New: This domain is for sale. If you're interested just send us an e-mail on [email protected] Act now, we plan to sell short term.

Holocaust-Mahnmal

Een enorm groot monument voor de vermoorde Joden in Europa. Gelegen aan de Ebertstrasse. De Holocaust-Mahnmal bestaat uit 2711 donkere betonblokken, die in hoogte van elkaar verschillen. Het monument meet bijna 3 voetbalvelden. In mei 2005 werd het Holocaust-Mahnmal geopend voor publiek. Overigens ging daar een flinke rel aan vooraf. Want het bedrijf - Degussa AG - dat verantwoordelijk was voor de antigraffiti laag op de betonblokken, bleek een dubieus verleden te hebben. Degussa AG namelijk was tijdens de holocaust mede-eigenaar van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor de nazi’s. Uiteindelijk ging de opdracht toch door. Overigens vind je onder het Holocaust-Mahnmal een documentatiecentrum. Dit centrum moet je niet verwarren met het Joods Museum, dat in 2001 geopend werd. Het Joods Museum is een andere, aparte bezienswaardigheid.


Tips

Nadil op 17 Aug. 2010 01:01

Ga er vooral naar toe als het begint te schemeren, dan is het nog indrukwekkender


Tonny op 27 Feb. 2010 22:54

Toen wij er waren, lag er een dikke laag sneeuw en dat maakte het extra byzonder.


Draadjuh op 02 Dec. 2009 00:17

INDRUKWEKKEND!! Iedere Berlijntoerist moet dit gezien hebben!


Tom op 01 Nov. 2009 12:21

Ik ben met school een paar dagen naar Berlijn geweest. Toen wij een paar uur vrij hadden om er rond te lopen, zijn we met een groep jongens naar het monument gelopen. Het monumnet zelf vind ik zeer indrukwekkend. Alleen het museum vind ik wat minder. Er zijn geen beelden en dat vond ik nogal saai. Ik zou het dus wel wat mooier vinden als er wat beelden bij komen. We hebben lang niet alles van Berlijn gezien, maar we vonden het allemaal een geweldige stad.


Annemiek op 06 May. 2009 20:47

Indrukwekkend monument, vooral als je er doorheen loopt. Als je er bent ga dan zeker even naar het museum onder het monument.


Bart op 12 Dec. 2007 15:58

wij waren er met de kinderen. het monument heeft bij ons een diepe indruk nagelaten. de kinderen holden tussen de blokken. en toch stoorde dat niemand.


Erwin op 03 Sep. 2007 15:01

Indrukwekkend monument waar je uren in rond kan wandelen. Vlakbij de Brandenburger Tor die je iig gezien moet hebben dus zeker even langs gaan.


Plaats tip


» bekijk volledige kaart Wenen