Afbeelding Antwerpen

Antwerpen is met een slordige 500.000 inwoners de tweede stad in België die vanaf Utrecht (Nederland) binnen 2 uur met de auto of de trein te bereiken is. Antwerpen ligt in het Vlaams Gewest en is één van de populairste steden in Europa. Die dan ook jaarlijks door honderdduizenden toeristen wordt bezocht. Dat is niet zo vreemd, omdat de Belgische stad een perfecte combinatie heeft van architectonische bezienswaardigheden, sfeervolle pleintjes met terrasjes waar je heerlijk kunt eten en drinken en winkelstraten met zowel kleine boutiques als grotere winkelketens. Het is dan ook de perfecte locatie voor een stedentrip van een dag of om voor een (lang) weekend te verblijven.

De geschiedenis van Antwerpen

Antwerpen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1400. Destijds was het nog een kleine stad met een laag aantal inwoners. Onder leiding van Karel V groeide de stad uit tot één van de belangrijkste handelssteden in Europa. Het is dan ook niet zo vreemd dat Antwerpen op de dag van vandaag de één na grootste haven van Europa heeft. Rotterdam staat nog altijd met stip bovenaan. In de 16e eeuw kwam de stad in een verval terecht. Te wijten aan de Spaanse invasie en de daarbij horende opstand van de Pacificatie van Gent. Na de Spaanse verovering kozen veel inwoners van Antwerpen om te migreren naar landen, zoals Nederland. In de volgende 2 eeuwen bleef Antwerpen een belangrijke stad, maar daalde het aantal inwoners aanzienlijk.

In de 20e eeuw werd de Belgische havenstad in de periode 1940 tot en met 1944 bezet door de Duitsers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Antwerpen een stad waar veel inwoners bewapend in opstand kwamen met als gevolg dat veel inwoners werden gedood. Het exacte dodental is onbekend, maar het aantal ligt volgens de experts hoger dan het gemiddelde van 1,02% van de Belgische bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad voor een deel nieuw opgebouwd en uitgebreid. Met als resultaat dat de havenstad tegenwoordig zijn charmes nog steeds heeft en ook een toeristische trekpleister is voor liefhebbers van kunst en cultuur, historische gebouwen en het bourgondische leven.

Wat kun je in Antwerpen doen?

Of je nu lekker door de geplaveide straten van Antwerpen wil slenteren en wilt genieten van de historische gebouwen, de portemonnee wilt laten wapperen bij zowel lokale als internationale winkels en winkelketens of gewoon jezelf op het terras parkeert en wilt genieten van lokale specialiteiten en een Belgisch biertje. In Antwerpen is er echt voor elk wat wils! Er zijn mooie bezienswaardigheden en attracties die stuk voor stuk interessant zijn en je kunt zelf bepalen wat je wel of niet wilt zien en doen. Accommodaties zijn er in overvloed, maar voor een dag op en neer reizen is ook een serieuze optie als je in Nederland woont. Want Antwerpen ligt relatief vlakbij de Nederlandse grens.

Bezienswaardigheden

Als je met de trein naar Antwerpen reist kom je aan op het Centraal Station. Het lijkt op een kerk, maar dat is het zeker niet. Het is één van de belangrijkste knooppunten voor het openbaar vervoer in België waar zowel nationaal als internationaal treinverkeer langskomt. Op het Centraal Station kun je ook overstappen op de metro’s, streek- en lijnbussen om de stad Antwerpen te verkennen. Mocht je niet met de trein, maar met de auto reizen, dan is het zeker de moeite waard om het Centraal Station aan het Koningin Astridplein even op te zoeken. Zoals beschreven lijkt het station op een kerk en het is een prachtig gebouw om te bewonderen. Het centraal station van Antwerpen wordt dan ook niet voor niets de Spoorwegkathedraal genoemd.

Uiteraard mag een bezoek aan de Grote Markt tijdens je bezoek aan Antwerpen ook niet ontbreken. De Grote Markt is een prachtig plein. Omringd door monumentale gebouwen en het oude stadhuis. Kenmerkend is de Brabofontein met een prachtig standbeeld. Op het plein vind je ook vele terrasjes, eetgelegenheden en cafés. Waar je overheerlijk kunt eten en drinken.

