toerist!


Geweldige stad!! op 01 Jul. 2013 15:44

We zijn net terug uit die geweldige wereldstad,en we hebben genoten van de cultuur TIP neem een 3,4,5 dagenkaart voor openbaarvervoer kan je kopen op de luchthaven is ideaal kan je mee op tram,bus en metro zoveel als je wilt!!Sla een zijstraatje in bij de Ramblas en ga lekker verdwalen dan kom je de mooiste plekjes tegen,lekker goedkoop maaltijd is bij FRESCO ALL IN 9,95 (incl drinken)buffetvorm.En vergeet vooral niet een kijkje te nemen in Park Guell!!


Beste route naar gaudi parc op 09 Jun. 2013 23:27

Het laatste stuk naar het gaudi parc schijnt nogal stijl en zwaar te zijn. Hier de alternatieve route. Wij hebben deze route genomen en hierbij hoef je dus niet echt omhoog, en is dus heel goed te doen! http://blog.orangemonkeytours.com/2011/02/15/wat-is-de-beste-route-naar-park-guell/


Fietsverhuur/Tours bij BORNBIKE op 26 Apr. 2013 12:33

Ik heb afgelopen week een tour bijgewoond van BORNBIKE Barcelona en het is een dikke aanrader! Ze hebben verschillende tours van 3 uur, een strandtour, tapastour, montjuic-tour en gotiek-modernisme tour. Ik heb de tapastour gekozen en dit was een ontzettend leuke manier om de stad te leren kennen. We kwamen langs idylische pleintjes en oude straatjes in de binnenstad, Park de la Ciutadella (Romantisch park!)en nog veel meer, om te eindigen in een authentiek Tapas restaurantje. De jonge Gids was erg aardig en heeft ons nog andere plekjes in de stad aangeraden. Voordeel is dat ze op een centrale plek zitten, en vrij dicht bij de zee. Absolute Do: Bornbike Barcelona!


Zigeunervrouwen met palmtakjes op 17 Oct. 2012 23:04

Zigeunervrouwen met palmtakjes en/of andere bloemen? Ze staan er na bijna 30 jaar nog steeds! 30 Jaar geleden werd ik hier al voor gewaarschuwd door een reisleider. Vriendelijk bedanken en wegwezen dus! Laat je emoties ook maar even thuis als je zo'n heel oud vrouwtje ziet bedelen ergens in een steegje op de grond. Het ziet er erg zielig uit. Maar ik heb haar (zomaar onverwachts) zien instappen in een dikke Mercedes. Met andere woorden, ze werd opgehaald door haar familie. Je vindt deze mensen natuurlijk niet alleen in Barcelona. Je vindt ze in elke grote stad. Vandaar dus mijn tip. Loop er langs, zeg ze vriendelijk goedendag en ga gewoon verder.


Anjer Dames op 14 Oct. 2012 23:26

Wees alert voor vreemde mensen die iets geven en daarna een symbolische cent willen. Had vermoeden dat het zigeuner vrouwen waren (55-60); maar ben toch geript door de Anjer dames. De enige reden om 1 cent te vragen is omdat we daar geen tot weinig waarde aan hechten en zo weten ze waar je geld zit! Negeren en doorlopen!!!


Opgepast voor aardige dames die een anjer aan je geven op 09 Oct. 2012 23:20

Afgelopen weekend was ik met een vriendin in deze geweldige stad! Helaas hebben we ook een minder leuke ervaring opgedaan. Twee allervriendelijkste dames gaven ons een anjer i.v.m. een feestdag en een bijbehorend feestje op de place catalunya later die dag. We hoefden er in eerste instantie niets voor te betalen maar na het uitdelen vroegen de dames om een muntstuk van 1 of 2 cent voor "Fortuna". Wij doken in onze portemonnee waarbij een an de dames mijn vriendin meehielp met zoeken. Niet dus; in dezelfde tijd pakte zij 2 biljetten van 50 euro uit haar portemonnee. Het ging echt heel erg snel en ongemerkt. Mijn vriendin was bijzonder alert en zag dat er iets gebeurde. Het geld was inmiddels bij de tweede dame. Mijn vriendin pakte de hand van deze dame en ontfutselde haar het gestolen geld. Ik werd boos op deze vrouwen en wat schetste onze verbazing; zij begonnen te roepen dat er helemaal niets was gebeurd. Hierdoor kregen voorbijgangers de indruk dat het om een ruzietje ging en reageerde niemand..... Een waarschuwing: pas altijd op als je wordt aangesproken en laat niemand je portemonnee of waardevolle bezitting vasthouden ook al wekt hij/zij de indruk je te willen helpen.


Uitgaan met partybandje! op 29 Aug. 2012 19:32

Uitgaan is super leuk in Barcelona, maar zo nu en dan vragen de clubs ontzettend veel entree aan toeristen! Daarom is het handig om een partybandje van te voren te kopen! Zo kan je voor 15 euro een partybandje kopen en heb je met dit bandje 7 dagen lang gratis toegang tot 15 clubs! Je kunt zo'n bandje bijvoorbeeld op de site: http://www.its-a-deal.eu/ kopen, zij hebben ook de handige services van het afleveren bij je hotel!! Handig!!!


Wandel- en fietsroute op 15 Aug. 2012 12:21

Ben met met mijn dochter een paar daagjes in Barcelona en heben al een wandeltocht met Robb en een fietstocht met Luna achter de rug. Een echte aanrader om Barcelona op die manier te ontdekken! Heb de tours thuis via internet geboekt bij Cruising Barcelona en alles was tiptop geregeld. De fietstour was een tapastour, heel origineel! We hebben tapas gegeten zoals de Spanjaarden het zelf ook doen, zonder onze gids Luna hadden we die gezellige bar nooit gevonden.


