Afbeelding Edinburgh

Aan de oostkust van Schotland vind je de hoofdstad Edinburgh. Een stad met meer dan 450.000 inwoners en ondanks dat het de hoofdstad van Schotland is, is het niet de grootste stad van het land. Dat is nog altijd Glasgow met maar liefst 690.000 inwoners. Overigens liggen de steden op nog geen uur rijafstand van elkaar. Dus je zou tijdens een iets langere stedentrip beide steden prima kunnen bezoeken. Niet dat er in de historische griezelstad – zoals Edinburgh ook wel wordt genoemd – niet genoeg te zien, te doen en te beleven is. Lees snel verder als je interesse hebt in een mooi en onvergetelijk Schots avontuur!

De geschiedenis van Edinburgh

Dat Schotland een land vol geschiedenis moge duidelijk zijn. Over alleen al de eeuwige strijd met de Engelsen is al een heel boek vol te pennen en dan hebben we het nog geeneens gehad over het tijdperk waarin de Romeinen oprukte in Groot-Brittannië. De stad werd ooit als fort gesticht. Het imponerende fort op Castle Rock moest vijanden buiten de grenzen van Schotland houden, maar dat is in de geschiedenis niet altijd gelukt. Pas in de moderne geschiedenis spreken we over de volledige onafhankelijk van Schotland en het eerste Schotse parlement sinds 1707. Dat door Queen Elizabeth II in 1999 werd geopend. In de afgelopen eeuwen groeide Edinburgh uit van een simpel bouwwerk tot in een bruisende hoofdstad van Schotland.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Edinburgh

Een stad met een rijke geschiedenis bevat natuurlijk mooie bezienswaardigheden die gebeurtenissen in het verleden vereeuwigen. In Edinburgh vind je niet alleen het zogenaamde Old Town, maar ook historische kerken, kastelen en paleizen. Het Palace of Holyroodhouse wordt nog altijd door de Koninklijke familie gebruikt. In Old Town kijk je echt je ogen uit, want de architectuur is bijzonder. Het ene na het andere gebouw neemt je aandacht weg terwijl op één van de zeven heuvels waar Edinburgh op is gebouwd het historische Edinburgh Castle ligt. Calton Hill is ook een bijzondere plaats en een belangrijke toeristische trekpleister waarop je van een prachtig uitzicht over Edinburgh kunt genieten. Wil je weten wat je nog meer kunt zien, doen en beleven in de Schotse hoofdstad? Lees dan snel verder!

Kerken en kathedralen

Aan kerken en kathedralen is er geen gebrek in Edinburgh en je kunt er al een dag aan wijden om al die mooie gebouwen van zowel binnen als buiten te bewonderen. Bezoek bijvoorbeeld de indrukwekkende St Giles’ Cathedral in Old Town of bezoek Abercorn Parish Church net buiten de stad. St. Mary’s Cathedral in West End is ook zeker een bezoekje waard als je van mooie architectuur houdt en kijk dan even in het bijzonder naar de prachtige en indrukwekkende glas in lood kunstwerken. En dan hebben we slechts een aantal benoemd, want in totaal kun je tot wel 40 kerken en kathedralen in Edinburgh bezoeken!

Volop musea

In een stad met een lange historie verwacht je ook veel musea en die zijn er ook! Ondanks dat de historische musea op één hand te tellen zijn. The Museum of Edinburgh staat niet heel hoog aangeschreven, maar het is een leuk en klein museum in Old Town en je wandelt hier snel doorheen. Toch leer je veel over de geschiedenis van de Schotse hoofdstad en door de korte duur is het leuk om een bezoekje aan het museum even mee te pikken. Het National Museum of Scotland, het Royal Museum en het Writer’s Museum zijn daarentegen mooie musea die ook meer dan de moeite waard zijn en ook nog eens beter staan aangeschreven. Leuk feitje is dat je in het Royal Museum het eerste gekloonde schaap Dolly kunt bewonderen.

Royal Yacht Britannia

De Britannia is een klassiek vaartuig dat overeenkomsten heeft met het luxueuze passagiersschip Titanic, maar het gezonken schip uit 1912 was wel meer dan 100 meter langer. De Britannia werd gedoopt door Queen Elizabeth II in 1953 en deed jarenlang dienst als luxueus jachtschip van de Prins van Wales. Tegenwoordig ligt het schip in de haven van Edinburgh en is het open voor publiek. Een museum waar je meer te weten komt over de Royal Family en het vaartuig dat jarenlang door hen werd gebruikt.

Volop griezelen in Edinburgh

J.K. Rowling heeft jarenlang in Edinburgh gewoond en in haar boeken en de daarop gebaseerde films over de jonge tovenaarsleerling Harry Potter zie je overduidelijk de invloeden van de Schotse griezelstad. Bovengronds zijn er kronkelige straatjes en unieke gebouwen die Edinburgh dat griezelige karakter geeft. Vooral in de avonduren is het zowel magisch als griezelig om hier doorheen te struinen, maar er is ook een mooie attractie die alleen onder begeleiding te bezoeken is. Dan hebben we het over de Edinburgh Vaults. Een netwerk van ondergrondse tunnels en kamers die een spookachtige tour onder de grond garanderen.

