Afbeelding Wenen

Wenen is de hoofdstad en tegelijkertijd bij verre de grootste stad van Oostenrijk. Het aantal inwoners van de stad betreft namelijk 1.7 miljoen. De stad is verdeeld in 23 districten en ligt aan de rivier de Donau, de langste rivier binnen de Europese Unie. Verder is Wenen bekend geraakt door haar rijke geschiedenis op het gebied van klassieke muziek. Vele invloedrijke componisten, zoals Mozart en Johann Strauss junior, hebben er gewoond.

Keuzes maken: in Wenen ontkom je er niet aan. Er is zo veel te doen! Om te beginnen was Wenen het machtscentrum van de Habsburgers, die eeuwenlang over Oostenrijk en grote delen van Europa heersten. Het leverde prachtige paleizen, kunstcollecties en monumenten op. Daarbij is Wenen ook nog de wereldhoofdstad van de klassieke muziek. In geen stad ter wereld woonden en werkten zo veel beroemde componisten en muzikanten. Wenen prijkt bovendien bovenaan ranglijsten van de groenste en meest leefbare steden ter wereld. Het Wienerwald, ook wel het Weense Woud, grenst namelijk aan de stad. Je kunt hier heerlijk wandelen, maar kan ook een schitterende kajaktocht maken in de rivier de Donau.

Bezienswaardigheden

Lijkt een stedentrip naar Wenen je interessant? Dan is de kans groot dat je al van het één of ander op de hoogte bent, als het aankomt op bezienswaardigheden in Wenen. Je besluit immers niet uit het niets dat je ergens naartoe wilt: daar is iets dat je graag wilt zien. We hopen je met behulp in ieder geval op een aantal ideeën te kunnen brengen waar je nog niet van afweet!

Oude en nieuwe architectuur

Als je fan bent van architectuur, dan zul jij moeiteloos jezelf kunnen vermaken in Wenen. Er is namelijk een overvloed van verschillende prachtige staaltjes architectuur om te bewonderen. Zo kun je om te beginnen verscheidene indrukwekkende kerken en kathedralen bezoeken. Een mooi voorbeeld hiervan zou het Stephansdom uit het jaar 1147 zijn. Daarbij vind je er ook verscheidene mooie kastelen. Zo kun je het Schloss Schönbrunn bezoeken uit het jaar 1713, maar ook het Hofburg paleis uit de dertiende eeuw – zowel als de bijbehorende Keizerlijke Appartementen.

Houd je niet alleen van historische architectuur, maar ook van bouwwerken uit de vorige eeuw? Vergeet dan zeker niet om ook het bijzondere woonblok genaamd het Hundertwasserhaus uit bouwjaar 1985 te bezoeken.

Musea

Wenen zit tot aan de rand toe vol met zowel moderne als historische musea. Hoe leuk is dat! In een stad zoals Wenen zul jij je nooit kunnen vervelen. Om te beginnen kun je een bezoekje brengen aan het Mozart huis, waar je alles te weten komt over het leven van deze wereldberoemde componist. Bezoek je echter liever een museum over de historie van Wenen zelf? Dan kun je het beste naar het Naturhistorisches museum gaan over de geschiedenis van het land en volk, of het Sissi museum over de keizerin Elisabeth.

Daarbij vind je ook nog een aantal musea in het Museumsquartier. Veruit de meeste musea hier zijn op loopafstand van elkaar. De belangrijkste trekpleisters hier zin het Leopold Museum, de Kunsthalle Wien en het Museum voor Moderne Kunst.

Eten & drinken

Tussen het bezoeken van de bezienswaardigheden door wil je vast ook wel eens een hapje eten en een drankje doen. Hiervoor is het Palmenhaus in Burggarten de ideale plaats. Het bevindt zich in de tuinen van het Hofburg Paleis, dus jouw uitzicht is spectaculair! Verder kun je ook op het Stepanplatz plein verscheidene gezellige cafés en restaurant vinden.

