Afbeelding Keulen

Met meer dan een miljoen inwoners is Keulen de vierde stad van Duitsland en wist je dat de stad aan de Rijn ligt en op nog geen 3 uur rijden van Utrecht ligt? Een perfecte locatie dus voor een stedentrip! Keulen is een mooie en bruisende stad. Waar enorm veel te zien, te doen en te beleven is. Of je nu op zoek bent naar leuke terrasjes, architectonische bezienswaardigheden of heerlijk wil shoppen.Of als je wil genieten van een heerlijke Duits biertje in één van de bruine kroegjes of een hip café. Eén ding is zeker, je hoeft je niet te vervelen als je voor een dag, een weekend of lang weekend naar Keulen gaat.

De geschiedenis van Keulen

De geschiedenis van Keulen gaat wel 2000 jaar terug en vooral in de Middeleeuwen speelde de stad een belangrijke rol in religie en de politiek. Zelfs na de reformatie bleef de stad en het omliggende gebied katholiek. In de meest recente geschiedenis heeft Keulen een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en de stad werd tijdens de oorlog zwaar gebombardeerd. Veel historische gebouwen raakten beschadigd of gingen zelfs compleet verloren. Na de Tweede Wereldoorlog wist Keulen zijn status als belangrijke Duitse stad te herwinnen en de stad is dan ook tot op de dag van vandaag nog altijd één van de belangrijkste steden van onze oosterburen.

Wat kan je doen in Keulen?

Zoals gezegd is Keulen een bruisende stad en is er voor vrijwel iedereen wel iets te doen, te zien en te beleven. Of je nu wil genieten van de historie en de rijke geschiedenis van de stad in Duitsland of overheerlijk wil eten en drinken. Shoppers kunnen ook prima terecht in de stad waar bijvoorbeeld aan het plein van de welbekende Dom tientallen restaurants, cafés en kroegjes te vinden zijn. En slechts op enkele minuten loopafstand vind je ook nog eens de grootste en belangrijkste winkelstraat waar je niet alleen bij bekende winkelketens de portemonnee kunt laten wapperen, maar waar je ook kunt winkelen bij leuke pittoreske kioskjes en andere leuke winkeltjes.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Keulen

Keulen staat vol met belangrijke bezienswaardigheden en de bekendste is natuurlijk de Dom. De Kölner Dom torent boven de stad uit en heeft maar liefst twee flinke torens. Het zwartgeblakerde bouwwerk is enorm indrukwekkend om te zien. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen! De Dom ligt aan een groot plein dat in verbinding staat met belangrijke straten. Waaronder de Hohe Straße, één van de belangrijkste winkelstraten in Keulen en één van de meest bekende winkelstraten in heel Duitsland. Hier vind je grote winkelketens, kleine winkeltjes en bekende restaurants. En nee, niet alleen de MacDonald’s. Wat kan je nog meer zien, doen en beleven in Keulen? Lees snel verder!

Musea

Op zoek naar kunst of wil je gewoon meer te weten komen over chocolade? In Keulen vind je een aantal leuke en mooie musea waar je jezelf prima een aantal uren kunt vermaken. Denk dan bijvoorbeeld aan het Ludwig museum dat vlak achter de Kölner Dom ligt. Hier vind je moderne kunst van kunstenaars, zoals Andy Warhol, Jasper Johns en Roy Lichtenstein. Of bezoek het Schokoladenmuseum aan de rand van Keulen. Het museum ligt op een schiereiland en bevat meer dan 3000 jaar aan historie over chocolade en de productie daarvan. Of bewonder mooie archeologische vondsten in het Romeins-Germaans museum!

Het EL-DE-Haus is ook een bezoekje waard en hier kom je meer te weten over de Keulse historie uit de Tweede Wereldoorlog. Deze oude gevangenis van de Gestapo laat zien hoe verzetsstrijders en andere tegenstanders van het Duitse Rijk werden vastgehouden en werden ondervraagd.

Kerken, kathedralen en stadspoorten

Aan historische bouwwerken is er geen gebrek. Tijdens je bezoek aan Keulen kun je prachtige gebouwen bewonderen. Denk niet alleen aan de Kölner Dom, maar ook kerken zoals de Sint-Kunibertkerk, de Apostelenkerk, Sint-Martinuskerk en de Sint-Andreaskerk. Veel kerken maken onderdeel uit van de 12 Romaanse kerken die zelfs ouder dan de Dom van Keulen zijn en ook in een prachtige Romaanse stijl zijn gebouwd. De oude stadspoorten van Keulen zijn eveneens een bezoekje waard, zoals de Middeleeuwse stadspoort Hahnentorburg.

De Altstadt

De Altstadt is één van de leukste, mooiste en oudste wijken in Keulen. Die sinds de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog opnieuw en in de originele stijl is opgebouwd. In de Middeleeuwse wijk is het altijd sfeervol druk en je kunt hier overheerlijk eten en drinken. Er zijn talloze terrasjes, restaurantjes en cafés waar je kunt zitten en kunt genieten van bijvoorbeeld een glaasje Kölsch (lokaal speciaalbiertje). De rondvaartboten meren hier ook aan en je vindt in de wijk een aantal mooie historische gebouwen. Daaronder de eerder genoemde Sint-Martinuskerk.