Blauwe tram naar Tibidabo op 08 Aug. 2012 23:58

Het hoogste uitkijkpunt over Barcelona ligt op de Tibidabo. De rit er naar toe is al ontzettend leuk. Vanaf de Avenue del Tibidado gaat er een blauw trammetje (Tramvia Blau) dwars door de deftige wijk van Barcelona naar boven. Aan het eindpunt van de tram kun je uiteraard meteen de tandradbaan nemen naar de Tibidabo. Maar ik raad je aan om even een stop in te lassen. Aan de rechterkant vind je namelijk een heel leuk eetcafe met een buitenbar. Aan de buitenbar heb je al een prachtig uitzicht over Barcelona. Tip: Neem hier alvast iets te eten of te drinken, want boven op de Tibidabo is het eten meer in de trant van McDonalds enz. Ga hierna met de funiculare (kabelspoor) naar boven. Boven is er een kleine kermis. Dus als je met kinderen in Barcelona bent is dit een middag dolle pret. Zonder kinderen is de kerk die er staat zeker een bezoek waard. Prachtige altaarstukken die opgebouwd zijn uit mozaiek.


Palau de la Musica Catalana op 04 Aug. 2012 22:15

Een prachtig gebouw op ca 500/600 meter vanaf de kathedraal. Ik raad je aan om hier een rondleiding te boeken. Maar koop dan een dag van te voren een kaartje. De rondleidingen zijn in het Engels en Spaans (2010) en worden om het uur gegeven. Als je hier dus om 14.00 uur een kaartje koopt voor een Engelse rondleiding kan het best zo zijn dat de rondleiding om 16.00 uur begint. De Spaanse rondleiding zit daar dan weer voor. Klinkt wat ingewikkeld maar heeft uiteraard ook te maken met de toeristische drukte op dat moment. Het kan dus ook zo zijn dat de rondleidingen zijn "uitverkocht". Kijk als je er toch bent om kaartjes voor de rondleiding te kopen ook even op het programma van de concerten die er worden gegeven. Die zijn bijna nooit uitverkocht. Dus je kunt altijd een kaartje kopen.


Metro op 20 Jul. 2012 20:16

Ik ben deze week in Barcelona, en heb zelf een brommertje gehuurd om lekker door de stad te touren. Dat is sowieso echt een aanrader. Beetje kort door de bocht en onbezonnen commentaar over de metro hier. Met de auto naar barcelona en dan de stad verkennen, dan zit je al vast aan een of andere tour. Want met de voet zie je vrij weinig en dat is jammer. De metro hier is vele malen beter geregeld dan bijvoorbeeld in Parijs! Wat je niet moet vergeten is dat Barca ontzettend groot is, en het daardoor ook in de metro druk kan zijn! Ben je hier niet naar op zoek, zou ik kiezen voor een brommertje (dat is niet zo gemakkelijk gedaan, absoluut een must om ervaring met dit soort scootertjes en druk verkeer te hebben), de fiets of inderdaad een tour (dan ben je dus veel minder vrij). Kortom, je weet dat je naar een wereldstad gaat en hou daar rekening mee. Ga je out in drukke en warme omgevingen, zoek dan een rustig badplaatsje op of heb er vrede mee dat je de helft van Barca misloopt!


Anoniem op 10 Jul. 2012 00:23

alles is goed aan barcelona... het weer de mensen.. we missen alleen de levende standbeelden op de Ramblas wie weet waar deze gebleven zijn?


Enjoy en denk na (2)! op 04 Jul. 2012 23:37

Wat ben ik blij dat hieronder (zie "Enjoy en denk na") mijn (zie vlak hieronder "Ramblas")tips door iemand die al een hele tijd in Barcelona woont worden bevestigd. Muchas gracias "Enjoy"! Ik kan iedereen die naar deze fantastische stad gaat dus maar een ding aanbevelen. Ga lekker verdwalen. Pak, als je moe bent, een terrasje. Blijf gewoon een paar uur zitten met een wijntje en wat tapas. Of ga uitgebreid lunchen. Niets moet, alles mag. Je bent op vakantie! Maar hou hetgeen we hieronder hebben gezegd wel in je achterhoofd.


Enjoy en denk na! op 03 Jul. 2012 01:37

Ik woon nu drie maanden in Barcelona en werk in een van de grote *****Hotels van Barcelona en krijg dagelijks te maken met toeristen die beroofd zijn, ook hebben ze het bij mij al geprobeerd. Mijn opinie is dat de meeste mensen die beroofd worden ook niet heel goed nadenken, waarom is het nodig 4 verschillende creditcards, pinassen, je paspoort en een rijbewijs mee te nemen. Neem cash geld me voor de dag en laat de rest lekker in het hotel. Als je een identiteitsbewijs bij je wil hebben kan je ook een kopie meenemen, dit wordt overal in Barcelona geaccepteerd. Voor de Sagrada Familia kan je kaartjes vooraf via internet kopen, google Ticketmaster Sagrada Familia en je vind genoeg sites. Ik vind de huizen van Gaudi het niet waard om naar binnen te gaan aangezien je maar een klein deel ziet en lang in de rij moet staan. Qua restaurants moet je de Ramblas absoluut vermijden en zijn inderdaad in de zijstraten veel leukere terrasjes te vinden. Als je een goede paella wilt eten voor een redelijke prijs met een goed uitzicht raad ik aan naar een van de restaurants te gaan die voor Palau del Mar zitten, dit is bij Passeig de Colom, ze kijken uit over de haven en ongeveer 10min lopen vanaf de Ramblas. Verder kan ik niet anders zeggen dat hier heel veel wordt gerold, maar gedraag je zoals je in Nederland ook zou doen en probeer er niet zo toeristisch uit te zien, dat het warm is is geen reden om je te kleden als een mafkees... Barcelona is een prachtige stad, maar wel een waar je bij moet nadenken. Geniet ervan!


Ramblas op 23 Jun. 2012 23:30

Ik ben al "tig" keer in Barcelona geweest en loop dan toch ook iedere keer weer even over De Ramblas. Maar dan alleen 's morgens vroeg. Na elf uur moet je hier echt niet zijn. Veel te veel toeristen die "een dagje Barcelona doen". Loop net als ik om een uur of half tien via de Ramblas naar Mercat La Boqueria. De mooiste markt van Barcelona. Drink hier dan ook meteen een lekker kopje koffie of (wat kan het jou schelen) een glaasje cava in een van de vele tapasbarretjes. Als je geinteresseerd bent hoe de Ramblas er uit ziet na jouw bezoek aan de markt (ca 12.30 uur) dan zul je merken dat ik niet teveel heb gezegd. De terrassen zitten vol met toeristen. Er worden veel te grote glazen bier en glazen sangria geserveerd. De paella en ook de tapas die ik uit de verte dan op een tafeltje zie staan zien er afschuwelijk smerig uit. En de rekening na afloop...? Waanzinnig duur! Tip van mij. Ga zowel rechts als links de kleine straatjes in van de Ramblas. Je vind hier de leukste kleine barretjes met tapas, de leukste restaurantjes, terrasjes enz.


