Afbeelding Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. In deze prachtige hoofdstad wonen momenteel ruim 500.000 inwoners. De ligging van de stad is uiterst bijzonder. Oslo ligt namelijk aan het begin van het 107 kilometer lange Oslofjord en het is omgeven door adembenemende beboste heuvels. Het ligt middenin de natuur en heeft tevens een rijke geschiedenis. Je moet er wel wat voor over hebben: Oslo is namelijk de duurste stad ter wereld.

Prachtige omgeving van Oslo

Als je het over Oslo hebt, dan heb je het in de eerste plaats over de prachtige ligging. De stad is namelijk omringd door schitterende beboste heuvels. Je komt in Noorwegen voornamelijk de heerlijk ruikende naaldbossen tegen die vol zit met inheemse natuur, zoals elanden en rendieren.

Zoals we zojuist al zeiden ligt de stad aan het begin van de Oslofjord. Deze 107 kilometer lange fjord is met haar vele omliggende eilanden een geweldig fenomeen om te observeren. Vanuit het stadscentrum van Oslo kun je hiertoe gemakkelijk toegang verkrijgen. Hier zijn tevens verscheidene entertainment mogelijkheden, zoals fjordcruises en begeleide kajaktochten. Daarnaast kun je in de zomer ook gewoon heerlijk zwemmen in de fjord!

Binnen de stadsgrenzen vallen overigens nog 40 eilanden. Kortom, recreëren in Oslo is niet zo moeilijk. In de winter zijn er uitgebreid mogelijkheden aanwezig om te skiën en in de zomer kun je in de heldere wateren zwemmen. Verder vind je binnen Oslo nog een breed scala aan andere bezienswaardigheden, interessante topmusea en mooie parken.

Wat is er te doen in Oslo?

Er zijn verscheidene leuke bezienswaardigheden te bezoeken in Oslo. Daarbij zijn er ook vele leuke activiteiten om te doen, zoals een bezoekje aan het grote pretpark TusenFryd. De meeste bezienswaardigheden zitten op loopafstand van elkaar. Hierdoor is het plannen van een leuk dagje uit eenvoudig en snel geregeld: ook als je het een beetje rustig aan wilt doen. Zorg ervoor dat je niet te druk bezig bent om ’s middags één van de leuke terrasjes over te slaan!

Musea over Oslo/Noorwegen

Een museum bezoeken kan heel leuk zijn. Daarbij is het de perfecte activiteit voor wanneer je even geen energie overhebt om iets heel inspannends te moeten doen. Afhankelijk van welke onderwerpen jij interessant vindt, zijn er verscheidene soorten musea om uit te kiezen.

Musea over Vikingen, scheepvaart en ontdekkingsreizen

Als je ervan houdt om op vakantie eens flink wat ouderwetse cultuur te snuiven, dan ben je in Oslo aan het juiste adres. Hier vind je allerlei populaire musea om te bezoeken, waar je over de meest interessante geschiedenis leert. Zo kun je onder andere denken aan de rijke geschiedenis van de Noorse Vikings. Hier kun je meer over leren in het Vikingskipshuset museum. In dit museum bevinden zich onder meer diverse Vikingschepen uit de negende eeuw, welke nog in goede staat verkeren.

Denk je dat je niet genoeg krijgt van leren over de Noorse scheepvaart? Dan zul je wellicht ook interesse hebben in het Kon-Tiki Museum, welke gaat over de ontdekkingsreizen uit 1947 van een bekende Noorse antropoloog. Het originele vlot waarmee is gevaren is hier te bekijken.

Over ontdekkingsreizen per schip gesproken, is er ook nog het Frammuseet. Dit museum gaat over get sterkste schip dat ooit is gebouwd– Fram. Deze werd gebruikt voor ontdekkingsreizen van zo’n 100 jaar geleden naar de noord- en zuidpool. Ook dit schip staat tentoon voor bezoekers om te bewonderen.

Wil je eerder meer te weten komen over het “gewone” ouderwetse Noorse leven, dan bezoek je het Noors Volksmuseum. Dit is een openlucht museum waarin het vroegere leven in Noorwegen op authentieke wijze wordt uitgebeeld en door acteurs wordt nagebootst middels allerlei interessante demonstraties.

Moderne musea Oslo/Noorwegen

Houd je ervan om allerlei kunst te bewonderen? Dan kun je een bezoekje aan het Nasjonalgalleriet museum niet overslaan, waar je onder andere het beroemde schilderij “De Schreeuw” vindt van Edvard Munch. Ook het bezoeken van het Holmenkollen museum een leuke en leerzame activiteit, als je meer wilt weten over de (Noorse) geschiedenis van skiën. Houd jij meer van een museum waar je over actuele zaken kunt leren? Dan kun je het beste terecht bij het Nobel Peace Center, waar je onder andere actuele tentoonstellingen en documentairs kunt bekijken.

Kerken en kathedralen

Voor de liefhebber van oude architectuur is er ook genoeg leuks te vinden. Zo kun je om te beginnen de enorm beroemde Staafkerk van Gol uit 1216 bezoeken, welke zich in het Noors Volksmuseum bevindt. De bouwstijl hiervan is prachtig en wil je écht eens met je eigen ogen gezien hebben.

Ook bevindt zich een prachtig kasteel in Oslo, genaamd het Akershus Slott. Dit kasteel is gebouwd in het jaar 1299 en momenteel is het een museum. Tijdens een bezoek zie je hier onder andere de mooiste vertrekken en het koninklijke mausoleum.