Evenementen en festivals

Keulen is ook de stad van de evenementen en festivals. Het carnaval wordt altijd groots gevierd in de stad aan de Rijn, maar net buiten de stad vind je ook het enorme complex Köln Messe. Het congrescentrum waar op jaarbasis tientallen beurzen en evenementen worden gehouden. Daaronder de grootste fotografiebeurs van Europa, maar ook de Gamescom. Gamescom is op de E3 na de grootste gamebeurs ter wereld! Daarnaast kun je in het najaar genieten van de gezelligheid van de Kerstmarkten in Keulen. Daaronder op het plein van de Dom waar je kunt genieten van lokale specialiteiten, Glühwein en warme chocolademelk en de leukste Kerstversieringen kunt kopen.

Shoppen in Keulen

In Keulen kun je ook prima winkelen en er zijn meerdere locaties waar je terecht kunt en de knip kunt opentrekken. De Hohe Straße is de bekendste locatie, maar ook de Schildergasse mag je zeker niet overslaan als je op zoek bent naar mooie, bekende en ook minder bekende winkels. In de Mittelstraße en de Pfeilstraße vind je meer exclusieve winkels die meer zaken doen in mode en juwelen. Daarnaast zijn er ook een aantal leuke overdekte winkelcentra in en nabij Keulen te vinden, zoals het Rhein Center. Hier vind je meer dan 180 winkels terwijl het winkelcentrum vlakbij de snelweg ligt.

Bezienswaardigheden in Keulen

Leuk weetje over Eau de Cologne

Vraag jezelf wel eens af waar de naam ‘Eau de Cologne’ vandaan komt? Uit Keulen! Het reukwater dat aan het begin van de 18e eeuw in Keulen werd uitgevonden werd wereldberoemd en is tot op de dag vandaag een geur die nog steeds veel verkocht wordt. In Keulen vind je meer over de historie van Eau de Cologne en het is het dan ook meer dan waard om het Parfumhuis 4711 te bezoeken. Dit is tegenwoordig een museum waar je meer te weten komt over het reukwater en een blik kunt werpen op de productie ervan. Uiteraard staan op andere locaties de fabriek die het reukwater in grote doseringen produceren.

Hoe is Keulen het beste te bereiken?

Een autorit naar Keulen duurt gemiddeld 2 tot 3 uur (afhankelijk van het verkeer) en ervan uitgaande dat je uit Utrecht vertrekt. Dus het is meer dan uitstekend om de Duitse stad met de auto te bezoeken ondanks dat je wel rekening mee moet houden met de milieusticker. Je bent verplicht om de sticker achter je voorruit te plakken als je het centrum van Keulen wil bezoeken. Zonder sticker riskeer je een hoge boete. Het is ook slim om de sticker voor je vertrek te regelen, want dan betaal je een stuk minder dan wanneer je als toerist op locatie en sticker wil kopen. Een andere mooie mogelijkheid om binnen een mum van tijd in het hartje van Keulen te staan is om met de trein te reizen. Vanaf verschillende stations in Nederland vertrekken er internationale treinen naar het centraal station van Keulen.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Keulen?

Keulen is qua ligging een perfecte stad als je een dag op en neer wil rijden of als je een weekend of zelfs een lang weekend jezelf wil vermaken. In Keulen is er genoeg te zien, te doen en te beleven. Of je nu met z’n tweetjes of met het hele gezin naar de Duitse stad gaat. Het bijzondere centrum, de Middeleeuwse wijk Altstadt en de drukke winkelstraten zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken en ook de perfecte locaties om jezelf een flink aantal uren te vermaken. Terwijl je bij de Dom al een aantal uren kunt wegdromen door alleen al naar het bouwwerk te kijken.

Naast alle mooie bezienswaardigheden zijn er ook leuke attracties en het Schokoladenmuseum is zeker een bezoek waard als je een liefhebber bent van zoetigheid. Je komt meer te weten over de geschiedenis van chocolade, je ziet hoe chocolade wordt gemaakt en je kunt zelfs chocolade proeven! Aan het einde van de tour beland je in een winkel vol chocoladeproducten en het is haast ondenkbaar dat je niet zonder zoete lekkernijen het winkeltje verlaat.

Voor overheerlijk eten en drinken ben je ook in Keulen aan het juiste adres. Geniet van zowel de internationale keuken als lokale specialiteit bij lokale restaurants en eetcafés en het is bijna een must om een glaasje Kölsch te drinken. Als je tenminste van een lekker biertje houdt. Ook shoppers kunnen volop genieten in Keulen, want met meerdere winkelstraten en overdekte winkelstraten kun je in de Duitse stad de portemonnee flink laten wapperen.

Wil je gewoon genieten van gezelligheid, lekker eten en drinken? Dan raden wij zeker aan om je reis naar Keulen uit te stellen tot in het najaar. In de laatste weken van November en in December kun je van de Kerstmarkten genieten en in deze periode is het in Keulen sfeervol druk en enorm gezellig.