Afbeelding Praag

Een goedkope stedentrip met lekker eten en genoeg te shoppen? Dan is een stedentrip naar Praag de volgende op je bucket list! Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Tot 1993 was het de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije. De stad is gebouwd op een heuvelachtig landschap, waardoor je op sommige punten in de stad een fantastisch uitzicht hebt. De Moldau stroomt door de stad heen. Met gebouwen in Gothische stijl en vele bijzondere musea bevind je je in Praag echt in een unieke stad. Vergeet niet het lekkere, goedkope eten en drinken en je hebt een uitstekende stedentrip om in te plannen.

De historie van Praag

Praag heeft een rijke historie. Rond 880 ontstond de stad, met de bouw van de Praagse Burcht. In de tiende eeuw werd er een verdedigingsmuur en een prinselijk paleis gebouwd. Hier vestigden de toenmalige prins en zijn mensen zich. Vanaf de Praagse Burcht en verschillende andere vestingwerken in Midden-Bohemen, de regio waarin Praag zich vindt, bestuurden de macht het gebied.

Gouden Stad en Stad van de Honderd Torens. Het zijn maar twee van de vele bijnamen van Praag, de Tsjechische hoofdstad aan de rivier de Moldau. Menig vorstenhuis zetelde er. Bovendien kende de stad, net als Nederland, een Gouden Eeuw. Tel daarbij op dat Praag diverse oorlogen zonder noemenswaardige schade doorstond én het is zonneklaar: Praag is net een openluchtmuseum. Geen wonder dus dat de stad na de Fluwelen Revolutie in 1989, toen het communistische regime viel, toeristen uit alle windstreken trok.

Bezienswaardigheden in Praag

En dat is vandaag de dag nog steeds zo. Drommen toeristen trekken dagelijks over de Karelsbrug, een monumentale brug met drie torens en aan weerszijden beeldhouwwerken. Wanneer je over deze brug loopt, ben je al op weg naar die andere eyecatcher van Praag, De Burcht. In dit enorme, gesloten paleizencomplex, één van de grootste ter wereld, vind je onder meer de Sint-Vituskathedraal. De drie torens van deze kathedraal, twee van 88 meter én één van 99 meter, torenen boven De Burcht uit.

Ook populair is de Astronomische klok van het stadhuis. Deze kun je beklimmen en zo van een prachtig uitzicht over Praag genieten. Maar de Astronomische klok is niet zomaar een klok: elk uur gaan de luikjes van de klok open én trekt een parade, die uit Jezus en de Apostelen bestaat, aan het hooggeëerde publiek voorbij. Je vindt de Astronomische klok op het Oude Stadsplein, een schilderachtig plein, waar ook het standbeeld van Johannes Hus staat. Een andere bekend plein is het Wenceslausplein. Je zou het eerder een bijzondere boulevard kunnen noemen, waar je veel winkels en uitgaansgelegenheden vindt.

Bezienswaardigheden in Praag

Bijzondere wijken in Praag

Ook Tsjechië heeft vele mensen verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse Wijk is daar een herinnering aan. Het is een indrukwekkende en beklemmende plek tegelijkertijd. Je hebt er een museum en vijf synagogen. In één van deze synagogen, de Pinkas Synagoge, vind je de namen terug van 77.000 vermoorde Joden. Tijdens je wandeling door de wijk kom je ook de begraafplaats tegen. Deze bestaat uit 12.000 grafzerken die kriskras door elkaar staan.

Op zoek naar een karakteristieke, romantische wijk? Dan is Malá Strana waar je moet zijn. Via de Karelsbrug loop je vanaf de oude stad naar Malá Strana. De wijk is bekend vanwege de paleizen, bijzondere pleintjes en sprookjesachtige trappen die je er kunt vinden. De wijk ligt bovenop een heuvel, waardoor je er een mooi uitzicht over Praag hebt.