Ramblas op 25 May. 2012 22:51

De Ramblas is prima tussen 09.30 en 11.30 uur. Daarna wordt het een grote toeristische "kermis". Ga hier op de terrassen niets eten of drinken. De prijzen rijzen de pan uit voor slecht eten en drinken. Loop na 11.30 uur de kleine straatjes (zowel links als rechts) naast de Ramblas in en je vind kleine tapasbars, leuke terrasjes en prima restaurantjes.


Rugzakjes op 08 May. 2012 22:58

Ik ben nu al vijf keer in Barcelona geweest en verbaas me iedere keer weer (overigens ook in andere steden die ik heb bezocht) over de toeristen die met een rugzakje rondlopen. Je hebt geen ogen in je achterhoofd!! Ook kijk ik altijd met verbazing naar de kleding die sommige mensen aan hebben in een stad. Korte broek, verwassen Tshirt, camera over de schouder. Kortom: "Je ziet eruit als een toerist!" Trek nette kleren aan als je een "wereldstad" bezoekt. En daarmee bedoel ik echt geen driedelig kostuum of een mantelpakje. Heb respect voor de locale bevolking, die loopt ook niet half bloot over straat. Laat pin-, creditcards en paspoorten in de kluis van het hotel. Neem voldoende cash geld mee en verdeel dat geld (als je met meerdere personen bent) over kleine tasjes en/of overhemdzakjes. Stop geen geld in een achterzak van je pantalon! Houdt je camera in je hand met het riempje een paar keer om je pols en/of in een klein tasje waarvan je de riem over je nek doet. Tasje wel voorop je buik houden! O, nog een tip. Neem die grote plattegrond van een stad niet mee. Er zijn genoeg reisgidsen met kleine plattegronden (per wijk)die je bij voorkeur (zonder op te vallen) op een terrasje kunt bekijken. En nu mijn laatste tip voor een stedentrip in Barcelona,maar ook in andere steden. Vergeet die plattegrond! Ga gewoon maar eens lopen en verdwalen. Je vind dan de leukste pleintjes, terrasjes, restaurantjes enz. En als je de weg echt kwijt bent....dan neem je gewoon een taxi terug naar je hotel.


Fietsen huren op 10 Apr. 2012 23:45

Ook leuk is om Barcelona op de fiets te verkennen. Ik had een reis geboekt waarbij een excursie per fiets zat inbegrepen langs de bekende hoogtepunten.De fiets was van Budget Bikes (zit in een zijstraat van de Ramblas: Carrer de la Unio). Na deze excursie heb ik de fiets nog anderhalve dag mogen huren en ben ik aan de hand van twee routes die ik ook had ontvangen de stad verder gaan verkennen. Een route ging via Placa Catalunya en Placa Espanya naar het Montjuich Park en van het olympisch stadion naar de haven. De andere route ging door de gezellige en multiculturele wijk Raval, de artistiekere wijk Gracia (met een optie om naar Parc Guell te fietsen en dat heb ik ook gedaan) en Poblenou (met veel moderne gebouwen). Het zijn hele fijne fietsen, die geschikt zijn voor het lekker op je gemakje door de stad trappen, over de fietspaadjes, of anders over de stoep of de wat rustigere wegen.


Appartement huren (apartime) op 16 Feb. 2012 13:11

Overnachten in Barcelona kan duur zijn. Zeker als je in een hotel verblijft. Het is veel goedkoper om een appartment te huren. Zeker als je met veel mensen bent. Het handige is dan dat je de kosten kunt delen. Ik heb een bedrijf gevonden die voor een goede prijs appartementen verhuren in centrum van Barcelona. Bijna alle appartementen zijn binnen 10 minuten loopafstand van plaza Catalunya. Het bedrijf heet Apartime. Ben je van plan om naar Barcelona te gaan check zeker even deze site.


Ramblas op 04 Feb. 2012 23:47

Ik ben al zes/zeven keer in Barcelona geweest. En het verbaast me iedere keer weer dat de terrassen op de Ramblas vol zitten met niets vermoedende toeristen. Als er nog niets op het tafeltje staat heb ik altijd een soort van aandrang om op ze af te stappen en te zeggen: "Je moet hier niet gaan zitten. Je wordt belazerd!" De Ramblas is vanaf 09.30 tot 11.30 uur een hele fijne plek om overheen te lopen. Maar daarna? Wegwezen!! In de kleine straatjes, zowel links als rechts van de Ramblas, vind je veel meer leuke kleine en vooral goedkopere (tapas-)barretjes.


Cocktailbar op 04 Feb. 2012 23:29

Als je een echt goede cocktail wilt drinken, ga dan naar Boadas. Het is de oudste cocktailbar in Barcelona en nog steeds een begrip. Ernest Hemmingway dronk hier al zijn Mojito. Het is een kleine bar en tot een uur of 20.30 erg druk. Vanaf een uur of 21.30 iets rustiger. Een tip: Zorg dat je een plaatsje aan de bar kunt bemachtigen. Heel leuk en enthousiast barpersoneel en (nog leuker!) vanaf die strategische plek is het een fantastisch gezicht om te zien hoe dat barpersoneel allerlei cocktails maakt. Adres: Tallers 1. Als je vanaf Placa Catalunya de Ramblas op loopt is Taller het eerste kleine straatje aan je rechterkant.


Lange wachtrijen vermijden op 22 Jan. 2012 22:13

Wachtrijen bij de topattracties zijn zeer lang in het toeristenseizoen. Koop daarom je entreekaarten vooraf, dit kan uren schelen! Mogelijk via bijvoorbeeld www.Barcelona.ticketbar.eu of oh-Barcelona.com.


