Expo 92 Terrein

Het terrein waarop in 1992 de Expo gehouden werd. Gelegen op het Isla de la Cartuja, een eiland op de rechteroever van de rivier de Guadalquivir. Het terrein werd in 1992 gedurende 7 maanden door miljoenen mensen bezocht. Ze namen een kijkje in de diverse paviljoens van de deelnemende landen aan de Wereldtentoonstelling. Het idee achter de Expo is dat landen laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Zo werden uitvindingen als de telefoon en de auto op diverse Wereldtentoonstellingen gepresenteerd. Ook bouwwerken als de Eiffeltoren in Parijs en het Atomium in Brussel waren het rechtstreekse gevolg van een Wereldtentoonstelling.

Op het Expo-terrein van Sevilla staat tegenwoordig een enorm, Efteling-achtig pretpark: Isla Mágica. Verder kom je er het Cartuja klooster tegen. Dit veertiende-eeuwse klooster werd speciaal voor de Expo gerestaureerd. In het klooster zit tegenwoordig het Museo de Arte Contemporaneo. Hier vind je onder meer moderne Spaanse schilderijen en beeldhouwwerken. Andere overblijfselen van de Expo zijn twee moderne bruggen over de rivier de Guadalquivir: de Barqueta brug en de Alamillo brug. De Alamillo brug werd ontworpen door de bekende Spaanse architect Calatrava. De brug diende als inspiratiebron voor de Erasmusbrug in Rotterdam. 


Tips

Citytripper op 01 Jan. 2012 22:06

Vergane glorie; 20 jaar geleden ongetwijfeld adembenemend qua architectuur, afmetingen en grootsheid(aparte futuristische gebouwen en parkachtige promenades/waterpartijen), nu nutteloos, leegstand,verval en te kostbaar om te onderhouden. Enkele gebouwen zijn nog in gebruik (als kantoren?)en er is best veel autoverkeer, maar wandelend door het prachtig aangelegde park (tegen de rivier aan)en over de brede troittors met nauwelijks begroeide pergola's, fonteinen (meestal niet werkend) en kapotte moorse tegeltjes met gras ertussen maakt het geheel een desolate indruk. Wij waren de enige toeristen(december, sowieso niet druk in Sevilla) die er verwonderd rondliepen, je waande je in een film als enige overlevenden na een ramp, zoiets. Maar zonder dat je een onveilig gevoel krijgt overigens. Een aanrader! Ja echt, zie hoe de geinvesteerde miljarden aan die Expo na 20 jaar nutteloos zijn. Het is apart om er rond te dwalen en zoiets zul je in Nederland niet vinden, daar zou zo'n uitgestrekt gebied nooit lang ongebruikt blijven. Gek trouwens dat dit gebied is opgenomen in de route van de Hopp-on-hopp-off toeristenbus, de meeste toeristen zullen dit niets vinden. Maar je hoeft natuurlijk niet uit te stappen.


M Jongkind op 18 Mar. 2008 14:42

Wat een vervallen bende, hier en daar probeert men nog iets in stand te houden, maar er wordt weinig aan gedaan. Klooster en pretpark zijn wel ingebruik.


Plaats tip


» bekijk volledige kaart Wenen