Afbeelding Boedapest

Boedapest is niet alleen de hoofdstad van Hongarije, maar het is ook met ruim 1,7 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Boedapest ligt in centraal-Hongarije en is ontstaan uit twee steden. Het heuvelachtige Boeda aan de rechteroever en het vlakke Pest aan de rechteroever van de rivier de Donau. De rivier loopt dwars door de stad heen en dat maakt het ook één van de meest overzichtelijke steden van Europa! Dat niet alleen bekend staat om het prachtige landschap, maar ook om de vele kuuroorden en baden.

De geschiedenis van Boedapest

Boedapest heeft een rijke geschiedenis en is wat betreft het aantal inwoners tegenwoordig de zevende stad van Europa. Vondsten bewijzen dat de westelijke oever van de Donau al in de periode 400 voor Christus werd bewoond door de Kelten. Die in de periode 35 voor Christus in aanraking kwamen met de Romeinen. De stad raakte in een verval in de vierde eeuw toen de Romeinen hun grenzen niet langer meer konden verdedigen en werden verdreven. Germaanse stammen trokken door het land naar het westen en verwoestten het land. Dat uiteindelijk door de Fransen werd ingenomen en van het huidige Boedapest een grensplaats maakten.

Aan het einde van de eerste eeuw werd het land en dus ook Boedapest ingenomen door de Hongaren, maar in de 13e eeuw werden de nog twee steden verwoest door de binnenvallende Mongolen. Ondanks dat hun verblijf van korte duur was kregen de inwoners te maken met de Turkse invasie en kwamen de steden in handen van Oostenrijk. Pas in de 19e eeuw kreeg het Koninkrijk Hongarije de macht over het land en de hoofdstad. In de 20e eeuw werd Boedapest bezet door de Duitsers en stierven veel mensen door hongersnood en geweld. De bevrijding door de Sovjet-Unie betekende ook dat het land opnieuw werd bezet. Na de verslagen Hongaarse opstand in 1956 werd in 1989 uiteindelijk de Republiek Hongarije opgericht. Dat gepaard ging met flinke hervormingen in de hoofdstad.

Wat kun je in Boedapest doen?

Tegenwoordig is Boedapest een prachtige stad waar de sporen van het dramatische verleden nog steeds zichtbaar zijn. Dat houdt in dat historische gebouwen en architectonische bezienswaardigheden in overvloed aanwezig zijn. Het is dan ook een toeristische trekpleister voor mensen die van geschiedenis en cultuur houden. Maar er is natuurlijk veel meer te zien, te doen en te beleven in de Hongaarse hoofdstad.

Bezienswaardigheden

Het Hongaarse parlementsgebouw (Országház) mag je zeker niet missen wanneer je Boedapest bezoekt. Het prachtige gebouw staat aan de oever van de Donau en is de neo-Gotische stijl en aan het begin van de 20e eeuw gebouwd. Het Vissersbastion is ook een mooie plek om te bezoeken en je kunt hier genieten van een prachtig uitzicht over stad. Overigens moet je wel voor toegang tot het Vissersbastion betalen. Het stadspark Városliget is ook een toeristische trekpleister dat goed door zowel de Hongaren als toeristen wordt bezocht. Het is het grootste park in Pest dat achter het Heldenplein ligt en in de 19e eeuw werd aangelegd.

Spa, badhuizen en waterpret

Boedapest is een stad waar je eindeloos veel zwembaden, badhuizen en spa’s vindt en dat is logisch gezien het feit Boedapest enorm veel waterbronnen heeft. De Kelten noemden het westelijke gedeelte van de stad niet voor niets Ak-Ink. Dat ‘overvloed aan water’ betekent. Op verschillende locaties in de stad kun je genieten van mooie zwembaden of Turkse baden terwijl je ook voor ontspanning terechtkunt bij de vele resorts en spa’s. Széchenyi Baths and Pool is één van de belangrijkste locaties die je absoluut niet mag missen tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Hongarije!

Musea

Door de rijke geschiedenis heeft Boedapest ook een groot aantal musea die je tijdens je bezoek kunt bezoeken. Denk dan bijvoorbeeld aan het Holocaust Memorial Center en het Hongaarse Nationale Galerie. Waar je mooie kunstwerken van Hongaarse kunstenaars kunt bewonderen. Andere leuke musea zijn bijvoorbeeld het Chocolate Museum, het Budapest Pinball Museum en Aeropark Budapest. In het chocolademuseum kun je natuurlijk zien hoe chocolade wordt gemaakt en kun je jouw smaakpapillen strelen terwijl je in het flipperkastmuseum een gigantische collectie van zowel oudere als nieuwere flipperkasten kunt bewonderen. In het Aeropark Budapest kun je even als piloot door het leven. Neem plaats in de cockpit van zowel historische als moderne vliegtuigen en maak een kiekje terwijl je poseert in een authentieke pilotenjas.