Neem juist wel de metro! op 13 Jan. 2012 13:45

Ik ben nu 3 x in Barcelona geweest, maar kan in tegenstelling wat een voorganger schreef, juist WEL de METRO aanbevelen. Het is een heel goedkope makkelijke snelle en overzichtelijke manier van vervoer. Koop meteen 10 kaartjes (sept. 2011 10 kaartjes voor € 8.20 je kan met pin betalen met automaat!!!!! en je kunt ook nog overstappen ook! Ook vanaf het vliegveld neem je de metro naar het centrum, ideaal! en in alle metro's die ik nam (en ik heb er heel wat genomen) zat airco! Voor mij een DO!!!Wij (gezin + 3 kids gaan in aug.2012 weer)


Ramblas op 29 Dec. 2011 23:24

Vanaf 10.00 uur tot ca 13.00 uur is de Ramblas nog gezellig en rustig. Zorg dat je hierna weg bent. Er komen hordes toeristen en die worden eigenlijk allemaal belazerd. De terrassen zien er gezellig uit, maar de prijs-/kwaliteitsverhouding en ook de bediening is ontzettend slecht! Ga de straatjes van de Rambla links en/of rechts in. Ook wel toeristisch, maar als je je wat orienteert kun je hier op een klein terrasje, in een tapsbarretje en/of restaurantje goedkoop en goed eten.


Sagrada Familia op 29 Dec. 2011 23:08

Als je de Sagrada Familia wilt bezoeken en daarna Hospital de Sant Pau, adviseer ik je om eerst naar het Hospital te gaan. Vanaf het Hospital zie je Sagrada al liggen. Je kunt hierna dus rustig naar beneden lopen dooor de Avinguda de Gaudi. Je wandelt dan van boven naar beneden. En... na het bezoek aan het Hospital heb je wel trek in een drankje. In de Avinguda de Gaudi vind je heel veel barretjes, terrasjes en restaurantjes waar je gezellig kan zitten.


Sagrada familia op 29 Dec. 2011 22:51

Als je niet (te) lang in de rij wilt staan om de Sagrada Familia te bezoeken heb ik een tip. Je kunt thuis een toegangskaartje printen!! Zoek Sagrada Familia (Google o.i.d.) en de rest wijst vanzelf.


Vanta op 05 Dec. 2011 14:18

Drink eens een lekker kopje echte Spaanse Vanta! Heerlijk!


Restaurant Les Quinze Nits op 14 Oct. 2011 13:00

Een heel gezellig, uitstekend en betaalbaar á la carte restaurant is "Les Quinze Nits", gelegen aan een plein (naam weet ik zo gauw even niet). Het is vlakbij de Ramblas. Kom wel op tijd (reserveren is het beste), anders sta je in de (vaak) lange rij voor de deur te wachten op een plekje.


Voetbal kaarten Barcalona op 19 Sep. 2011 14:37

Koop geen kaartjes van vreemde bij het stadion. de kaartjes zijn veel te duur en je hebt hele slecht plaatsen. Het beste is om de dag van de wedstrijd rond een uur of 11 bij het stadion te zijn dan gaan de officieel kaartverkooppunt open en kan je voor een goed bedrag kaarten kopen


Metro op 19 Sep. 2011 14:35

Perfect vervoersmiddel in Barcelona. Koop een T10 kaart (10 strippen kaart) en je kan 10x gebruik maken van de metro. Hij is niet persoonsgebonden dus je kan hem ook met je partner/gezin gebruiken. de gangen naar de metro zelf zijn erg warm maar in de metro staat de airco al op je te wachten


Aanraders op 13 May. 2011 20:13

Een absolute aanrader is Casa Battlo. Mooie huis. Echt mooi gemaakt. Als je van architectuur houdt moet je daar zeker heen gaan en Parc Guell. Mooie park alleen wat minder was, was de mannetjes daar die hun spul verkopen. Maar het is echt de moeite waard om daar heen te gaan en helemaal naar de top te gaan. Want de uitzicht is mooi... En zie de Flamenco show in Pablo Espanyol. Het is echt de moeite waard. Wat een passie! Wat een expressionisme! En de gebouwen in Pablo Espanyol zijn mooi.


Metro op 12 Jan. 2010 13:04

Echt en DO!!! Je bent binnen no time van de ene kant van Barcelona naar de andere kant! Metro gemist? Binnen een paar minuten staat de volgende er alweer! Wij hebben maximaal 6 minuten op een metro moeten wachten.


Nieuwjaar vieren op 04 Nov. 2009 13:21

Ik ben al een tiental keer in Barcelona geweest en dit is altijd fantastisch goed meegevallen maar Ik ben er eens met een aantal vrienden geweest om nieuwjaar te vieren. Op zich was het wel gezellig tot dat we besloten om op Placa Catalunya een kijkje te gaan nemen rond middernacht. Iedereen stomdronken op dat plein en blijkbaar is er een bizarre traditie om lege flessen van Champagne en andere dranken op het plein te gooien. Resultaat: een plein vol glasscherven, zatte mannen die er dan stoer doorlopen en uitglijden op al dat glas en een heel grimmige sfeer. Ik kon niet snel genoeg weer terug op het hotel zijn om daar in alle rust verder te vieren. Ik ga nog elk jaar minstens 1 keer terug naar Barca maar met Nieuwjaar verkies ik toch om iets anders te doen voortaan!


De bus op 05 Aug. 2009 22:43

In plaats van dat je de metro neemt, ga eens met de bus!!! Het is veel leuker! In de metro zie je toch niets. In de bus daarintegen...


Parc Guell op 31 Jul. 2009 22:54

Als je Parc Guell wilt bezoeken en je bent wat slecht ter been en/of je hebt long- of ademhalingsproblemen, neem dan en taxi. De toeristenbus en ook de metro stopt bij de halte van Parc Guell, maar dan ben je er nog niet. Je moet dan nog een steile weg oplopen (ca 100 meter) om bij de ingang te komen. Spreek eventueel ook met de taxichauffeur af om op een bepaalde tijd weer op te halen bij de ingang. Na een/anderhalf uur heb je het wel bekeken en daarna moet je de steile weg weer af. Langs die steile weg zijn er ijs- en pizzatentjes, maar de kwaliteit is uiteraard slecht en de prijzen te hoog. Het "restaurant" (nou ik noem het een vreettent!) in Parc Guell moet je absoluut links laten liggen. Ga, zoals ik hierboven al heb geadviseerd terug met een taxi en laat je afzetten bij je favoriete restaurant en/of terrasje.


