Afbeelding Istanbul

In het westen van Turkije ligt het metropool Istanbul. De stad is niet de hoofdstad van Turkije, maar wel één van de grootste steden waar maar liefst 16 miljoen mensen wonen. Waarvan ‘slechts’ 12 miljoen ook echt als inwoner van Istanbul geregistreerd staan. Ankara is nog altijd de hoofdstad van Turkije, maar dat wil absoluut niet zeggen dat Istanbul niet de stad is die je graag wilt bezoeken als je op vakantie gaat. Niet alleen vanwege het feit dat het een bruisende stad is waar altijd wel iets te zien of te beleven is, maar ook vanwege het feit dat de stad op twee werelddelen ligt. Een deel van de stad ligt namelijk in Europa en een deel in Azië. Het is dan ook één van de weinige steden die op twee continenten ligt. Dat is op zich al heel bijzonder.

De scheiding tussen west en oost

De scheiding tussen west en oost is dan ook duidelijk aanwezig en de stad wordt feitelijk doormidden gekliefd door de rivier De Bosporus. Die uitmondt in zowel de Zwarte Zee in het noorden als in de Zee van Marmara in het zuiden. Het westen en het oosten zijn met elkaar verbonden door drie bruggen en twee tunnels. Waarvan de hangbrug Bosporusbrug de bekendste en mooiste is. In theorie zou je ook met de auto naar Azië kunnen rijden. Ondanks dat het wel een pittige rit is als Nederland je vertrekpunt is. Vooral tijdens je stedentrip naar Istanbul zijn de verbindingsbruggen en -tunnels handig om alle stadsdelen van Istanbul te bezoeken. Dat is ook zeker de moeite waard, want het is een stad vol met prachtige bezienswaardigheden. Mede te danken aan de rijke geschiedenis.

De geschiedenis van Istanbul

Er is een heel boek te schrijven over de historie van Istanbul dat ooit als de Griekse stad Byzantium is gesticht. De Romeinen kregen de stad in handen toen zij de Macedoniërs hadden verslagen en voor een lange tijd is Constantinopel zelfs de hoofdstad van het Romeinse Rijk geweest. De naam Constantinopel werd rond het jaar 330 gebruikt en de stad was een onderdeel van het zogenaamde Byzantijnse Rijk. In 1452 viel de stad die werd ingenomen door de Ottomaanse Sultan Mehmed II. De gevechten om de stad duurden jarenlang voort en daar kwam gedeeltelijk een einde aan na de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk was de grote verliezer en door de oorlog met de Grieken capituleerde Constantinopel. Dat in 1930 officieel werd omgedoopt tot Istanboel. De gevechten met de Grieken ging onverbiddelijk door en leidde meermaals tot rellen en misstanden die het daglicht niet kunnen verdragen. Vooral in het jaar 1955 tijdens de tegen de Grieken gerichte pogrom. Na deze periode kwam de stad in Turkse handen en groeide het uit tot het metropool zoals we deze op de dag van vandaag kennen.

Wat kun je in Istanbul doen?

Istanbul is zoals geschreven een bruisende stad waar enorm veel te zien, te beleven en te doen is. Het is dan ook een perfecte locatie voor een welverdiende vakantie of een meerdaagse stedentrip. Wil je meer weten over deze overweldigende stad, welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen en wat je allemaal in Istanboel kunt doen? Lees dan snel verder!

Bezienswaardigheden van Istanboel

Voordat we vertellen welke bezienswaardigheden je niet mag missen is het goed om te weten dat Istanbul (of in Nederland geschreven als Istanboel) een stad met meerdere gezichten is. En dat zie je ook overduidelijk terug als je in het metropool rondloopt. Enerzijds zijn daar de oude bouwwerken die zowel religies zoals de Islam en het Christendom belichamen terwijl er ook enorm veel moderne bouwwerken de aandacht opeisen. Aan moskeeën, paleizen en pleinen is er ook geen gebrek. Denk dan bijvoorbeeld aan het Taksim Plein. Een populaire plaats voor demonstranten die gewapend met spandoeken hun ongenoegen uiten, maar het is ook een plaats waar je gewoon kunt genieten van de georganiseerde chaos en waar je ook heerlijk kunt eten en drinken.

