Tips Berlijn

Sushi&more op de Friedrichstr.204 op 09 Jun. 2013 21:34

bij het ontvangen van de bon werd veel duidelijk over dit restaurant. Het behoort tot meli wellfood en wordt op de bon niet als sushi & more vermeld, maar als mr.beans Deli. Het eten was van mindere kwaliteit zal ik maar zeggen. Wat erger is dat mijn vriendin een mineraalwater besteld, maar kraanwater krijgt. Bij navraag bitst de serveerster ons af terwijl het water getapt bij een normale kraan niet alleen hetzelfde smaakt maar ook een overdaad aan calcium toont (bij mineraalwater is dit niet mogenlijk door natuurlijke zuivering). Op de rekening bleef de uitbater bij mineraalwater en de bijbehoorende prijs. Pure oplichting in mijn wereld, misschien bij meerdere dit zou de vele namen van dit etablisement kunnen verklaren.


Bus 100 op 23 Sep. 2012 15:25

Een aanrader is om bus 100 door de stad te nemen, zo passeer je op een goedkope manier allerlei bezienswaardigheden. Vervolgens uitstappen bij de Fernsehturm en daar bovenin een lekkere cocktail drinken met uitzicht over de hele stad. Veel plezier in de fantastische stad!


Per trein naar Berlijn op 22 Jul. 2012 20:00

Boek je treinretour naar Berlijn bij Deutsche Bahn, ca 80 Euro. NS is een stuk duurder, vond zelfs de juffrouw aan het NS loket, die me deze tip gaf!


Bernauerstrasse op 16 Jul. 2012 13:51

Iets buiten het centrum ligt de Bernauerstrasse. Je krijgt hier een heel goed beeld van de scheiding tussen Oost en West. Er staat een stuk muur. Deze liep pal langs de huizen. Mensen sprongen vanuit hun raam naar West-Berlijn. Uitkijktoren met informatie en zicht op dit gebied. Documentatiecentrum waar een film over de situatie wordt getoond. Heel indrukwekkend allemaal.


Reichtag zonder reservering op 24 Jun. 2012 15:11

Ze houden je gegarandeerd tegen. Dus drie dagen op Voorhand in schrijven


Bröhan-Museum op 21 Apr. 2012 23:16

Jugendstil en art deco museum Bröhan. Een veel te klein museum voor de € 6,00 entree p.p. Je kan beter naar de Kunst- und Trödelmarkt aan de Straße des 17 Juni gaan. Leuk en gezellig en je ziet daar meer art deco


Infocentrum Holocaust Monument op 12 Jan. 2012 10:47

Onder het grote Holocaust (blokken) monument bevindt zich een informatiecentrum ter ere van de vermoordde Joden in Europa. Gratis entree en de mogelijkheid tot een audioguide voor maar 4 euro. Deze audioguide is absoluut geen noodzaak want het informatiecentrum is duidelijk, aangrijpend en indrukwekkend! Aan het einde van de pakkende tour kan je je achternaam invoeren in het conputerbestand van Yad Vashem om te kijken of je zelf voorouders hebt gehad die slachtoffer zijn geworden in de Tweede Wereldoorlog. Als je het centrum verlaat, sta je ineens midden in het ‘blokken’-monument, erg goed over nagedacht! Dit infocentrum, wat ik liever museum noem, is een absolute aanrader en een niet te missen excursie die je lang zal bijblijven!


Tropical Islands op 24 Oct. 2011 21:25

In het weekend van 21-10-2011 hier geweest. In de nacht aangekomen met 2 vrienden. Dat is wel een leuk entree. Lekker warm, de verlichting, de entourage. Je moet wel in het bezit zijn van een auto. Het ligt 70 km buiten Berlijn centrum. Als je kinderen hebt super om hier een dag en één overnachting door te brengen. Ik sliep aan het strand. Superervaring. Echter wel prijzig. Waren totaal EUR 240,00 kwijt met zijn drieen. Dat was voor entree, extra kosten voor overnachting, ontbijt, toegang sauna, bier, bier, en nog eens bier, en wat te knabbelen. Reken op EUR 80,00 per persoon, exclusief gebruik glijbanen en andere attracties. Deze kosten extra geld.