Palau de Musica Catalana op 09 Jul. 2009 21:58

In deze stad is erg veel te zien, maar het allermooiste gebouw is het Palau de Musica. Je kunt er alleen naar binnen onder begeleiding van een gids. Meestal is het raadzaam een dag van te voren te reserveren, anders is het vol en er kunnen maar een beperkt aantal mensen per dag naar binnen. Bijzonder de moeite waard!!!


Bar Bosque op 06 Nov. 2008 13:12

Een plekje die bijna niemand weet te vinden is een bar verscholen in een zijstraat aan het einde van de Ramblas. Ik kan deze bar het beste omschrijven als een soort sprookjesbar. Er staan bomen, een waterbronnetje en noem maar op. Het zit aan een zijstraat van de Ramblas. Als je vanaf placa Catalunya de Ramblas afloopt richting de haven, heb je bijna aan het einde, aan je linkerhand een (ja hoe zal ik het noemen) een soort ingang met een poort. Dat is dan zogezegd een ingang voor een soort poppenmuseum. Die poort ga je door waar boven staat Bar Bosque. De straat is passeig de la blanca 5-7.


Voetbaltickets kopen op 06 Nov. 2008 13:07

Een wedstrijd beleven in het enorme stadion is een aanrader. Kijk in Nederland even of een een wedstrijd is en koop je kaartja ter plekke aan de kassa van het stadion. Uiteraard als de wedstrijd niet te belangrijk is, anders kom je er uberhaupt niet in. Ik heb destijds mij kaartjes voor nog geen 20 euro gekocht, de ochtend voor de wedstrijd!


Uit eten met onduidelijke menukaart op 27 Oct. 2008 22:53

We hebben helaas ervaren dat er toch restaurants zijn waar ze graag touristen oplichten. Natuurlijk ben je daar als tourist ook wel een beetje voor..maar je kan het ook overdrijven. Een Catalaans restaurant dat nota bene in een gids voor touristen aangeschreven stond als goede prijs kwaliteit verhouding zijn we voor 116 euro het schip ingegaan. We kregen allereerst een menukaart in het Spaans, waarbij de prijzen zo goed als onleesbaar waren. Bij navraag heeft de eigenaar op een briefje geschreven wat het gerecht wat we wilden kostte, en dat was redelijk. Na alles te hebben nagevraagd en besteld te hebben nam hij wel het blocnote weer mee. Helaas voor ons was het 'bewijs'dus weg.. Na te hebben gegeten (wat niet eens goed verzorgd en erg weinig was) kregen we de rekening gepresenteert en kon de eerst zo vriendelijke eigenaar ineens geen Engels meer...We konden niet anders dan afrekenen. Het bedrag was dus meer dan 2 keer zo hoog dan dat wat hij ons van te voren had uitgeschreven, maar ja..bewijs dat maar..


Wandelen met kaartje op 27 Oct. 2008 22:40

Zelfs voor mij als 'vrouw die de kaart graag mag meedraaien' goed te doen! De straten lopen in vierkanten, je vindt altijd de weg terug! Echt een goede en leuke manier om de stad te verkennen, met de arme en de rijke wijken. Ik koos zelf steeds per vak van 4 straten per dag een doel/bezienswaardigheid. Heerlijk gewandeld en erg veel gezien van deze stad die mij blijft boeien.


Uit je hotel gaan op 28 Sep. 2008 15:55

Blijf lekker in je hotel of in een ander verblijf als je bang bent om buiten gevaar te lopen. Trouwens, wist je dat de meeste ongelukken binnenshuis gebeuren. Dus of het nou echt verstandig is?


Metro op 02 Sep. 2008 18:01

We hebben een dagticket genomen in een prémetrostation en daarna de metro gebruikt om ons te verplaatsten. Het was er steeds zeer koel terwijl buiten de gemiddelde temperatuur 30 ° C was...voor ons een echte meevaller en voor de kinderen ook...alles verliep heel vlot en comfortabel.


Camp Nou Tour op 30 Aug. 2008 01:10

Eerlijk gezegd vond ik de Camp Nou Tour helemaal niet zoveel aan. Het is echt supercommercieel en je schuifelt voetje voor voetje achter tientallen andere toeristen aan. Nee, een aantal weken daarna heb ik een wedstrijd in Camp Nou gezien. Dat is pas de moeite waard zeg, wat een avond! Voor mij: Camp Nou Don't en Wedstrijd DO!


Barcelona zien, voelen, proeven op 30 Aug. 2008 01:08

Barcelona is echt een stad om verliefd op te worden! Wanneer je eenmaal kennis hebt gemaakt met de rijke historie van de stad wil je alleen maar meer weten. Tijdens ons bezoek aan Barcelona hebben we een tour geboekt bij, ik meen, Orange Monkey, waar een Nederlandse gids, die er ook woont ons de stad mee in nam. Wat een prachtige verhalen zaten er in de tour. Sommigen wat triest, sommige boeiend, sommige grappig. Enorm wat zoiets bij je kan doen! Vond het echt indrukwekkend en zou het bij iedereen aanraden die erheen gaat!


Les Caracoles op 04 Aug. 2008 10:10

Zeker doen bij een bezoek aan Barcelona is dineren bij Los Caracoles, Escudillers 14. (rechts van Ramblas) 08002 Barcelona. Authentieke gerechten in een fantastische Catalaanse sfeer. Om in het restaurant te komen moet je dwars door de keuken! Doe als de Catalanen en ga s'avonds in de rij staan voor dit restaurant.


Ontbijt op 06 May. 2008 21:57

Neem vooral geen ontbijt bij je hotelovernachting. Je vind overal kleine cafeetjes en eettentjes die voor veel minder geld geweldige cappucino en verse broodjes serveren. Gewoon achter de locals aan lopen, want iedereen ontbijt buiten de deur.


