EL-DE-Haus

Een oude gevangenis van de Gestapo, de geheime politie van nazi-Duitsland (1933 tot 1945). Gevestigd in de wijk Altstadt-Nord in het centrum. Vrijwel tijdens het hele Nazi-regime vonden er in het EL-DE-Haus ondervragingen plaats. Omdat het huis in de binnenstad van Keulen lag, hoorden voorbijgangers regelmatig het geschreeuw van mensen die gemarteld werden. Je kunt diverse vetrekken, waaronder de martelkamers, bezoeken.


Tips

J stigter op 25 Feb. 2012 10:37

Zeer zeker de moeite waard ! Wat zich hier heeft afgespeeld, dit mag en zal zich hopelijk nooit meer herhalen. En laat duidelijk zien wat de gevolgen ( kunnen ) zijn van extreem geloof in het nationaal cocialisme. Raad wel aan het audio setje wat je bij de entre kunt huren er bij te nemen ( extra kosten van 2 euro )


Julie op 16 Nov. 2011 15:26

Zeker het bezoeken waard, en dan bedoel ik vooral de kelders zelf. Van de rest van het interieur is niets bewaard gebleven, de bovenverdiepingen zijn volledig ingericht als museum. De informatie in het museum is interessant, maar het kan al gauw vervelen om alleen informatiebordjes te lezen.Integendeel tot de kerkers,want het geeft het een bijzonder onaangenaam gevoel om in een ruimte te staan waar 70 jaar geleden mensen gemarteld zijn.


Wanny op 11 May. 2010 14:11

Zeer de moeite waard. Net als voor volwassenen is een bezoek ook voor tieners een indrukwekkende ervaring. Let op: je stemming kan wel omslaan.


Hans op 15 Jan. 2008 12:42

Eind december heb ik het EL-DE Haus bezocht. Best een mooi gebouw aan de buitenkant. Eén van de weinige gebouwen in Keulen dat de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. In de kelderverdieping kan men o.a. de oude Gestapo-cellen bezoeken. Best wel interessant maar tot hier het authentieke gedeelte van het interieur. Op de andere verdiepingen van het gebouwen is niets van het oorspronkelijke interieur bewaard gebleven. Men zou zelfs niet weten hoe het interieur er ooit heeft uitgezien... Toen ik er was liep er een uitgebreide tentoonstelling (audio-guide beschikbaar) over het nationaalsocialisme in Keulen. Ik raad geïnteresseerden aan om deze tentoonstelling te bezoeken aan het begin van hun Keulen-trip. Wanneer men het doet na uren te hebben rondgeslenterd in de stad wil de vermoeidheid wel eens toeslaan. Al bij al een positieve ervaring voor liefhebbers van 20e eeuwse geschiedenis maar voor andere mensen allicht niet datgene waarvoor ze speciaal naar Keulen afzakken.


Plaats tip


» bekijk volledige kaart Keulen