Kerken en kathedralen

Boedapest heeft zeker geen gebrek aan mooie kerken en kathedralen en vooral in de Burchtwijk kun je genieten van mooie architectonische bezienswaardigheden, zoals de Matthiaskerk. Vanaf de nabijgelegen Burchtheuvel heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. De Sint-Stefanusbasiliek, de burcht Kiralyi Palota en het Heldenplein zijn bezienswaardigheden die je niet mag overslaan!

Eten en drinken

Bij de vele restaurants en eetcafés kun je in Boedapest terecht voor een heerlijk diner, een goede lunch en een lekker drankje, maar je kunt pas echt genieten als je tijdens je verblijf een dinercruise boekt. Er zijn verschillende cruises te boeken en je gaat met de boot de Donau over terwijl je culinaire hoogstandjes krijgt voorgeschoteld. Bij sommige cruises is er zelfs voor entertainment in de vorm van live muziek en optredens gezorgd! Deze cruises zijn ook uitstekende te combineren met bijvoorbeeld een massage in één van de vele wellness resorts. Zo ga je heerlijk ontspannen het water op.

Uitjes en activiteiten

Boedapest is ook een plek waar je leuke activiteiten kunt doen. Denk dan bijvoorbeeld aan een georganiseerde Scavenger of Treasure hunt of maak onder begeleiding een mooie wandeltocht door de stad. Je kunt ook e-scooters en segways huren als je in jouw eigen tempo Boedapest wilt verkennen terwijl je ‘s nachts bijvoorbeeld op de Hen & Stag partyboot kunt genieten van een drankje en een dansje. In dat opzicht heeft Boedapest ook een bruisend nachtleven. Te danken aan de vele locaties waar je tot in de late uurtjes kunt feesten. Voor het hele gezin zijn bijvoorbeeld een uitjes naar de Budapest Zoo & Botanical Garden of naar het park op het Margaretha-eiland meer dan de moeite waard. Het is wel goed om te weten dat het Margaretha-eiland – dat één groot park is dat middenin de Donau ligt – een autovrije zone is. Je kunt het eiland alleen met het openbaar vervoer bereiken.

Bezienswaardigheden in Boedapest

Hoe kun je Boedapest het beste bereiken?

Je kunt met de auto, de bus, de trein of het vliegtuig Boedapest bereiken. Vanaf Utrecht rijd je binnen 13 uur (non-stop) naar de hoofdstad van Hongarije terwijl je met een busreis ongeveer 14 uur onderweg bent. Met de trein kun je via Berlijn of München naar Boedapest reizen en de treinreis duurt ongeveer 14 uur. Met het vliegtuig sta je het snelst in Boedapest en je kunt op locatie eventueel een auto huren. Vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven vliegen rechtstreeks vluchten naar Boedapast. De reis duurt ongeveer 2 uur, maar is wel afhankelijk van de weersomstandigheden en de windrichting.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Boedapest?

Ben je een liefhebber van mooie stadswandelingen, proef je graag een wijntje bij een wijngaarde of wil je genieten van historische bezienswaardigheden en monumenten? Dan is Boedapest zonder twijfel de perfecte locatie, want je kunt er van alles zien, doen en beleven. Vooral het combineren van verschillende activiteiten maakt een bezoek aan Boedapest onvergetelijk. Trap de dag af met een heerlijk ontbijt in het centrum en laat je ‘s middags in de watten leggen bij één van de vele badhuizen of spa’s. Om vervolgens met een schip de Donau op te gaan en te genieten van een leuke live-show en een heerlijk diner.

Voor de verkenners is het geweldig om Boedapest te voet of met een e-scooter of Segway te verkennen. Je kunt verschillende voertuigen huren of je boekt simpelweg een excursie. Dan bezoek je in gezelschap en onder begeleiding de belangrijkste plekken in de Hongaarse hoofdstad. Zowel in het historische centrum als in de omliggende gebieden waar je wijngaarden, mooie kerken en burchten tegenkomt.

Boedapest is ook een plaats waar je terechtkunt voor een bruisend nachtleven. De vele clubs, bars en partyboten faciliteren de feestende toeristen die wel van een drankje en een dansje houden. Omdat vrijwel alle verblijfplaatsen, zoals resorts en hotels op loopafstand aanwezig zijn kun je altijd veilig thuis geraken of je neemt gewoon een taxi die je weer bij het hotel afzet.

Voor gezinnen en jonge kinderen is er ook genoeg te zien, te doen en te beleven. Bezoek leuke musea, zoals het flipperkastmuseum of het chocolademuseum of breng een bezoekje aan de dierentuin. Waar je mooie dieren en een prachtige botanische tuin kunt bewonderen. Of breng gewoon een dagje door op het Margaretha-eiland. Een prachtig park waar je van alle rust kunt genieten.