Musea in Istanbul

Alleen al door de stad te lopen leer je veel over de rijke geschiedenis van Istanbul, maar in het museum neem je echt een deep dive in de geschiedenis die teruggaat tot aan de Romeinse tijd. Het archeologisch museum is bijvoorbeeld een museum waar je rustig een volle dag kunt doorbrengen. Je wordt door de geschiedenis van het Midden-Oosten geloodst terwijl je even tot rust komt in de prachtige tuinen die tussen de 3 historische gebouwen liggen. Ben je meer geïnteresseerd in hoe de Ottomanen ten strijde trokken? Dan is het legermuseum zeker een bezoekje waard. Hier vind je prachtige vondsten en overblijfselen uit een tijd waarin het er stevig aan toeging. Bewonder bijvoorbeeld de wapens en schilden waarmee de soldaten ten strijde trokken. Voor een iets minder beladen sfeer is ook het speelgoed museum van Istanbul een leuke trip. Zeker wanneer je met kinderen een city trip onderneemt. Of bezoek het museum voor Turkse en Islamitische kunst.

Moskeeën, paleizen en badhuizen

Omdat Istanbul zowel een geschiedenis heeft van Christenen en Islamieten, vind je meerdere bouwwerken terug die beide religies belichamen. Ondanks dat heeft Istanbul meer moskeeën dan kerken. De Aya Sofia is zonder twijfel één van de meest bijzonder plekken, omdat het vroeger een kerk was. Die later tot moskee werd omgebouwd en op de dag van vandaag dienst doet als museum. Andere mooie en religieuze bouwwerken die je niet mag missen zijn natuurlijke de Blauwe Moskee, de Süleymaniye Moskee en de Basilica Cisterne. De Basilica Cisterne is meer een functioneel bouwwerk dat één van de grootste ondergrondse wateropslag plaatsen ter wereld was. Maar door de vele zuilen en de unieke architectuur lijkt het ondergrondse bouwwerk op een kerk.

Paleizen zijn er in overvloed en dat is niet zo vreemd gezien het feit dat deze paleizen door invloedrijke en welvarende Sultans werden gebouwd. Als onderkomen voor hen en hun harems. Daaronder het prachtige Topkapi Paleis uit 1459 dat aan de Bosporus rivier ligt. Tegenwoordig kun je hier ook naar binnen en genieten van de prachtige architectuur. Het Turkse badhuis Hamam is ook zeker een bezoekje waard wanneer je in Istanbul bent.

Eten en drinken

Een metropool is natuurlijk niet compleet zonder genoeg horecagelegenheden en je hoeft jezelf dus ook geen zorgen te maken dat je omkomt van de honger. In Istanbul vind je legio restaurants, eetcafés en bars waar je heerlijk kunt eten en drinken. Terrasjes zijn er eveneens in overvloed en vooral op de drukbezochte pleinen zie je hoe de honderden parasols toeristen tegen de warme zon beschermen. Een zeer bijzondere locatie is de Galatatoren. Een eeuwenoud bouwwerk dat is verwoest en weer is opgebouwd en in de top een restaurant huisvest. Hier kun je niet alleen genieten van lokale specialiteiten en de internationale keuken, maar ook van een prachtig uitzicht over de Turkse stad.

Shoppen in Istanbul

Istanbul is meer dan alleen een stad met meerdere gezichten en prachtige bouwwerken, want je kunt hier ook prima winkelen! Een bezoek aan de Grote Bazaar van Istanbul mag zeker niet ontbreken, want dit is een historische plek waar nog altijd honderden marktlieden hun goederen verkopen. De Egyptische Bazaar is eveneens een populair winkelgebied waar je evenals in de Grote Bazaar honderden kraampjes en winkeltjes vindt. Het grote verschil zit toch in het feit dat in de Grote Bazaar ook bekende winkels van grote merken zijn gevestigd terwijl de Egyptische Bazaar meer een versmarkt is. De Grote Bazaar is ook volledig overdekt terwijl de Egyptische variant dat slechts voor een deel is. De Egyptische Bazaar ligt trouwens op een steenworp afstand van de Galatabrug waar je tientallen tot wel honderden straatmuzikanten en -artiesten vindt.