Wel de metro,of bv de trein. op 16 Apr. 2008 11:46

De metro is een goedkope en snelle manier om heel Barcelona te zien. Ook kun je goedkoop met de trein naar bv zuid-spanje afreizen. wat je in NL betaald voor een retourtje A'dam- Maastricht, kun je hier wel 3x het hele land door. Ook kun je prima naar bv het strand toe aan de Costa Brava.


El Raval op 13 Mar. 2008 12:29

Ik raad deze wijk totaal niet aan, het is de wijk aan de rechte hand van de Ramblas. 's middags kun je hier wel lopen maar vooral als vrouw moet je erg goed opletten.'avonds kom hier helemaal niet naar toe. En wat de metro betreft ik heb nooit onprettige ervaringen gehad, maar 's avonds moet je wel goed opletten. Neem dan beter een taxi.


Evelien op 16 Jan. 2008 21:11

Maak eens een fietstocht door barcelona b.v de tibidaboberg een geweldig uitzicht en een unieke ervaring en in de stad rijd je over de stoep door geweldige straatjes!!!!!


Wat niet te doen op 06 Jan. 2008 00:40

hang niet de toerist uit ga niet bepakt en bezakt door de stad lopen kijk niet rond alsof je niet weet waar je naar toe moet, dit kan je ook niet doen in andere steden.plan van te voren wat je wil zien waar je naar toe wilt dat werkt goed.


Anoniem op 06 Jan. 2008 00:37

wij kwamen in 1992 voor het eerst in barcelona met de trein vanuit cambrils met 9 man 4 volwassenen 5 kinderen hectisch , spannend erg leuk voor de kids een leuk jeugd trauma vol cultuur wij komen er nog ieder jaar vanaf de camping 1 nacht in hotel en 2 dagen door de stad banjeren, doen dit ook dit jaar weer zo'n stad hebben we in nederland niet 1 groot feest en plezier is wat wij al 15 jaar meemaken veel gezien en beleefd blijft onze stad


Cindy op 29 Dec. 2007 21:49

Barcelona is echt een geweldige stad, vooral als je er als ouders eens even lekker een paar dagen tussenuit wilt zonder de kinderen, heerlijk. Met kleine kinderen vinden wij het veel te hectisch, we hebben hier ook ervaring mee. In Park Guelle kun je heerlijk ronddwalen, en je ogen uitkijken want het is daar zo prachtig. Het uitzicht, de architectuur, de sfeer, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook kun je er heerlijk eten in Tapas restaurantjes en geloof me, daar zijn er genoeg van. Je kunt ook overal en snel met de Metro naar toe, werkt super. Kortom, Barcelona heeft toch wel ons hart gestolen.


Metro op 30 Nov. 2007 20:15

er is niks makelijker dan de metro nemen in barcelona. je koopt een t10 kaart van 7 euro en kan 10 verplaatsingen maken. heb zo veel bezocht op een paar dagen


Metro op 19 Nov. 2007 18:54

In Barcelona kan je beter de metro niet nemen, Dat is een dikke DON'T, varkens worden nog beter vervoerd. Ik zelf ben in de metro flauwgevallen. Alle mensen worden er maar in gestopt en het is bloedheet, En helemaal volgepropt. Beter neem je de auto en parkeer je hem in Barcelona,Schrijft de naam van de garage op of de straat en als je klaar bent met het bezoeken van Barcelona houd je een taxi aan en laat de straat of parkeergarage zien en die taxi brengt jou er wel heen, of neem de bus, maar zeker weten geen metro!


Go and Connect kortingskaart op 17 Oct. 2007 12:38

Barcelona kan behoorlijk duur zijn, om te wonen en om te bezoeken. Ik heb een goede tip om jou verblijf in Barcelona een stuk goedkoper te maken! Koop een kortinkskaart, ik heb deze zomer de kortingskaart van Go and Connect gekocht die maar 12 euro was.Uitgaaan was nu veel goedkoper, ik kreeg kortingen bij vele winkels, restaurants fietsverhuur, museums etc. En bij heel veel clubs kon ik gewoon gratis naar binnen! Als je geinterreseerd bent moet je deze website even bekijken en dan kan je ook meteen zien waar je de kaart kan kopen en waar je precies allemaal kortingen krijgt. http://www.goandconnect.com/en/Discounts/ Ik denk dat deze kaart echt een must is als je op reis gaat naar het dure, maar geweldige Barcelona!


Merel op 07 Oct. 2007 15:39

Net terug van tweeweekse cursus Spaans in Barcelona. Voor wie 'de schaduw van de wind' gelezen heeft; Fermín had gelijk, want die stad kruipt onder je huid! Dit was mijn eerste noch mijn laatste bezoek, want de stad oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uit en ik ben er (na twee bezoeken van in totaal 3 weken) nog altijd niet uitgekeken. Barcelona is een wereldstad met Westerse allure, zonder haar intimiteit en Mediterrane sfeer te verliezen. Ze is omgeven door bergen, Stranden.html">Stranden en havens, en ze ademt één en al cultuur; van de Catalaanse keuken tot Gaudí's architectonische hoogstandjes en van haar rijke historie tot de ontelbare bars en winkeltjes - die ondanks de 24-uurs economie hun siësta nog altijd in ere houden! Wie niet kan kiezen tussen een stedentrip, een wandel- en een zonvakantie... Barça is je bestemming!!!


Even uitrusten...... op 25 Sep. 2007 17:04

Ben je moe van al dat gewandel en toe aan een rustpauze? Ga naar het Museo Maritim (vlakbij het eind van de Rambla en het beeld van Columbus). Op de binnenplaats is een(boek)shop waar je ook koffie, thee, drankjes en broodjes en zo kunt kopen. Er is een terrasje met bomen waar je even heerlijk kunt bijkomen; al blijf je er een uur zitten met een potje thee.......Vlakbij de drukte van de Ramblas, maar een oase van rust.