Leuk wandelen in Oslo

Het is natuurlijk niet leuk om Oslo alleen maar gezien te hebben in de vorm van bijvoorbeeld alleen haar musea en kerken. Je moet ook eens gewoon de benen strekken! Neem een mooie wandeling door Vigelandsparken waar je tegelijkertijd ook kunst kunt bewonderen. Of kies voor een ontspannend bezoek aan Strand Huk – gelegen onderaan het schiereiland Bygdoy. Wil je tijdens het wandelen ook shoppen? Dit kun je dan het beste doen in Aker Brygge winkelcentrum.

Je kunt ook de vlooienmarkt van Grünerløkka bezoeken. Dit is een van de wijken van Oslo waar je gerenoveerde fabrieken en huizen bedekt met streetart kunt zien. Daarnaast vindt in deze wijk allerlei leuke gebouwen om te bezoeken, van pop-up restaurants tot microbrouwerijen en kunstgalerieën.

Tijd voor een koud biertje op een terrasje

Moe van dat alles? Dan is het wellicht tijd voor een lekker biertje. Je kunt terecht in de vele (toeristen)horeca aan- en vlakbij de Karl Johans Gate. Andere opties vind je in de chiquere winkelstraat Bogstadveien en in het hippe Grünerlokka. Na een dagje lekker te hebben genoten van allerlei leuke activiteiten is dit de ideale manier om de dag af te sluiten. Zorg er alleen voor dat je goed let op de prijzen. Zoals we eerder zeiden is Oslo namelijk niet alleen één van de mooiste steden op aarde, maar ook de duurste… Proost!

Uitgaansleven

Houd je van gezelligheid en een drankje of één? Of twee of drie? Dan wil je vast graag het drukke uitgaansgebied van Oslo bezoeken. Deze bevindt zich in het centrum, waar de clubs en kroegen veelal open blijven tot 3 uur ’s nachts. Buiten het centrum sluiten deze eerder. Gedurende de zomer kun je deelnemen aan een groot aantal festivals en concerten, waarvan veel gratis te bezoeken zijn.

Bezienswaardigheden in Oslo

Praktische tips voor het bezoeken van Oslo

Voordat je naar Oslo gaat zijn er een aantal zaken waarvan het handig is als je hier vooraf van op de hoogte bent. Denk onder andere aan hoe lang je nodig hebt, maar ook aan wat je mee moet nemen.

Wanneer ga je?

Wat je meeneemt, dat is natuurlijk voor een groot gedeelte afhankelijk van het seizoen waarin je gaat. Bezoek je Oslo in de zomer, dan heb je een heel andere stad voor je dan wanneer je in de winter gaat. In de zomer is het weer heel aangenaam en is het vaak niet veel kouder dan je van Nederland bent gewend. Je kunt dan genieten van stadswandelingen en terrasjes in de zon. Echter kun je er ook voor kiezen om Noorwegen in de winter te bezoeken. Eigenlijk is het dan op zijn mooist. Het besneeuwde Oslo heeft dan een magische uitstraling. Het is echter ook heel koud en dus niet meer fijn op een terrasje te zitten, van welke de meesten overigens niet open zullen zijn. Je kunt natuurlijk wel gewoon binnen in een restaurant gezellig een drankje doen en hapje eten.

Hoeveel tijd plan je in?

Wanneer je van plan bent om op stedentrip naar Oslo te gaan, is het van tevoren handig om te weten hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Je wilt natuurlijk weten hoeveel tijd het vergt om wel echt álle leuke dingen in Oslo gezien en gedaan te hebben. Op deze manier kun je makkelijker jouw stedentrip plannen, mis je niets en ben je ook niet te snel uitgekeken. Het antwoord is dat je tenminste twee dagen nog hebt om veel van Oslo gezien te kunnen hebben. Als je de laatste plekjes ook nog gezien wilt hebben, of tussendoor veel wandel in de nabije prachtige natuur, dan heb je hier nog een extra halve of hele dag voor nodig. Zou je ook nog een fjordentocht willen doen? Dan kun je denken aan een minimum van in totaal van tweeënhalf tot drie dagen.

Wat neem je mee?

Wat je meeneemt, dat is natuurlijk voor een groot gedeelte afhankelijk van het seizoen waarin je gaat. Daarnaast hangt het ook af van hoe lang je van plan bent er te zijn. Natuurlijk is het verstandig om van tevoren het weer te checken, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Ben je van plan om in de zomer te gaan? Dan kun je gewoon een paar leuke setjes zomerkleding zoals T-shirts en korte broeken inpakken, maar ook één of twee vesten – mocht het toch iets fris worden. Aangezien je van plan bent veel in beweging te zijn raden we een paar goede sneakers aan. Je krijgt het hier niet snel te warm in, want 30 graden wordt het eigenlijk nooit. Een dunne zomerjas is hierbij vaak voldoende. Ga je (vroeg) in de lente naar Oslo, dan moet je er rekening mee houden dat het nog vrij koud is. Neem in dit geval een paar goede sweaters mee in plaats van T-shirts, zowel als lange broeken.

Ben je van plan om Oslo in de winter te bezoeken? Zoek dan maar alvast je wollen truien en je dikke winterjas! Je bent nog niet klaar hoor: vergeet namelijk ook niet je warme sokken en eventueel thermokleding. Ben je van plan om maar weinig buiten te zijn en vooral binnen activiteiten te doen, dan is dit waarschijnlijk niet noodzakelijk.

Wat kun je van de mensen verwachten?

Het Noorse volk staat bekend als vriendelijk, maar erg op zichzelf naar mensen die zij niet goed kennen. Dit betekent echter niet dat zij niet voor je klaarstaan om een vraag te beantwoorden. De meeste Noren spreken op een prima niveau Engels, alhoewel de één beschikt over een zwaarder accent dan de ander. Dat is echter ook gewoon het geval bij Nederlanders. Als je uiteindelijk maar de boodschap begrijpt en komt waar je wezen moet is dit het belangrijkst, toch?