Winkelen in Wenen

In Wenen kun je ontzettend leuk shoppen. Hiervoor ga je naar één (of natuurlijk meer) van de belangrijke winkelstraten in de stad: de Kärntner Strasse en Graben. Daarnaast vind je in Wenen ook een zeer exclusief winkelcentrum, genaamd het Haas Haus.

Wandelen & genieten van de natuur

Binnen de stad weten wij een ontzettend leuke plek om een wandeling te maken, waar je tevens kunt genieten van mooie bezienswaardigheden. Hiervoor bezoek je het romantische Belvédère park, grenzend aan twee paleizen. Je ziet hier allerlei mooie vijvers, watervallen en groenstroken.

Het Weense volk is dol op hun achtertuin: het Wienerwald. Wie dit exact beheerst, is niet helemaal duidelijk. Dit maakt voor jou als bezoeker echter niets uit. Het Wienerwald bestaat uit meerdere aaneengesloten bossen, waar je kunt genieten van wilde dieren, grotten, verassende gebouwen en verscheidene outdoor activiteiten. Zo kun je hier heerlijk wandelen, maar ook fietsen of mountainbiken.

Het ultieme vakantiegevoel beleef je echter altijd met water: dit geeft rust. Gelukkig heeft Wenen dit volop! Je kunt de leukste rondvaarten maken of zwemmen bij Strandbad Alte Donau, in een bochtje van de Donau rivier. Daarnaast kun je tevens kiezen voor een avontuurlijke activiteit op het water. Wat dacht je bijvoorbeeld van lekker zelf kajakken of kanoën in plaats van een rondtocht? Daarna kun je genieten van een koud drankje op een drijvend terras van een restaurant ter boot, om even bij te komen.

Uitgaan in Wenen

Wenen kent een intens bruisend nachtleven. Het zit er vol met de leukste clubs en disco’s! Deze vind je voornamelijk gelegen aan de meest bekende markt in Wenen, genaamd de Naschmarkt. Je kunt hier allerlei gelegenheden vinden om gezellig te dansen en met je vrienden en/of partner zoveel te drinken als je zelf wilt.

Bijzondere activiteiten

Heb je de standaard activiteiten zoals het bezoeken van musea en bewonderen van mooie architectuur wel een beetje gehad? Dan zijn er nog zat activiteiten over! Je kunt onder andere ervoor kiezen om de dierentuin Tiergarten Schönbrunn te bezoeken, waar je urenlang jezelf kunt verwonderen over de natuur. Als je er dan toch van houdt om bijzondere dieren te bekijken, is wellicht de Spaanse Rijschool ook wat voor jou. Hier bekijk je de meest indrukwekkende voorstellingen van de mooiste, sneeuwwitte Lippizanerpaarden.

Ben je op zoek naar een mooi uitzicht over de stad en heb je geen hoogtevrees? Het Weense reuzenrad is enorm leuk om te bezoeken. Je kunt dit doen aan het begin van jouw stedentrip, om kennis te maken met de stad, of juist het einde. In dit geval kun je voor jouw vertrek nog even afscheid nemen van de mooie stad en van een afstandje voor de laatste keer (tot je terugkeert) een blik werpen op de bezienswaardigheden.

Ben je een fan van klassieke muziek, dan weet je vast al van het Staatsopera af en was je misschien ook al van plan deze te bezoeken. Het Staatsopera is een fantastisch staaltje architectuur, waar je tevens voorstellingen kunt bezoeken en een rondleiding kunt krijgen.

Veel toeristen nemen de tijd om de Kapuzinergraft te bezoeken. Dit is de keizerlijke grafkelder van de Habsburgers. Vanaf 1618 werden belangrijke Habsburgers hier begraven, tot in 1989. Toen werd de laatste keizerin, Zita, bijgezet. De graven zijn ongelooflijk gedetailleerd en bijzonder.