Stasi-museum op 16 Sep. 2011 14:37

Is goed te doen met OV. Metrolijn U5 en uitstappen bij station Magdalenenstrasse. Erg indrukwekkend om te zien en om te proeven hoe het geweest moet zijn in de tijd dat de muur nog stond.


Tropical islands op 29 Jul. 2011 22:32

Wij (2 ouders, 2 kinderen van 10 en 11) hebben ons er wel vermaakt maar moet er wel aan toevoegen dat dit zwembad wel erg duur is. Voor de glijbanen moet (p.p.) apart betaald worden, terwijl je daarvoor toch komt. Dit wordt je pas duidelijk als je eenmaal binnen de poortjes bent. Je krijgt daar een kaart en moet pas betalen als je weggaat. Het park is mooi aangelegd, en als je niet op tijd bent, zijn alle ligstoelen inderdaad bezet.


Sachenhausen op 15 May. 2011 18:08

Memorial van voormalig kamp Sachenhausen. Nu (2011) wordt het deels weer opgebouwd. Heel indrukwekkend, zeker met een gids en rondleiding (+/- 2uur)


Lisa op 08 May. 2011 16:37

Samen met een vriendin ben ik begin april 3 dagen in Berlijn geweest. Erg leuke stad, maar dat hebben we vooral kunnen ontdekken door de vele tips die we vantevoren hadden gekregen. Daarom leek het mij ook leuk om de dingen wij gezien hebben hier te plaatsen zodat anderen hier weer plezier van kunnen beleven. Uiteraard moet je naar alle bezienswaardigheden! Hauckesche Hofe (toeristisch) vonden wij er erg mooi uit zien, heel schattig, veel bloemetjes. Hauckesche Markt staat waarschijnlijk in alle boekjes, maar dat is ongelooflijk toeristisch. Een groot plein met allemaal restaurantjes naast elkaar, waar de prijzen uiteraard ook iets hoger liggen. Wij hadden niet een heel prettige ervaring met 1 van de restaurants hier, omdat zij zelf verzonnen welk ijs jij misschien lekker zou vinden in plaats van hetgeen je had besteld. Op dit plein lopen s'avonds ook de prostituees. Verder is het museuminsel erg intressant. Wij hadden ons waarschijnlijk niet goed ingelezen over wat er in elk museum te zien is, maar het Neuesmuseum is geen moderne kunst! Het Pergamon museum is niet heel veelzijdig, maar wel en mooi en leuk met de audiotoer. Friedrichstrasse is ook een straat die je gezien moet hebben, maar het is gewoon een grote centrale straat. Kurfurstendamn (hier op de Kastanienallee 1 gave jonge designer winkel: Mazooka) en Prenzlauerberg vonden wij niet heel leuk om te winkelen. Het gebied rond Kastanienallee was overigens wel de leukste buurt om door heen te lopen. Het gebied rond de Bergmanstrasse is ontzettend leuk om te winkelen. Veel vintage winkels, restaurants en cafe's met terrasjes. Het openbaar vervoer netwerk is ontzettend groot en handig, maar soms ietwat onduidelijk. We hebben 1 keer s'avonds gebruik gemaakt van de taxi. Van Hackescher markt naar der Pariser Kommune tien euro, dus niet heel duur. Eten Voor een ontbijt moet je naar Anna Blume met bloemenwinkel op de Kollwitzstrasse! Geweldig eten, mooie inrichting, leuke sfeer, goed personeel en mooie prijsverhoudingen. Typisch Duits eten bij Kartoffelkeller aan de Albrechtstrasse 14B. Voor een super goede houtoven pizza naar 12 Apostel bij het Museuminsel. (er zit er ook 1 bij Savignyplatz maar die is iets minder leuk) Geweldig gegeten! Goede prijzen, goede service. Helemaal fantastisch, wij raden de Johannes Pizza aan! Bovendien kregen wij ook (tegen betaling) een massage tijdens/na het eten. Curry 36 bij U-bahn Mehringdamm is ook typisch Duits en lekker. Volgens mij 1 van de betere want er stond een hele lange rij. Slechte warme chocomel bij het restaurant naast het Pergamonmuseum! Geweldig cafe'tje Napoljosnka op de Kastanienallee 43. Alles is roze, overal snoepjes en lekkere dingetjes! Wij hebben in het Pegasus Hostel geslapen. Mooi verzorgd hostel en niet heel duur! Succes en veel Plezier!


