Afbeelding Hamburg

Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland en nog altijd de belangrijkste havenstad van het land. De rivieren de Alster en de Elbe stromen door de stad en de Elbe brengt het metropool ook in verbinding met de Noordzee. Het is zelfs een feit dat in Hamburg meer water te vinden is dan in Amsterdam of Venetië. De stad wordt dan ook niet voor niets het Venetië van het Noorden genoemd. Hamburg ligt dan ook in het noorden van Duitsland en staat niet alleen bekend om het vele water dat hier te vinden is. Het is eveneens een levendige stad met moderne architectuur, vele winkelstraten en winkelcentra en een bruisend nachtleven dat tot in de late uurtjes voor gezelligheid zorgt.

De geschiedenis van Hamburg

De geschiedenis van Hamburg gaat terug tot het jaar 825 en destijds was het al een belangrijke havenstad die door zijn ligging een belangrijke handelspost werd. Na 1550 werd Hamburg zelfs de grootste handelsplaats van Noord-Europa! Door de uitbreidingen was de defensie van de stad ijzersterk en de ellende bleef de stad tijdens de vele oorlogen en bezettingen grotendeels bespaard. Tot eigenlijk de Tweede Wereldoorlog. Hamburg werd tijdens het Derde Rijk enorm uitgebreid en werd gezien als een belangrijk doelwit. De heftige bombardementen van de geallieerde legden de stad dan ook grotendeels in as. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad wederopgebouwd en Hamburg is tot op de dag van vandaag een belangrijk metropool in Duitsland dat tevens zijn eigen deelstaat vormt.

Wat te doen in Hamburg?

Als je eraan twijfelt of Hamburg wel een geschikte stad is voor een leuke stedentrip, kun je die twijfels laten varen en hieronder bespreken wij wat je zoal in de op één na grootste Duitse stad kunt zien, doen en beleven. Door het vele water en de rivieren die dwars door de stad stromen is het natuurlijk een must om een rondvaarttocht te doen als je in Hamburg bent. Je komt dan langs alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen die de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd en zijn gerestaureerd. Ook de moderne architectuur is adembenemend mooi terwijl je in de stad kunt genieten van de vele winkels, sfeervolle restaurants en een bruisend uitgaansleven. Laten we eens stap voor stap doornemen wat je allemaal in Hamburg kunt zien, doen en beleven.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Hamburg

Natuurlijk mag een bezoek aan de Port of Hamburg niet ontbreken, want hier vind je de promenades waar je kunt wandelen, winkelen, eten en drinken. En je bent natuurlijk aan het water. Het contrast tussen de moderne architectuur en de historische gebouwen is overduidelijk aanwezig en dat maakt een bezoekje aan de haven wel extra speciaal. Voor de mooiste historische gebouwen is een wandeling door de wijk Speicherstadt zeker aan te raden, want hier vind je de oudste gebouwen van Hamburg. De prachtige pakhuizen van rode bakstenen die aan het water staan zorgen voor een uniek zicht terwijl je hier in de omgeving ook prima kunt genieten van een hapje en een drankje. Een ander mooi historisch gebouw vind je in het oude centrum en is het stadhuis van Hamburg. De Hamburg Town Hall is niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen. Het is dan ook zeker de moeite waard om een rondleiding te nemen. Zeker als je meer over de geschiedenis van Hamburg te weten wil komen.

Musea en theaters in Hamburg

Hamburg is een cultureel metropool en logischerwijs vind je in de Duitse stad mooie musea en theaters waar je jezelf prima kunt vermaken. Denk dan bijvoorbeeld aan het U-boot museum als je meer te weten wil komen over de duikboten die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Het Miniatur Wunderland – dat een beetje op Madurodam lijkt – is een erg leuk museum voor jong en oud. Op zoek naar lekkernijen en wil je meer weten over hoe chocolade wordt gemaakt? Dan is een bezoekje aan het Chocoversum by Hachez zeker de moeite waard. Voor mooie kunst bezoek je uiteraard het belangrijkste kunstmuseum van Hamburg; de Hamburger Kunsthalle.

Kerken en kathedralen

Ondanks dat veel historische gebouwen tijdens de bombardementen op Hamburg verloren zijn gegaan, vind je in het Duitse metropool nog altijd mooie kerken. Daaronder de St. Michaeliskirche die in de Barokstijl is gebouwd. Het is de belangrijkste kerk van Hamburg die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel werd verwoest. Maar na de oorlog werd de kerk in originele staat wederopgebouwd. Tot op de dag van vandaag is het nog altijd een belangrijke toeristische trekpleister en door zijn hoogte een eyecatcher van de stad. De ruïnes van het St. Nikolai Memorial zijn ook een bezoekje waard en geven eigenlijk goed weer wat de impact van de heftige bombardementen is geweest.

De Vismarkt (Fishmarkt)

Uiteraard moet je de Vismarkt hebben bezocht als je in Hamburg bent. Iedere zondagochtend is de markt geopend en je kunt hier niet alleen verse vis halen. Je kunt er verschillende soorten producten kopen en het is alleen al leuk om even bij één van de eettentjes te gaan zitten en te kijken hoe de marktlieden hun waren verkopen. Het is ook een populaire plek voor mensen die een nachtje hebben doorgehaald in de vroege uurtjes al op de markt ronddwalen. Terwijl andere toeristen en lokale inwoners juist extra vroeg het wekkertje zetten om als één van de eerste op de markt te zijn.