Josée op 25 Sep. 2007 16:57

Net terug uit Barcelona (1e bezoek). Erg leuke stad; mediterrane sfeer (ook al door het erg warme weer dat ik had). Veel (culturele) bezienswaardigheden, veel winkels (hoewel ik niet kom om te shoppen). Vooral de Barri Gotic sprak mij erg aan met z'n nauwe straatjes en oude huizen en pleinen. Sagrada Familia uiteraard bezocht; jammer dat er een erg lange rij stond voor de lift! Casa Battlo ook erg interessant alleen jammer van de hoge entreeprijs (16,50). Parc Guell is ook erg mooi en kost niets trouwens. Ik had een apartement en heb zelf een beetje gekookt, dus ik heb geen ervaring met restaurants. De boodschappen in de supermarkt vond ik niet duur. Cappuccino gedronken in Bulevard Rosa (winkelcentrum aan de Passeig de Gracia) en ik hoefde maar 1,15 af te rekenen! Trein vanaf vliegveld naar de stad v.v. goedkoop (2,50 enkeltje). Prima te doen allemaal, ook met de metro. Wel bijna m'n portemonnee gerold in de metro dus oppassen geblazen! Eigenlijk ben ik "verslaafd" aan Londen maar Barcelona is ook erg gaaf! Volgend jaar mei ga ik weer, dus dat zegt genoeg....


Evangeline Arts-Sawit op 27 Aug. 2007 12:36

Ik ben al 3 keer shoopen in Plaza Catalunya is absoluut echt goedkoop verkelijken hier in Nederland. Eten zijn ook veel goed koper. Stappen in Barcelona is geweldig, makkelijk te bereiken en te vinden (bus/metro). Cultuur: leerzaam en heel interessant en ik ben helemaal weg van het werk van Antoni Gaudi zoals de Park Guel, Battlo, Sagrada Familia en etc. Mooi weer, gezellig uitstappen tot midden in de nacht bijvoorbeeld disco avond in Mare Magnum.


Barcelona mét budget! op 19 Aug. 2007 16:03

Snuif zoveel mogfelijk van de Catalaanse sfeer op door te wandelen. Je kan de Ramblas blijven af en oplopen, er is altijd wel iets te zien. Natuurlijk is de metro een handig en vrij goedkoop middel, maar dan wel vanaf je meer dan 2-3 stations moet passeren. Ga (ook al ben je geen voeballiefhebber!) eens gaan kijken naar een match van FC Barcelona. Ook in de bovenste ring (de goedkoopste tickets) heb je een heel goed zicht. Koop de kaarten in officiële zaken (Infopunt Ramblas of aan het stadion!). Prijzen ook op de website van de club. De metro vervoert je er zo naar toe. Echt de moeite! Huur eens een tandem. Een te gekke manier om de stad te verkennen. Doe dit wel eerder aan het eind van je trip, zo ken je je weg meer en kan je blijven fietsen en moet je niet om de haverklap stoppen om iets te bezoeken. Prijzen zijn te doen (12 euro voor 2uur), er bestaan ook enkele websites van. Geniet en laat al je zintuigen meegenieten!


Goedkoop slapen vr studenten op 19 Aug. 2007 12:36

Als je naar www.hostelworld.com gaat vind je de goedkoopste hotels. laat je niet misleiden wanneer er bv staat 6euro, wat verder zie je dan staan dat je dan met 10 in een zaal slaapt. Maar ik had bijvoorbeeld voor 17.5 euro/nacht een 2 persoonsbed en een badkamer in een hotelletje in de stadskern. hostelworld geeft er ook alle scores bij van vorige bezoekers over Hygiëne, receptie, bediening, eten enz. Wat wel handig is.


Melissa op 19 Aug. 2007 12:31

barcelona is zoeken en vergelijken. Koop je tickets voor een match in het stadium, niet aan de Ramblas! Drink geen cola in de grote ketens aan de Ramblas, maar sla een paar kleine straatjes in en drink voor 90 cent. doe je picknick inkopen in een Cortel Ingles en op de markt. bezoek eens een van de prachtige studentenrestaurants ipv een restaurant (in een gewoon restaurant moet je de BTW nog bijbetalenà. Een bezoekje aan de Sagradia Familia kost redelijk wat, maar het is de moeite waard. Als je een groen (europees) studentenkaart bij hebt, mag je overal goedkoper binnen. Dit werkt soms ook met een gewone studentenkaart zoals in het aquarium.


Melissa op 19 Aug. 2007 12:25

Ik vind de sfeer in barcelona geweldig. Het is een ruige, maar gastvrije sfeer. Toch steeds opletten, zeker in de metro's, op je handtassen en zo. Je kan met iedereen praten, vragen stellen, onderhandelen,... Alleen al om de sfeer wil ik elk jaar terug


Melissa op 19 Aug. 2007 12:23

Barcelona is een en al cultuur. Of dat nu gaat om een voetbalmatch of over de gotische wijk, elk plekje in barcelona heeft zijn verhaal. Praobeer niet altijd de meest toeristische plekken opt e zoeken zoals de Sagrada Familia, maar duik ook eens wat kleine steegjes in langs de Ramblas en de gotisch wijk en je komt nog meer pracht en praal tegen.


Melissa op 19 Aug. 2007 12:21

Uitgaan in Barcelona is zeer speciaal maar niet aangeraden voor toeristen. toch niet als je echte discotheken wil bezoeken. Aan toeristen vragen ze het dubbele van de prijs. wat fijn is, is dat je soms per ongeluk op underground feetsjes terecht komt, of dat je zit te vloeken omdat ze alleen sangria hebben van 4 euro tot de ober later met een gigantische kan sangria afkomt. Barcelona is qua uitgaan zoeken, vergelijken.


Melissa op 19 Aug. 2007 12:17

's morgens deed ik mijn boodschappen voor de picknick in de Cortel Ingles. Dat zijn gigantische supermarkten. je vindt er een op de Placa de Cataluna. Daar koop je je brood en beleg. Daarna ging ik de marktplaats op aan de Ramblas en kocht daar mijn fruit en wat tomaten. De markt alleen al is een bezienswaardigheid. als 4uurtje ging ik wel eens een tapas-bar binnen. Je moet goed uitkijken naar de prijs, ze verschillen enorm. 's avonds ging ik in een van de Fresc Co's eten. waar het tussen de 8.30 euro en 9.95 euro kost voor eten a volonté!!! Ik weet dus niets van sjeike restaurants, maar wel hoe je als student enorm goedkoop kunt leven in Barca.