Navin op 08 Apr. 2011 20:20

Pas terug uit Berlijn. De winkel boulevard is gewoon top. Hele mooie stad op zich. Bruisend. De city tour busjes hebben hele goede reisgids. Ik reis helemaal vanuit Zuid Amerika naartoe en men wist dat Suriname een "dutch Colony" was. Je ontmoet gewoon mensen van de hele wereld en kijkt men toch meer naar de Duitse cultuur die perfect is uitgebeeld in de stijl van de gebouwen en de ontwikkelingen van de 21ste is mooi te merken. Om lekker te eten moet je gewoon een van de restaurants proberen van de kurfurstendamn. Gewoon top. De prijzen vallen mee. KaDeWe ja de Bijenkorf van Duitsland. Herkend die meteen. Echte aanrader.


Openbaar vervoer op 16 May. 2010 22:03

Als je met 3-5 personen bent ku je het goedkoopst een Kleine Groepenkaart kopen voor € 16,10, dan kun je de hele dag van aankoop reizen tot 03.00 uur de volgende ochtend. Wij waren met 4 personen en vonden het erg handig. Vanaf de Potzdammer Plats in de M85 stappen en staat middenin (uitstappen bij de Brandenburger Tor)de cultuur van Berlijn. De lijn 100 voert je langs alle leuke punten en je stapt maar in en uit wanneer je wilt.


Hackeschen Hofe op 18 Nov. 2009 20:38

Hier moet je naar toe! Ontzettend leuke hofjes met kleine gezellige boetiekjes, een ontzettend leuk sfeertje dat je absoluut geproefd moet hebben! Ga ook naar de heerlijke Konditorei aan het begin, als je de Hofe ingaat!


Sony center op 27 Apr. 2009 21:33

hier moet je echt heen als je van futuristische gebouwen houd. het is erg indrukwekkend om te zien hoe ze dat met die doeken en alles gedaan hebben. En voor de dames is aan de overkant van de weg een shopping centre. als je dan ook nog cultureel wilt doen, vlakbij de bahnhof van Potsdamer Platz staan nog enkele stukken van de muur tentoongesteld


Stasi gevangenis Hohenschonhausen op 15 Dec. 2008 17:31

Geinteresseerd in de DDR of de gevolgen daarvan? Ga dan zeker naar de Stasi gevangenis Hohenschonhausen (Genslerstrasse 66, Berlin-Hohenschonhausen). Deze gevangenis deed tijdens het DDR tijdperk dienst als gevangenis voor bijvoorbeeld tegenstanders van het communistische DDR regime. De gevangenis is alleen op basis van een rondleiding (€4 p.p.) te bezoeken. Deze rondleiding werd in ons geval verzorgd door iemand die zelf slachtoffer is geweest van het gruwelijke DDR systeem. Tijdens de rondleiding bezoek je de cellencomplexen, martelkamers en verhoorkamers die nog tot 1989 dienst hebben gedaan. Door het verhaal dat tijdens de rondleiding verteld wordt krijg je een goede indruk van de gevolgen van, zoals het daar genoemd wordt, "psychische foltering". Het is moeilijk je voor te stellen dat het gebeurde allemaal heeft kunnen gebeuren. Bij een bezoek aan deze gevangenis doe je absoluut een onvergetelijke indruk op! De gevangenis is wel moeilijk te bereiken met het OV. Kijk op de site http://en.stiftung-hsh.de/index.php voor een beschrijving van de route met het OV. Per auto is het ongeveer een half uur rijden vanaf de kurfurstendamm.


Topographie des Terrors op 17 Nov. 2008 15:16

Tentoonstelling over de opkomst en de ondergang van Nazi- Duitsland. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken en is gelegen op de grondvesten van het voormalige Gestapo hoofdkwartier. Indrukwekkende verhalen en foto's zijn hier te zien en bovendien is het gelegen achter een origineel stuk muur.


Het muurmuseum haus am Checkpoint Charlie op 22 Oct. 2008 19:48

Dit mag je niet missen, trek er tijd voor uit, want er veel te zien, hoe mensen naar het westen vluchten bv. veel informaie, je staat er af en toe met open mond. zeer overweldigend.


