Afbeelding Amsterdam

In ons eigen land vind je natuurlijk de hoofdstad Amsterdam. Een stad die door miljoenen mensen wordt bezocht en waar het vrijwel altijd druk is. Zeker in het centrum waar de meeste bezienswaardigheden staan. Zoals de Dam, het Rijksmuseum en het Concertgebouw. Amsterdam staat bekend om de wereldberoemde grachten en de hoge herenhuizen. Die op miljoenen palen zijn gebouwd. De oudste gebouwen en panden werden op houten palen gebouwd die slechts enkele meters in de grond staan. Amsterdam staat natuurlijk ook bekend om het bruisende leven (zowel overdag als ‘s nachts) en de voetbalclub Ajax. Amsterdam is een heerlijke stad om in rond te lopen en waar je kunt genieten van goed eten, architectonische bezienswaardigheden en natuurlijk de grote hoeveelheid winkels waar je lekker kunt shoppen!

De geschiedenis van Amsterdam

Opgravingen en historische documenten bewijzen voor een deel dat Amsterdam in het jaar 1275 werd opgericht. Terwijl het gebied al veel eerder werd bewoond. Wanneer de officiële stadsrechten zijn ontleend blijft tot op de dag van vandaag een groot mysterie, maar door de aanleg van de dijken in de 13e eeuw en de start van de aanleg van de haven werd Amsterdam een belangrijke handelsstad. Amsterdam dankt zijn naam aan het aanleggen van de dijken langs de Zuiderzee en het IJ en de dam in de monding van de rivier de Amstel. In de 15e eeuw werden ringvormige grachten gegraven om de huizen te beschermen.

Door de status als handelsstad trokken veel mensen uit zowel het binnen- als buitenland naar de Nederlandse hoofdstad. De bevolking groeide in razendsnel tempo en dat zorgde ook voor een haast exponentiële groei van de stad. Steeds meer huizen en aangrenzende wijken werden gebouwd. De meest ingrijpende veranderingen vonden in de 20ste eeuw plaats. De stad groeide uit haar velletje en steeds meer omliggende gebieden werden aangegrepen om de stadsgrenzen te verleggen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog raakte de ontwikkelingsplannen van Amsterdam in een stroomversnelling en werd zowel het oude stadscentrum als Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuidoost compleet vernieuwd en uitgebreid.

Wat kun je in Amsterdam doen?.

Amsterdam is een echte toeristische trekpleister en wordt ook wel eens onterecht Nederland genoemd. Vooral Amerikanen denken dat Amsterdam geen stad, maar een land is. Je kunt er in ieder geval genoeg zien, doen en beleven. Dat staat buiten kijf. Maar welke bezienswaardigheden mag je tijdens een bezoek aan Amsterdam echt niet missen?

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid in de hoofdstad van Nederland is zonder twijfel het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bevat kunstwerken van beroemde Nederlandse kunstenaars zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Het museum staat ook vol met historie en hier kom je dus beslist meer te weten over de rijke geschiedenis van Nederland. Als je op zoekt bent naar de kunstwerken van de beroemde schilderijen van Vincent van Gogh is het Van Gogh Museum zeker een bezoekje waard. Terwijl je in Amsterdam ook prima kunt genieten op de vele terrasjes op bijvoorbeeld het Rembrandtplein of je kunt in de rondvaartboot stappen en de grachten van Amsterdam verkennen. Terwijl je ook een middagje van de zon kunt genieten in het prachtige Vondelpark.

Musea en theaters

Naast het Rijksmuseum en het Van Gogh museum zijn er veel meer musea en theaters in Amsterdam aanwezig. Het Koninklijk Theater Carré is de bekendste en hier spelen bekende artiesten en muzikanten. Ook verschillende cabaretvoorstellingen maken deel uit van het programma van Carré en het is zonder meer een prachtige locatie aan de Amstel die je tijdens een bezoek aan Amsterdam niet mag overslaan. Voor een prachtig klassiek concert ligt vlakbij het Rijksmuseum het Concertgebouw. Het historische gebouw is al indrukwekkend genoeg, maar wacht maar tot je de zaal betreedt. Je kijkt jouw ogen uit!

Een stukje historie vind je in het oude centrum van Amsterdam. Waar aan de Westermarkt het Anne Frank Huis staat. Het huis is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog en de tijd heeft hier stilgestaan. Bekijk hoe de familie Frank tijdens de oorlog onderdook en krijg meer te weten over Anne Frank en haar familieleden. Het is een historische locatie die zeker niet op het lijstje van bezienswaardigheden mag ontbreken.

Ben je een voetballiefhebber? Dan mag een bezoek aan het Ajax museum zeker niet ontbreken. In Amsterdam-Zuidoost vind je niet alleen de compleet vernieuwde wijk de Bijlmer, maar ook het uitgaanscentrum met de Johan Cruijff ArenA, de Ziggo Dome en de AFAS Live concertzaal. Bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA vind je niet alleen de Ajax fanshop, maar ook toegang tot het museum waar je meer leert over de historie van de club en de gigantische prijzenkast vol met bekers van zowel nationale als internationale competities kunt bewonderen.

Monumenten

In Amsterdam vind je veel monumenten en monumentale gebouwen, maar de bekendste is toch wel de Dam. Op de dam vind je niet alleen het iconische monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook het prachtige Paleis op de Dam en de nieuwe kerk. Vlakbij de Dam ligt het Damrak waar vele winkels zijn gevestigd terwijl je hier ook een bezoek kunt brengen aan het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud.