Scottish Scotch; Whisky hoort bij Edinburgh, Schotland

Whisky is natuurlijk de nationale drank van Schotland en je kunt er ook niet omheen als je Edinburgh – of een andere plaats in Schotland – bezoekt. Alleen al in Edinburgh en daarbuiten vind je tientallen distilleerderijen waar Whisky wordt gestookt en natuurlijk kun je met één van de vele tours en trips deze locaties bezoeken. Het Scotch Whisky Heritage Centre is zeker de moeite waard en de locatie vind je vlak naast Edinburgh Castle. Je komt weer te weten over de verschillende soorten Whisky’s en je kunt ook proeven! The Scotch Whisky Experience is zeker een tour die je niet mag overslaan als je een liefhebber bent van het drankje. Doe het wel rustig aan, want je staat binnen een mum van tijd op je kop. In de pubs in Old Town vind je ook een enorme keuze aan Whisky’s die je kunt bestellen. Liever een biertje? Dan vind je in Edinburgh ook genoeg locaties waar een aan authentiek Schots biertje of een lokale wijn wordt geschonken.

Bezoek de Royal Mile

De Royal Mile is een steile middeleeuwse straat in het hartje van Edinburgh en daarmee ook de bekendste straat. Met aan het ene uiteinde The Palace of Holyroodhouse en aan het andere uiteinde Edinburgh Castle. De straat loopt dan ook steil omhoog. Het is een klim, maar meer dan de moeite waard. En het is niet voor te stellen dat je tijdens je bezoek aan Edinburgh slechts één of twee keer de straat hebt bezocht. In de straat vind je ook een zee aan winkeltjes. Voornamelijk souvenirwinkeltjes waar je de authentieke Schotse kilt kunt kopen, maar ook lokale specialiteiten en dranken worden hier volop verkocht. Vlakbij Royal Mile vind je ook het indrukwekkende parlementsgebouw Scottish Parliament waar tegenwoordig het hooggerechtshof is gezeteld.

Shoppen in Edinburgh

In Edinburgh kun je prima shoppen en in verschillende winkelcentra vind je vrijwel elke bekende winkel in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Sta dus niet raar op te kijken als je een H&M binnenwandelt, want die is daar gewoon aanwezig. De winkelcentra van Edinburgh zijn in dat opzicht niet heel bijzonder of liever gezegd niet heel anders dan die in Nederland of België. De omliggende straten met leuke kleine winkeltjes en natuurlijk de markten zijn dan wel weer de moeite waard om te bezoeken. Hier kun je jezelf urenlang vermaken en ook nog eens flink met de portemonnee wapperen.

De Botanische tuinen van Edinburgh

Wil je het sfeervolle en drukke centrum van Edinburgh even ontwijken? Dan kun je gerust een bezoekje brengen aan de botanische tuinen van Edinburgh. Er zijn meerdere tuinen waar je kunt wandelen en kunt genieten van een prachtige en natuurlijke omgeving. Bezoek bijvoorbeeld de Royal Botanic Garden voor een heerlijke wandeling door een prachtige omgeving.

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Hoe kun je Edinburgh het beste bereiken?

Edinburgh is binnen 13 uur met de auto te bereiken, maar dan moet alles meezitten. Het is een pittige reis en zeker voor een stedentrip is de auto niet het meest logische vervoermiddel. Met het vliegtuig sta je namelijk binnen anderhalf uur op de luchthaven van Edinburgh waar je eventueel een auto kunt huren of je reist verder met het openbaar vervoer of een taxi. We adviseren om altijd voor het OV of een taxi te kiezen, want parkeren is in Edinburgh zelf een drama!

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Edinburgh?

De hoofdstad van Schotland is een prachtige en vooral bruisende stad waar echt enorm veel te zien, te doen en te beleven is. Of je nu wilt wandelen, wilt genieten van prachtige architectuur, heerlijk wilt eten en drinken of wilt winkelen. Het kan allemaal in Edinburgh! Het is wel dé stad waar je naartoe gaat als het wisselende klimaat je letterlijk en figuurlijk koud laat en als je van de prachtige historische gebouwen wilt genieten.

Musea en attracties zijn er eveneens volop en ben je het stadsleven even beu, dan duik je in één van de botanische tuinen. Die zowel mooi als sprookjesachtig zijn. Een bezoek aan de Edinburgh Vaults – het ondergrondse netwerk van tunnels en kamers – is zeker een attractie die je niet mag overslaan. Het is een ware spooktour die je een compleet andere kant van de Schotse hoofdstad laat zien.

Je kunt in Edinburgh volop eten en drinken. Er zijn talloze restaurants en meer pubs dan dat je jezelf kunt voorstellen! Geniet van lokale specialiteiten of lokaal gebrouwen dranken die de smaakpapillen strelen. Overigens kun je jezelf ook prima vermaken in de vele souvenirwinkeltjes en winkelcentra als sterke drank niet helemaal jouw ding is. In dat opzicht is Edinburgh ook echt wel een locatie waar je lekker met geld kunt smijten.