Technikmuseum op 22 Oct. 2008 19:38

is een must, voor mensen die van techniek houden, er staan tal van treinen, boten vliegtuigen enz. enz, je kan je er wel een dag vermaken 25.000 M2, ook leuk voor kinderen. Wij hebben erg genoten.


Goede reisgids kopen op 22 Oct. 2008 15:44

Zorg dat je een goede reisgids bij je hebt. Een aanrader is bijvoorbeeld de serie 'Reisgids voor de bewuste bezoeker' van Uitgeverij Meinema. Hierin staat net die extra informatie die een stad interessant maakt. Zie ook http://www.uitgeverijmeinema.nl/shop_details.php?productId=22734.


Pergamon op 22 Sep. 2008 09:22

Bezoek NU HET NOG KAN het Pergamon museum voor de klassieke en de Mesopotamische oudheid - dat gaat einde van dit jaar voor vier jaar dicht voor eeen uitgebreide revisie en restauratie, dus voorlopig kan het niet meer.


Geschiedenis op 22 Sep. 2008 09:18

Bezoek het Deutsches Historisches Museum im Zeughaus aan de Unter den Linden. Prachtige presentatie van meer den 9000 objecten over de geschiedenis van Duitsland tot 2000. Duits-grondige uitvoerige en duidelijke uitleg in Duits en (soms enigszins krom) Engels. Voor alles grondig beschouwen zeker twee dagen nodig. In museum talrijke banken en stoelen aanwezig voor wie het staan en lopen even teveel wordt Tevens uitstekende museumboekwinkel en dito restaurant aanwezig. Kost maar € 5.


Rugtas op 16 Jul. 2008 15:37

Uiteraard dient het artikel over de rugtas onder het kopje "Don't" te staan!


Luchtballonvaart over Berlijn op 12 Mar. 2008 18:21

Een echte do is een luchtballonvaart boven Berlijn. De ballon gaat 150 meter hoog waardoor je een schitterend uitzicht hebt over de stad. Na een kwartier word je weer naar beneden getakeld. Te vinden vlakbij de Potsdamer Platz. Meer informatie: http://www.air-service-berlin.de


Gratis rondleiding op 19 Feb. 2008 13:09

je kan elke dag een gratis rondleiding krijgen door een gids te voet. zij starten elke dag om 11 uur aan de Brandenburger Tor op het paritser platz aan de starbucks. het is wel gebruikelijk om achteraf iets te geven. vooraf inschrijven is niet nodig. ze zijn te herkennen aan het bord "free tour". de tocht duurt tot +- 16 uur maar dan heb je ook alles gezien.


Zelf vanuit Nederland een appartement boeken op 06 Feb. 2008 16:17

Berlijn met als uitvalsbasis een ruim en betaalbaar appartement. Dat kan heel makkelijk. Doordat Berlijn kampt met veel leegstand kan je voor een paar tientjes per nacht een goed appartement boeken. Zoek bijvoorbeeld op www.ferienwohnung-zimmer-berlin.de


Cecile Obrie op 30 Dec. 2007 18:25

Was 26 en 27 dec.2008 in Berlijn .Berlijn vind ik een gezellige ruime moderne stad.Unter den Linden was prachtig verlicht.Ook kreeg je een triest gevoel bij restanten van de muur.Niet te geloven wat daar is gebeurd.Eenstad om nog eens terug naar toe te gaan er is nog zo veel te zien.De kerstmarkten waren ook zeer sfeervol.


Mark op 23 Dec. 2007 20:35

Net terug uit Berlijn. In de week voor kerst is de sfeer bijzonder aangenaam. De winkels zijn langer en vaker open. Daarnaast is op ieder plein van betekenis wel een kerstmarkt te vinden. En uiteraard draagt de nodige kerstverlichting bij aan een goede sfeer. Het mooist vond ik de verlichting in de Potsdamer Platz Arkaden...het leek wel van goud...


Marjolein op 04 Oct. 2007 16:41

Als u in berlijn bent, ga dan eens naar de Bernauer Strasse. Hier vind u het Mauer Gedenkmahl (op maandag gesloten,) zeer zeker de moeite waard. In de toren is een expositie met foto's en film (aangrijpend) over de bouw en de vele ontsnappingen in de Bernauer Strasse. Buiten vind u nog een stuk muur compleet en in de staat zoels hij toen was, dubbel en een blinde zone er omheen, met in het midden het looppad van de wachten. Verderop staat een kerkje die op de plaats staat van de toenmalige kerk die moest wijken!! voor de muur, Hier omheen gebouwd in skeletvorm, de oude kerk.