De Portuguese Synagogue die vlak buiten het centrum ligt is ook een mooie locatie om te bezoeken en zeker het tripje waard. Blijf je toch liever in het oude centrum? Bezoek dan de kerk De Duif en de Westerkerk. De Duif is overigens wel een locatie die je moet zoeken, want de kerk zit verstopt tussen de hoge herenhuizen die aan de gracht staan.

Hapjes en drankjes

In Amsterdam heb je een gigantische keuze uit restaurants, lunchrooms, koffiehuizen en snackbars. Dus er is altijd wel een heerlijke diner, een goede lunch of heerlijke snack te halen. Vooral in het red light district dat in de volksmond de Walletjes wordt genoemd kun je bij de vele restaurants en lunchrooms eten en drinken. Terwijl je in de avonduren de schitteringen van het rode licht op het water van de gracht ziet vallen. Het is een bijzondere bezienswaardigheid die alleen voor volwassenen geschikt is, maar niet tijdens een bezoek aan Amsterdam op het lijstje mag ontbreken.

Winkelen tot je erbij neervalt!

Amsterdam is ook echt een winkelstad en in de stad zijn verschillende winkelcentra te bezoeken. In het oude centrum zijn de winkelstraten aan elkaar vastgeknoopt, maar de meest bekend en onmisbare winkelstraten zijn het Rokin, het Damrak en natuurlijk de Kalverstraat. Wees je er wel van bewust dat het hier vooral in weekenden enorm druk kan zijn en daar moet je wel tegen kunnen. Om lekker te kunnen winkelen kun je ook je plezier net buiten het oude centrum vinden door bijvoorbeeld naar Amsterdam-Noord of Amsterdam-Zuidoost af te reizen. Deze locaties zijn zowel met de auto als met de metro goed bereikbaar en hier kun je met iets minder publiek winkelen tot je erbij neervalt!

Uitgaansleven

Amsterdam is ook echt een uitgaansstad en het is er vrijwel nooit rustig. Er is altijd volk die feestvieren en diep in het glaasje kijken. Je kunt voor een drankje en een dansje terecht bij de vele nachtclubs en cafés die je in en rondom Amsterdam aantreft terwijl je ook een ticket voor een gaaf concert in het bekende Paradiso kunt bestellen. Het populaire poppodium heeft in de jaren van haar bestaan al grote artiesten een podium gegeven en is door de intieme sfeer bij uitstek een concertzaal waar je het beste kunt genieten van jouw favoriete bands en artiesten.

Bezienswaardigheden in Amsterdam

Hoe kun je het beste Amsterdam bereiken?

Amsterdam is prima met de auto te bereiken, maar door de drukte, de smalle straatjes en steegjes en natuurlijk de compacte grachtengordels is het besturen van een auto wel een spannende klus. Je kunt het beste de auto in de omliggende gebieden zoals Amsterdam-Zuidoost parkeren met de metro op station Bijlmer naar het centrum afreizen. Veel bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn op loopafstand te bereiken, maar je kunt ook de tram pakken. Houdt er ook rekening mee dat het parkeren in de binnenstad verschrikkelijk duur is en dat de garages vaak overvol staan. In de omliggende gebieden is het niet alleen rustiger, maar ook iets goedkoper om te parkeren.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Amsterdam?

Een stedentrip naar Amsterdam kun je op ieder willekeurig moment ondernemen, maar wees je er wel van bewust dat het in de weekenden en tijdens vakanties enorm druk kan zijn. Amsterdam wordt door veel mensen bezocht vanwege de unieke architectuur en de bijzondere bezienswaardigheden. Zoals het oorlogsmonument de Dam en het Koninklijk Paleis. Voor de liefhebbers van oude gebouwen en mooie musea is Amsterdam zonder twijfel the place to be terwijl de liefhebbers van een hapje en een drankje ook genoeg kunnen beleven in de avonduurtjes.

Kunstliefhebbers kunnen verschillende musea bezoeken en dit bijvoorbeeld uitstekend combineren met het bijwonen van een concert in het Concertgebouw. Of van een mooie theatervoorstelling genieten in Carré. Een andere mooie bezienswaardigheid is de Heineken Brouwerij. Waar nog altijd bier wordt gebrouwen en de Heineken Experience bezocht kan worden. De Heineken Experience geeft meer inzicht over hoe bier wordt gebrouwen en er wordt meer verteld over de rijke geschiedenis van de inmiddels wereldberoemde bierbrouwer.

Ben je een voetballiefhebber? Dan is een bezoek aan de Johan Cruijff ArenA absoluut de moeite waard. Hier kun je op sommige dagen bij het nabijgelegen sportcomplex De Toekomst de training van de Ajax spelers bijwonen terwijl je bij de Johan Cruijff ArenA het Ajax museum vindt. Je kunt ook kiezen voor een rondleiding door het iconische stadion en even voelen hoe het voelt om door de spelerstunnel de grasmat te betreden. Nee, je mag er niet op, maar het gevoel aan de zijlijn komt nagenoeg in de buurt van hoe de spelers zich voelen als ze worden toegezonden door meer dan 50.000 voetbalsupporters.