Bezienswaardigheden in Wenen

Praktische tips

Dus, ben je officieel overtuigd dat een stedentrip naar Wenen hartstikke leuk kan worden? Dan kun je maar beter van tevoren jezelf goed voorbereiden. Door van tevoren van alles goed op de hoogte te zijn, kom je niet voor een vervelende verassing te staan bij aankomst. Denk daarom van tevoren onder andere goed na over wanneer je wilt gaan en hoeveel tijd je hier wilt doorbrengen.

Wanneer ga je?

Het klimaat in Wenen is heel vergelijkbaar met wat je in Nederland bent gewend. Qua temperatuur zijn er bijna geen verschillen. Zo kun je in de zomer namelijk genieten van een maximumtemperatuur van zo’n 25 graden, met af en toe uitschieters van rond de 30 graden. In de winter is het weer tevens heel vergelijkbaar, al valt er in Wenen vaker en meer sneeuw.

Houd je van een betoverend, besneeuwd landschap? Dan kun je het er dus op wagen om Wenen in de winter te bezoeken, wanneer de helft van de neerslag bestaat uit sneeuw. Wil je echter gewoon in het warme weer kunnen genieten van jouw activiteiten en er zeker van zijn dat alles open is? Dan kun je beter gewoon eens in de lente of zomer gaan.

Hoeveel tijd plan je in?

Zoals je al hebt begrepen, zijn er ontzettend veel bezienswaardigheden in Wenen. Het is dan ook echt een heel grote stad. Daarom zou het zonde zijn als je geen tijd overhoudt om alles te bezichtigen dat je had gewild. Als je alleen zou gaan naar de belangrijkste bezienswaardigheden, dan ben je hier al snel 3 volle dagen aan kwijt. Dit laat echter weinig ruimte over om er wel echt van te kunnen genieten. Wij raden daarom aan om jezelf de nodige tijd te gunnen die het vergt om Wenen écht te leren kennen. Dit kost je dan zeker 4 á 5 dagen. Stel van tevoren vast welke activiteiten je in ieder geval zou willen doen en hoeveel tijd je hier minimaal aan kwijt denkt te zijn. Vervolgens kun je hier een dag (of natuurlijk meer) aan vastplakken om tijd over te houden voor activiteiten die je daar ter plekke pas ontdekt.

Welke kleding neem je mee?

De kleding die je mee moet nemen is afhankelijk van het seizoen waarvoor je kiest om Wenen in te bezoeken. Zoals we eerder al hebben aangekaart, is het klimaat in Wenen vrijwel hetzelfde als in Nederland. Dit betekent dat je hier niet lang over na hoeft te denken. Controleer één of twee dagen van tevoren de weersvoorspelling en pas dan pas je koffer in, zo weet je zeker dat de inhoud klopt.

Hoe zijn de mensen in Wenen?

Wat kun je nu eigenlijk precies verwachten van de inwoners van Oostenrijk die je zult tegenkomen? Het eerste wat we hierover kwijt kunnen is dat gelukkig het merendeel Engels spreekt. Dit maakt het gemakkelijk om te communiceren met de mensen op straat, bijvoorbeeld wanneer je de weg kwijt bent of op zoek bent naar een bushalte. De mensen in Oostenrijk zijn daarbij over het algemeen vriendelijk en meestal wel bereid jouw eventuele vragen te beantwoorden.

Vergeet niet veel plezier te hebben!

Het gevaar van het bezoeken van Wenen ligt hem in de overvloed van interessante bezienswaardigheden en leuke activiteiten. Oftewel, je vergeet te genieten. Dat mag natuurlijk niet gebeuren, dat zou hartstikke zonde zijn! Neem dus ook de tijd om te wandelen door de vele parken en op terrasjes te zitten. Vergeet ook niet aan te schuiven aan in één van de bekende koffiehuizen voor een heerlijk Oostenrijks gebakje.