Even de rust opzoeken

Ben je het drukke stadsleven van Istanbul even zat, maar je hebt nog wat tijd te doden? Dan is het slim om bijvoorbeeld een mooie rondvaart Bosporus te boeken. Met een rondvaartboot vaar je over de bekende rivier die de stad doormidden klieft en je vangt feitelijk in één blik zowel het westelijke als oostelijke gedeelte van Istanbul. Een bezoek aan de Prinseneilanden is ook de moeite waard als je het drukke stadsleven even zat bent. De eilandengroep ligt in de Zee van Marmara en is feitelijk een plaats waar vooral de rijke Turken hun onderkomen hebben. Een groot pluspunt is dat naast de mooie omgeving geen gemotoriseerde voertuigen op het eiland zijn.

Bezienswaardigheden in Istanbul

Hoe kun je het beste Istanbul bereiken?

Een autorit naar Istanbul kun je al snel uit je hoofd zetten, want de rit duurt maar liefst 27 uur (!). Dat doe je niet als je slechts voor enkele dagen het metropool wilt bezoeken. Met het vliegtuig sta je binnen 3 uur van bijvoorbeeld Schiphol op de luchthaven van Istanbul. Waar je de reis naar de binnenstad met het openbaar vervoer of een taxi kunt vervolgen. Uiteraard kun je ook een auto huren als je op eigen houtje de stad wilt verkennen en de mooiste bezienswaardigheden wilt bezoeken. Bij de luchthaven vind je meerdere aanbieders van huurauto’s, maar het is slim om de auto al voor je reis te bespreken. Zo betaal je niet alleen minder, maar heb je ook de garantie dat je een auto in Istanbul kunt gebruiken.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Istanbul?

Istanbul is echt een overweldigende stad en dat houdt in dat je wel van drukte moet houden. In werkelijk elk straatje en op elk pleintje kom je volk tegen. Turken zijn over het algemeen gastvrij, maar door de drukte kunnen de gemoederen wel eens hoog oplopen. Even haastig door de stad bivakkeren zit er dus niet in, want dat loopt geheid uit op ruzie. Neem lekker de tijd om alles te zien en te doen wat je wilt. Je zou dan ook het beste een meerdaagse reis kunnen boeken of zelfs tijdens een vakantie in Turkije Istanbul kunnen bezoeken.

Istanbul is ook vooral een stad met een historie en vooral de liefhebbers van mooie bouwwerken, moderne architectuur en mooie musea, zullen een hoop plezier beleven aan hun bezoek aan het metropool. Enkele musea zijn zo groot dat je hier rustig een aantal dagen aan kwijt bent en dan heb je nog niets van bruisende binnenstad gezien. Nog een reden om dus voor een lang weekend of meerdere dagen naar het metropool af te reizen.

Shoppers kunnen ook een hoop plezier beleven aan Istanbul en dan vooral in de Grote Bazaar. Het iconische gebouw en ook wel de bekendste overdekte markt van de wereld. Waar duizenden winkels en kraampjes te vinden zijn. Een goedgevulde portemonnee is wel een must, want je kunt hier flink wat euro’s spenderen als je daar ook behoefte aan hebt. Bij veel ondernemers kun je altijd je vaardigheden in het onderhandelen testen, want afdingen is hier heel normaal.

Ben je na al die bezichtigingen en het winkelen klaar om Istanbul in de avond te verkennen? Geen probleem! Begin je avond met een goed diner bij één van de vele restaurants en belandt uiteindelijk in één van de vele discotheken en nachtclubs die Istanboel rijk is. Het klokje rond dansen en drinken is dan ook geen probleem in deze bruisende wereldstad.