Melissa op 19 Aug. 2007 12:12

Shoppen is wel helemaal mijn ding niet. En naar Barcelona gaan om te gaan shoppen vind ik al helemaal belachelijk. Maar er is daar dus kans toe. De Corte Ingles zijn er 200 keer groter dan een INNO ook weet je pas wat een media Markt is of een Fnac als je er een hebt bezocht in barcelona. Rond de stadskern heb je ook alle merkwinkels.


Goedkoop eten en drinken II op 19 Aug. 2007 11:53

Stap 1 van de gigantische supermarkten Cortel Ingles binnen. Vul daar je picknickmand met brood, beleg en drinken. Daarna bezoek je de mooiste en kleurrijkste markt gelegen aan de Ramblas waar je heerlijk, vers en goedkoop fruit kunt kopen. Ook verkopen ze er snoep, fruitdrankjes, vleeswaren en vis. Als je daar ene appelsien eet weet je pas wat sappig is!


Maremagnum- aquarium op 19 Aug. 2007 11:49

Wanneer je de Ramblas afloopt tot aan de kust. Kom je aan een gezellige loopbrug die naar een enorm gebouw loopt. Op het brugje zelf is het zeer gezellig picknicken. Wanneer je brood in het water gooit heb je vaak kans dat er 100 vissen op je afkomen. Maremagnum is een groot sjeik winkelcentrum wat op zich geen grote bezienswaadigheid is. Maar achter Maremagnum heb je het grootste aquarium van West- Eutopa. Daar maak je kennis met de echte nemo's , kleurrijke fauna en flora en als kers op de taart: gigantische haaien. Laat je meeglijden op de loopband en kijk je ogen uit.


Voetbaltickets op 19 Aug. 2007 11:42

Het is echt eens een fijne ervaring om naar een match te gaan kijken in Nau Camp, ook voor niet- voetballiefhebbers. Maar koop nooit je ticket op de standjes in de Ramblas of het secretariaat vlakbij de Ramblas. Bestel er zeker geen via internet!!! Ze zijn de helft zo duur en soms zelfs meer. Bij een niet zo belangrijke match kun je gewoon 's morgens een ticket gaan kopen in het stadium zelf aan de normale prijs.


Lekker en goedkoop eten op 19 Aug. 2007 11:37

In Barcelona ontdekte ik de fameuse studentenrestaurants. Laat je niet afschrikken, ze zien er heel anders uit dan hier. Het zijn grote zaal die enorm gezellig ingericht zijn. de Fresc Co's (zo heten die restaurants)lijken een beetje op kunstgallereien. Ze zijn altijd open in de week, ook 's avonds. 's middags kost het buffet 8.30 euro, 's avonds 9.95 euro. Ze hebben salades, Pasta's, Pizza's, soep, brood, dessert en koffie. Je mag zoveel eten als je wilt. De plaatsen waar je ze vindt: Carme16 of Pl. Duc de Medinaceli 2 of C.C. Maremagnum. smakelijk!


Gevaarlijke spelletjes op 19 Aug. 2007 11:30

Speel op de Ramblas nooit het spelletje met de 3 bekers en het balletje!!!!! De zogezegde toeristen die meespelen en die je steeds ziet winnen, spelen onder 1 hoedje met de spelleider. Er wordt je gevraagd te gokken onder welke beker het balletje zit.(natuurlijk leg je hier geld voor in) Het ziet er simpel uit, maar pas op, ze zijn enorm rap! Dit jaar nog zag ik een jongen die niet wilde meespelen in elkaar geklopt worden. Ze stalen 200 euro en gingen op de loop. De jongen was er erg aan toe. DUS DOE HET NIET!!!!


Eten en drinken op 19 Aug. 2007 11:25

De meest bekende plek in Barcelona is de Ramblas. In die straat vind je het ene na het andere restaurant. Ook grotere ketens à la Mc Donalds zijn daar te vinden. Het is niet aangeraden daar iets te eten of te drinken. De kostprijs is veel te hoog. Sla een paar straatjes in richting de arme Gotische wijk en meteen vind je een paar authentieke tapa- bars waar je koffie voor 90 cent drinkt.


Fietsen! op 27 Jul. 2007 16:08

Een geweldige manier om Barcelona te ontdekken, is per fiets. Zeker met een kleine groep is dit leuk om te doen. Je kunt op de Tibidabo je fiets ophalen (eerst te voet naar boven, of met de bus :-) en dan over een vrij vlak fietspad dat iets boven de stad langs de berg loopt, een mooie tocht maken. Op een gegeven moment ga je via een paadje door wat buitenwijken naar beneden en kom je in het centrum terecht, waar je langs de 2 bekendste huizen van Gaudí fietst door de brede winkelstraat. Via het Plaza Catalunya en de Rablas kom je bij Columbus aan het begin van de haven, en fiets je zo naar het winkeltje van de organisatie waar je je fiets achterlaat en je te voet de stad ingaat voor een wijntje, biertje en natuurlijk een tapa ! En dat allemaal met Nederlandse begeleiding als je wilt! Super aanrader!


Corlijn op 08 Jul. 2007 08:53

In Barcelona is het een bom van Cultuur als je weet hoeveel volkeren er geweest zijn,onderanderen romijnen ,Moren,Visigoten en nog meer.Het is ook de geboorte stad van Gaudi,een heel erg bekende spaanse architect.Hij ontwierp Parc Guell en Sagrada Familia kerk die hij niet heeft kunnen afmaken dus die staat al sinds honderd jaar in de stijgers!


Corlijn op 08 Jul. 2007 08:47

Barcelona is het shopparadijs.Het bekende kledingmerk Zara komt er vandaan.Daarom is het in Barcelona voor kleding wat minder duur!Het is de perfecte plaats om te flaneren in de brede allee van la Rambla. Zeker een aanrader!


Jeroen op 12 Jun. 2007 09:48

Barcelona is wat mij betreft shopstad nummer 1! Uren, nee dagen kun je hier in het centrum rondstruinen. Leuk ook om onbekende spaanse kledingmerken te ontdekken.


Plaats tip


Weer in Barcelona

vrij zonnig
10 °C

vrij zonnig

Nuttige info

Ligt in Spanje
De euro
Geen tijdsverschil
±3 uur vliegen

El Born

» meer bezienswaardigheden