Afbeelding Brugge

Brugge is één van de beste steden die je tijdens een stedentrip kunt bezoeken. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat je hier een prachtig historisch centrum en talloze bezienswaardigheden en restaurants vindt, maar je staat ook binnen enkele uren in het Noordwesten van België. Brugge is ook geen overdreven grote stad, maar je kunt jezelf hier prima een dag tot meerdere dagen vermaken. De stad telt zo’n 120.000 inwoners waarvan ongeveer 17% in de historische binnenstad wonen. Hier staan prachtige historische gebouwen die je adem wegnemen, maar Brugge staat natuurlijk ook bekend om de mooie reien en de vele terrasjes. Ben je benieuwd wat je kunt zien, doen en beleven in het Venetië van het Noorden? Lees dan snel verder!

De geschiedenis van Brugge, België

Het is lastig voor te stellen dat Brugge ooit het internationaal handelscentrum was. Natuurlijk te danken aan de haven waardoor de stad tussen de 9e en 12e eeuw groeide. Maar er leefden al veel eerder mensen op het grondgebied dat tegenwoordig als de Belgische toeristenstad bekendstaat. De eerste tekenen van leven dateren uit de 2e eeuw na Christus en belangrijke vondsten duiden op een Gallo-Romeinse nederzetting. In de moderne geschiedenis heeft Brugge zijn reputatie als handelscentrum ingeruild voor die van de culturele hoofdstad van Europa en de stad staat dan ook na de fusie met randgemeenten en sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een bijzonder feit is dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de stad nagenoeg gespaard werd gebleven als we spreken over vernielingen door bombardementen en gevechten.

Wat te doen in Brugge?

In Brugge is enorm veel te zien, te doen en te beleven. Vooral de liefhebbers van historische gebouwen en historische centra zullen een hoop plezier beleven aan een wandel- of vaartochtje door de straten of reien van Brugge. De reien – het Belgische woord voor grachten – is iets waar Brugge dan ook om bekendstaat. Wil je na een mooie wandeling even uitpuffen op het terras? Of wil je de dag afsluiten met een overheerlijk lokaal gerecht? Dan heb je in Brugge een zee aan keuze uit terrasjes en restaurants. In de avonduurtjes kun je ook de vele bruincafés bezoeken en de stad wordt wanneer de zon ondergaat op een unieke manier verlicht. Dus een weekendje Brugge is zeker de moeite waard!

Bezienswaardigheden Brugge

Zoals gezegd heeft Brugge een prachtige historisch centrum dat wonderbaarlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd gespaard. Dat houdt in dat de gebouwen ook nog in de originele staat zijn te bewonderen en dat is toch een uniek feit. De Markt is natuurlijk het plein dat je bezocht moet hebben. Het grote plein wordt omringd door historische gebouwen die allemaal hun eigen verhaal vertellen terwijl je hier ook prima kunt dineren of op een terrasje kunt zitten. Overigens is dit niet het enige plein dat je in Brugge vindt, want er zijn zowel kleinere als grotere pleinen in overvloed! Dat geldt ook voor architectonische bezienswaardigheden die je niet mag missen. Denk dan aan de Onze Lieve Vrouwekerk met een kerktoren van maar liefst 122 meter hoog en de Burg. Het historische stadscentrum dat niet alleen indrukwekkend is, maar waar ook nog altijd het Brugse stadsbestuur zetelt.

Verschillende musea; verdiep je in de historie van Brugge

Een stad met een historisch stadscentrum en enorm veel geschiedenis is niet compleet zonder verschillende musea. Voor meer inzicht in de rijke geschiedenis van Brugge kun je het beste het Gruuthusemuseum en het Volkskundemuseum bezoeken. Historium Brugge is ook een mooi historisch museum waar je veel over de rijke geschiedenis van de Belgische toeristenstad te weten komt. Andere populaire musea zijn onder andere het Bruges Beer Museum en uitermate geschikt voor de liefhebber van bier. Liefhebbers van chocolade zullen dan weer eerder Choco Story – The Chocolate Museum bezoeken. Het Friet Museum is ook ontzettend leuk om te bezoeken en zeker de moeite waard als je van een frietje houdt en meer te weten wilt komen over de echte Vlaamse frietekes.

Shoppen in Brugge?