Musea in Praag

In Praag zijn verschillende musea te vinden die het bezoeken meer dan waard zijn. Als je de Joodse Wijk hebt bezocht, is het Joods Museum een goede aanhaker. Het museum vertelt het verhaal van Joden in Praag, door de geschiedenis heen. Joodse cultuur en tradities komt ook aan bod.

Een ander bijzonder museum in Praag is Náprstek Museum of Asian, African and American Cultures. Dit museum stelt Aziatische, Afrikaanse en Indiaanse kunst tentoon op het Bethlehem-plein, in het voormalige brouwerij- en wijncomplex in de oude binnenstad van Praag. De zoon van de familie Náprstek vluchtte na de revolutie in 1848 naar Amerika. Tien jaar later keert hij terug naar het huis, met bijzondere ervaringen. Hij zette zich in voor vrouwenemancipatie, zette een cultureel centrum op en organiseerde tours en demonstraties van Amerikaanse huishoudelijke apparaten die hij had meegenomen, zoals wasmachines, naaimachines, koelkasten en meer. Nu, jaren later vind je er alles over de Aziatische, Afrikaanse cultuur en die van de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking.

Het Nationaal Technisch Museum in Praag is een museum dat gespecialiseerd is in technisch erfgoed. Het museum is opgericht in 1908 en bevindt zich in Holešovice, een wijk in Praag. Het Nationaal Technisch Museum biedt een breed scala aan technische tentoonstellingen en collecties, waaronder luchtvaart, transport en communicatie, bouwwerken, energie, mechanica, technische materialen, elektronica, textiel, chemische technologie en gezondheid. Het museum heeft ook een bibliotheek met een bibliotheekcollectie bestaande uit meer dan 50.000 boeken. Daarnaast biedt het een aantal permanente tentoonstellingen, waaronder de tentoonstelling over de Tsjechische luchtmacht, de tentoonstelling over de geschiedenis van Tsjechische vliegtuigen en de tentoonstelling over de Tsjechische spoorwegen.

Bijzondere uitjes in Praag

Wil je echt iets unieks doen in Praag? Dan zou een workshop glasblazen nog weleens kunnen zorgen voor een bijzondere ervaring én een uniek souvenir. In de wijk Staré Město zit PRAGL, waar je onder leiding van een professionele glasblazer en met een goed gevuld glas bier je eigen glaskunstwerk kunt maken. Gezellig met vrienden, familie en zelfs voor koppels.

Uit eten in Praag

Moe van alle indrukken? Neem dan de tijd voor de nodige ontspanning. Bijkomend voordeel: Praag is nog steeds een goedkope, Europese stad, zeker buiten het centrum. Voor weinig kun je er uitstekend eten. Ga bijvoorbeeld eens naar de biertuin in het Letná-park, boven de rivier de Moldau. Voor een habbekrats haal je een biertje. Vervolgens geniet je van een prachtig uitzicht over Praag.

Zo bereik je Praag

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om naar Praag te vliegen, vanaf Brussel, Amsterdam of Düsseldorf. Praag heeft namelijk zelf een vliegveld.

Wil je echter een gezellige en bijzondere ervaring, kies dan voor de nachttrein naar Praag! Je kunt deze trein nemen vanaf Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Arnhem Centraal, Utrecht Centraal, Den Haag HS en Breda. Je stapt in de avond in en wordt in de ochtend wakker in hartje Praag. Je mag onbeperkt bagage meenemen en slaapt in een slaapcoupé.

Met de auto naar Praag? Dan ben je ongeveer, zonder rustmomenten, iets meer dan negen uur onderweg. Wel zijn een aantal delen van Praag autovrij. Let hier dus op als je graag met de auto wilt gaan en een hotel gaat boeken waar je je auto bij wilt parkeren.

In Praag zelf kun je ervoor kiezen om met de tram, metro en de bus je te verplaatsen. Je koopt tickets voor een aantal minuten. Bij ieder metrostation, op de luchthaven en bij sommige tramhaltes kun je tickets kopen, soms met gepast muntgeld, soms contactloos met de pin. Let wel op dat je voordat je de tram, metro of bus instapt je kaartje afstempelt.