Marjolein op 04 Oct. 2007 16:32

Ga eens lekker eten bij restaurant Kartoffel pfanne op de hoek Eisenzahnstrasse, Kurfustendamm. Heerlijke gerechten voor een klein prijsje. Of eens over de stad heen kijken in het heliport gelegen in het europacenter bij de kaiser wilhelm gedachnis-kirche (ingang tweede etage, naast de Saturn. entree 4 euro)


Berlijn ontdekken op de fiets! op 26 Sep. 2007 12:54

Berlijn is een wereldstad waar ontzettend veel te zien en te beleven is. Wanneer het weer het toelaat en wanneer je zoveel mogelijk van de stad wilt zien, ga dan op ontdekkingsreis met de fiets! Er zijn in de stad borden met aangegeven fietsroutes, je bent lekker in beweging en niet afhankelijk van openbaarvervoer. Een bijzondere fietsroute loopt bijvoorbeeld langs de voormalige Muur. Daarnaast worden er diverse groepsfietstochten georganiseerd. Fietsen zijn o.a. te huur bij diverse verhuurstations. Let wel: wanneer je de fiets toch wilt meenemen in het openbaar vervoer moet je een extra vervoerbewijs (met korting)kopen.


J. G. Koens op 23 Sep. 2007 16:36

Als je van winkelen houdt, mag je Het KaDeWe (Kaufhaus des Westens) beslist niet overslaan. Wat een warenhuis! Als je hier niet slaagt, slaag je nergens. Ook indrukwekkend is de foto-expositie in de Gedächtniskirche. Vooral de teksten bij de foto's. Eén grote belijdenis van het Duitse volk. Ga ook eens een kopje koffie drinken in café Adler bij Checkpoint Charlie. Een historisch plekje, want dit was ten tijde van de muur een ontmoetingsplaats van journalisten en spionnen. Kortom, Berlijn is een stad waar je niet uitgekeken raakt, met een uitermate bewogen en boeiende, maar o zo gruwelijke geschiedenis, gelegen in misschien wel het interessantste land van Europa.


HNMM-_ op 17 Sep. 2007 01:26

Het was er erg druk en heel gezellig, ik hou van de drukde en grote steden, dus was het veel leuker dan dat ik het had verwacht. Je had er ook veel cultuur, veel mooie parken en mooie winkels. Goedkoop was het er ook, teminste goedkoper dan hier in nederland. Het is een echte plek waarik zou willen wonen.


Erwin op 03 Sep. 2007 16:07

Wij zijn op zaterdagavond naar de Matrix geweest (www.matrix-berlin.de). Erg apart hoe Duitse jongeren zich voorbereiden op een avond stappen.. vooral veel voordrinken (tot voor de discotheek), vaak ook een beetje vreemde bijna enge figuren op straat. Binnen in de Matrix viel het allemaal harstikke mee.. De discotheek zit onder een tunnel en heeft een aantal verschillende 'zalen' met allen hun eigen muziek en publiek. Zo was er een hiphop, een 80ies en een swimming pool area. Prijs van drank is vergelijkbaar met Nederland, maar ze hebben hier wel veel keus (cocktails, mixjes: noem het maar op!) Je kunt trouwens ook buiten zitten om even tot rust te komen.


De Siegessäul op 03 Sep. 2007 15:55

Erg leuk om naar toe te gaan. Via een tunnel kom je midden op de rotonde uit. Toegang is geloof ik 5 euro of zo. Dit is het echter alleen waard als je goed ter been bent, want het is een flinke klim naar de top. Wel heel mooi is het 'schilderij' rondom de onderkant van de zuil. Een indrukwekkend tafereel gemaakt uit mozaiek.