Brugge is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je wilt shoppen. Dan zou je toch beter naar Antwerpen of Brussels kunnen gaan. Toch kun je in Brugge ook aardig winkelen. Vooral de Langestraat is dan een straat die je niet mag missen. De lange straat – vandaar ook de naam Langestraat – is nog net een onderdeel van het historische centrum en hier vind je naast veel horecagelegenheden ook leuke tweedehands winkeltjes waar je leuke producten voor een prikkie kunt ophalen. Overigens vind je in Brugge wel enorm veel winkels waar je Belgische chocolade en Belgisch bier kunt kopen.

Mellow nachtleven

Brugge heeft een nachtleven, maar minder bruisend dan andere Europese steden. Het is gewoon sfeervol druk en gezellig en vooral vertoeven in een bruin café of een hippe kroeg behoren tot de nachtelijke activiteiten. Het is dus vrij mellow en gemoedelijk en je kunt tot in de late uurtjes een lekker drankje drinken. Vooral de Belgische speciaalbiertjes die je vrijwel overal kunt kopen. Op een verdwaalde nachtclub na is Brugge vooral een stad waar de kroeg voor het vermaak in de avonduurtjes zorgt. Na je kroegentocht is het leuk om even door de stad te wandelen, want in de avond is de stad op een bijzondere wijze verlicht. Het zorgt voor een uitzicht dat je jezelf nog lang zult herinneren.

Rondleidingen en dagtours

Wil je echt alles ontdekken? Dan is het slim om een mooie rondleiding of een dagtour te boeken. Veel tours kun je zelfstandig ondernemen en onder begeleiding van audio via een app krijg je meer te weten over de stad en haar historie. Je kunt de stad ook prima op de fiets verkennen en het is ook wel bijzonder om met een boottocht naar de windmolenparken in de Noordzee te varen. Of je boekt voor in de avond een leuke boottocht en heb je vanaf een zee een prachtig uitzicht over de mooie zonsondergang! Liefhebbers van Belgisch bier doen natuurlijk een Beerwalk of een rondleiding die in het teken staat van lokaal gebrouwen biertjes. Natuurlijk mag je dan ook niet een bezoek aan de brouwerij Halve Maan overslaan, want hier wordt het bekende Brugse Zot gebrouwen!

Boudewijn Seapark

Net buiten het centrum van Brugge vind je in een deelgemeente het themapark Boudewijn Seapark. Een plezante mix van het Dolfinarium in Harderwijk, een roofvogelshow en een speeltuin waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken. Er is zelfs een kleine dierentuin en een meer aanwezig. Je kunt met een bootje op het meer dobberen als de dolfijnenshow of de roofvogelshow niet interessant voor je zijn. Het staat in ieder geval buiten kijf dat het een perfecte locatie voor gezinnen met kinderen is!

Bezienswaardigheden in Brugge

Hoe kun je Brugge het beste bereiken?

Zoals gezegd is het een groot pluspunt dat je Brugge in slechts enkele uurtjes kunt bereiken en dat maakt de Middeleeuwse stad dan ook een perfecte locatie voor een korte stedentrip van 1 of 2 dagen. Vanuit Utrecht sta je binnen 3 uur met de auto in Brugge en parkeren is hier prima te doen. Je zou eventueel in de randgemeenten kunnen parkeren en je citytrip met het openbaar vervoer of een taxi kunnen vervolgen. Met de trein sta je eveneens binnen 3 uur op het station van Brugge en sta je binnen enkele stappen in het historische en toch wel betoverende centrum van de oude havenstad.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Brugge?

Brugge is een relatief klein stadje met een prachtig historisch centrum. Het bezichtigen van deze architectonische bezienswaardigheden zou dan ook de primaire reden moeten zijn om Brugge te bezoeken. Bezoek historische gebouwen en kom meer te weten over de rijke geschiedenis van de stad die al sinds de 2e eeuw na Christus wordt bewoond. Alleen al een wandeling of een fietstocht door Brugge is een prachtige attractie waar je een hoop plezier aan beleeft.

Aan eten en drinken is er ook geen gebrek en in Brugge vindt je veel lokale specialiteiten en streekproducten. Belgische chocolade en Belgische speciaalbiertjes, zoals het Brugse Zot is hier in overvloed aanwezig. Evenals dat je vrijwel op ieder plein of langs de reien sfeervolle terrasjes en eettentjes vindt. En je hoeft niet lang te zoeken als je met een grote puntzak met Vlaamse frietekes en Belgische mayonaise in je hand je wandeling door Brugge wilt voortzetten.

Brugge is ook de stad van een relatief rustig en sfeervol nachtleven. De gezelligheid vind je in de vele cafés en je hebt keuze uit zowel traditionele kroegen als hippe bars en authentieke bruincafés. Het Belgische biertje van de tap staat al op je te wachten!