Reeperbahn en de Rosse buurt

De Reeperbahn is een populair gebied – of liever gezegd populaire straat – in Hamburg waar je volop winkels, eettentjes en uitgaansgelegenheden vindt. Omringd door moderne architectuur, neon verlichting en reclameborden in overvloed en bovenal enorm veel gezelligheid. De Reeperbahn is dan ook één van de populairste en daarmee drukste locaties van Hamburg. De wijk St. Pauli – waar de Reeperbahn ligt – is ook enorm leuk om te verkennen. Er is in ieder geval geen tekort aan restaurants, bars en eetcafés. Dus je kunt je hier prima vermaken. Zelfs tot in de vroege ochtend als je dat wil. De Reeperbahn staat ook bekend als de Rosse buurt van Hamburg waar dus ook prostitutie wordt bedreven.

Een dagje langs of op het Alstermeer

De Alster is een rivier die dwars door Hamburg loopt en het zorgt voor een mooi meer dat middenin de stad ligt. Inclusief een schiereiland dat al de moeite waard is om te bezoeken. Langs het meer vind je verschillende promenades waar je kunt wandelen, winkelen, eten en drinken. Een dagje langs of op het Alstermeer is dan ook zeker de moeite waard als je naar Hamburg gaat. Vanuit de haven kun je met de rondvaartboot het meer verkennen en je vaart dan ook nog eens door alle kanalen die door de stad lopen. Een beter en mooier uitzicht over de kenmerkende pakhuizen krijg je niet!

Shop till you drop!

Winkelen tot je erbij neervalt. Dat is goed mogelijk als je voor een paar dagen naar Hamburg gaat, want naast veel architectonische en culturele bezienswaardigheden is er een overvloed aan winkels. Zowel kleine boetiekjes als luxueuze speciaalzaken en internationale winkelketens zijn in de stad te vinden. De meeste inwoners en toeristen trekken massaal naar de Neuer Wall. Niet zozeer om de portemonnee te trekken, want hier vind je de duurste kleding, sieraden en andere producten van wereldberoemde merken en ontwerpers. Het is alleen al leuk om door de straat te wandelen, te kwijlen voor de goed gevulde etalages en om de mooie en peperdure wagens te zien staan. Sta ook niet raar te kijken als je een internationale beroemdheid of popster tegen het lijf loopt, want die shoppen maar al te graag in de Neuer Wall.

De Marktstrasse en de Lange Reihe zijn meer de winkelstraten voor het volk en hier kun je mooie producten kopen. Bij zowel lokale boetiekjes als de grotere warenhuizen van internationale winkelketens. Of bezoek de Europa Passage in het oude centrum. Het is een reusachtig winkelcentrum waar je alle winkels die je maar kunt verzinnen terugvindt. Of verblijf gewoon lekker in de wijk St. Pauli en duik na sluitingstijd direct het restaurant in voor een goed diner om vervolgens in de kroegjes of in de nachtclubs tot in de late uurtjes een dansje en een drankje te doen.

Bezienswaardigheden in Hamburg

Hoe kun je Hamburg het beste bereiken?

Vanuit Utrecht is het ongeveer 5 uur rijden naar Hamburg. Dat in het noorden van Duitsland ligt. Dat is op zich te doen, maar met het vliegtuig sta je met iets meer dan een uur op Duitse bodem. De infrastructuur van de Duitse stad is dik op orde en je kunt jezelf prima met het openbaar vervoer of eventueel met een taxi verplaatsen. Of je kunt op locatie een auto huren als je zelf wil rondrijden. Een groot voordeel is dat Hamburg over twee luchthavens beschikt. Net buiten de stad en vlakbij het centrum.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Hamburg?

Hamburg is een metropool met bijna 2 miljoen inwoners en je moet dus wel van drukte houden als je van plan bent om een stedentrip te boeken. Door de oppervlakte van de stad merk je overigens niet dat het te druk is. Laten we zeggen dat het sfeervol druk is. In de wijk St. Pauli en op de Reeperbahn is het vaak enorm druk, maar wel gezellig. Dus laat de drukte je niet tegenhouden om de wijk en de hippe straat te verkennen.

Een groot voordeel van Hamburg is dat er voor ieder wat wils is. Je kunt in de ochtend van een overheerlijk ontbijt genieten bij de Vismarkt terwijl je ‘s middags een beetje sightseeing met winkelen combineert. Om vervolgens in de avonduurtjes plaats te nemen bij één van de vele restaurants en om daarna in een kroeg, café of een nachtclub te belanden. Niet dat het verplicht is, maar je bent er toch. Dus haal ook het maximale eruit!

Is de tijd van uitgaan geweest en ben je op zoek naar meer rust en kalmte? Dan ben je in Hamburg ook aan het juiste adres. In de stad vind je meerdere parken waar je even lekker kunt vertoeven terwijl je ook met een boot het water op kunt. Met een leuke dagtour kun je veel zien en te weten komen over de stad terwijl je regelmatig stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties. Natuurlijk kun je leuke musea bezoeken, de dierentuin of je pakt ‘s avonds een leuke voorstelling in het theater. Je kan het echt zo spannend en wild maken als dat je zelf wil. Eén ding is zeker, je hoeft je geen seconde te vervelen wanneer je in het Duitse metropool bent.