Tropical Islands op 03 Sep. 2007 14:58

Als je toch in Berlijn bent zou je ook eens een bezoekje moeten nemen aan Tropical Islands, zo'n 50 km onder Berlijn. Een grote koepel in 'the middle of nowhere' met een regenwoud, 'tropical sea' (zwembad/strand), glijbanen, kids club, mini golf, shows en horeca. Heel onwerkelijk en super vet om een keer te zwemmen! (www.tropical-islands.de)


Uit eten in de Fernsehturm op 03 Sep. 2007 14:45

Als je in Berlijn bent moet je echt een bezoekje brengen aan de tv toren. Deze is 368 meter hoog (het hoogste gebouw van de stad). Met een lift ga je razendsnel naar het uitkijkplatform. Hier kun je een verdieping hoger naar het restaurant. De tafels en stoelen draaien langzaam rond voor het spectaculaire uitzicht. Let op: Ga vroeg of laat eten dan staat er waarschijnlijk geen rij.


Zitty en Tip op 06 Aug. 2007 22:37

Kijk in de Zitty of de Tip. Dit zijn twee tijdschriften waar letterlijk alles in staat: waar je kunt uitgaan, welke dj er muziek oplegt, welke film waar gespeeld wordt, waar je kunt shoppen, naar de kapper kunt gaan, een appartement kunt huren, enz.


Lekker en goedkoop eten op 01 Aug. 2007 21:38

Ga dan Thais eten bij Mai Thai Imbiss op de Zossener Straße 13 in Kreuzberg. Twee personen: heerlijk voorgerecht en lekker hoofdgerecht met veel verse groenten voor 14 Euro inclusief jasmijn thee.


Gebruik het openbaar vervoer op 01 Aug. 2007 21:33

Snel, overzichtelijk en betaalbaar. Voor een leuke stadstour neem je buslijn 100 langs allerlei bezienswaardigheden. Je kunt twee uur op de bus, tram of metro blijven (en onderling overstappen) voor 2,10 Euro. Een dagkaart kost 5,10 Euro. Een kaart voor 72 uur, inclusief kortingen op musea e.d. kost 21 Euro.


Cornelissens op 06 Jul. 2007 08:58

Telkens ik in Berlijn kom (en dat is al vele malen,daar mijn dochter daar al 7 jaar woont)snuif je al de sfeer bij het verlaten van het vliegtuig.De brede lanen met in de midden een groene oase van hoge bomen geven je een vrij en ruim gevoel . Je ziet wel dat je in een stad bent ,maar toch ,door al dat groen ,overal in elk deel van Berlijn is de natuur niet ver weg. Je hebt er zelfs een kunstmatig aangelegd strand ,waar men zich in één van de Zuiderse landen waant.De coctail in de hand of lekker luieren aan het strand. Op de vele wateren kan men heerlijke boottochten maken. Maar voor mij is de Paul linker üfer in het multiculturele Kreuzberg mijnlievelingsplekje. Je kan er een boek lezen aan de waterkant ,een drankje nemen in één van de vele caféetjes en prachtige wandelingen maken langs het water.Ook een boottocht is aan te raden . Over de prijs kan ikje wel zeggen dat er voor ieders beurs wel een oplossing is. Iets kleins eten kun je al vanaf een 3tal euro's . Heb al dikwijls ervaren dat Berlijn een beetje stiefmoederlijk behandeld word ,maar diegene die dat denken zijn mensen die er nog nooit geweest zijn.! Ga eens een kijkje nemen en ik verzeker je ,je komt er terug!! Een Berlijnse fan Huguette Cornelissens


Anoniem op 30 Jun. 2007 16:28

berlijn moet ,moet met een hoofdletter geeft niet hoe : per auto, per bus . trein of vliegtuig ook net buiten berlijn is veel te doen ,dat vergeet men vaak.heel veel groen en water.berlijn hoeft ook niet duur te zijn dit heb je zelf in de hand .dus allemaal op naar berlijn nog een plus een heel goed openbaar vervoer . en twee vliegvelden net om de hoek


T. van Cappellen op 11 Jun. 2007 21:12

Na vele stedentrips was ik blij verrast door Berlijn. Geweldige, bruisende, schone stad. Sfeer heerlijk, ontspannen. Zeer goed metronet met een goedkope driedagenpas maar het leukst blijft toch het slenteren langs alle bezienswaardigheden. Veel concurrentie door groot aanbod van hotels en restaurants, daarom redelijk lage prijzen.


Plaats tip


Weer in Berlijn

vrij veel bewolking
3 °C

vrij veel bewolking

Nuttige info

Ligt in Duitsland
De euro
Geen tijdsverschil
±1 uur vliegen

Zoologischer Gärten

» meer bezienswaardigheden