Musea en theaters

Voor een bezoek aan het museum ben je ook in Antwerpen aan het juiste adres. In de bruisende wijk ‘het Eilandje’ vind je een prachtig en modern gebouw waar het Museum aan de Stroom gevestigd is. In het oude en gerenoveerde pakhuis vind je het hele jaar door prachtige exposities van kunst en cultuur die iets met Antwerpen, België en de wereld te maken hebben. Met als hoogtepunt een 360 graden uitzicht over Antwerpen op de bovenste verdieping. Wil je meer weten over de historie van de Belgische chocolade? Dan is het zeker de moeite waard om het museum Chocolade Nation te bezoeken. Voor mooie kunst kun je het beste het Museum de Reede bezoeken waar je mooie etsen van kunstenaar Edvard Munch kunt bewonderen.

Kerken en kathedralen

Voor mooie kerken en kathedralen is Antwerpen een goede locatie, want hier vind je mooie historische bouwwerken zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Sint Jacobskerk, Sint-Pauluskerk en de Carolus Borromeus Church. Deze 16e- en 17e-eeuwse bouwwerken zijn een lust voor het oog en ze liggen in mooie historische wandelgebieden waar je jezelf even terug in de tijd waant.

Eten en drinken

Een bourgondisch leven leiden is geen uitspraak die uit Antwerpen komt, maar je kunt het hier wel leiden. Te danken aan de vele eetgelegenheden, restaurantjes, terrasjes en cafés. In de stad vind je uiteenlopende keukens. Van Italiaans tot aan Thais en van Amerikaans tot aan Spaans. Natuurlijk zijn er ook enorm veel restaurants die zich specialiseren in Belgische specialiteiten, zoals de bekende Belgische frieten met mayonaise en een Belgisch stoofpotje. Bij het steakhouse Bolivar kun je van de lokale keuken genieten en het restaurant ligt slechts op 2 kilometer afstand van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Leuke uitjes in Antwerpen

In Antwerpen heb je ook een groot aantal leuke uitjes waar je naartoe kunt. De populairste attractie is Antwerpen Zoo. De dierentuin die middenin de stad ligt. In de juweliers wijk waar je een groot aantal diamant handelaars vindt. Vlakbij het centrum kun je ook naar de bioscoop, want hier staat het reusachtige complex van keten Kinepolis. Rond Pinksteren kun je in Antwerpen ook terecht voor het Sinksenfoor. De beroemde en grote kermis die jaarlijks terugkeert en tienduizenden toeristen trekt. Iedere zaterdag kun je in Antwerpen terecht op de Vreemdelingenmarkt. Waar je heerlijke internationale en lokale lekkernijen kunt kopen. Op zondag zou je ook de sfeervolle vogelenmarkt kunnen bezoeken.

Winkelen

Als je lekker wilt winkelen is Antwerpen echt een geweldige locatie. Vooral tijdens de Solden. Deze periode is eens per jaar en vrijwel alle winkels doen hieraan mee. Omdat in België nog altijd de wet voorschrijft dat producten niet onder de inkoopsprijs mogen worden verkocht, kunnen de kortingen tijdens de Solden flink oplopen! In België heb je vele winkelstraten en winkelcentra waar je kunt winkelen, maar de bekendste winkelstraat is toch De Meir de beste plaats om de portemonnee eens flink te laten wapperen. In de sfeervolle drukke winkelstraat heb je een leuke afwisseling van lokale ondernemers, kleine boutiques en grote zaken van bekende winkelketens die internationaal gevestigd zijn.

Bezienswaardigheden in Antwerpen

Hoe kun je het beste Antwerpen bereiken?

Antwerpen ligt in het noorden van België in de gelijknamige provincie en ligt relatief in de buurt van de Nederlandse grens. Vanuit Utrecht (Nederland) is het anderhalf tot 2 uur rijden naar het centrum van Antwerpen. Een ritje met de auto ligt dan ook het meeste voor de hand, maar je zou de stad ook prima met de internationale trein, zoals de Thalys kunnen bezoeken. In Antwerpen zijn er genoeg parkeerplaatsen en -garages waar je de auto kwijt kunt, maar de tarieven zijn aanzienlijk. Niet te vergelijken met Nederland, maar vooral in het centrum ben je al snel € 5,- per uur kwijt. Antwerpen heeft wel veel blauwe zones waar je voor een bepaalde tijd met een parkeerschijf kunt parkeren. Op zon- en feestdagen is het parkeren op straat in Antwerpen zelfs gratis. Een goed alternatief is om de auto op een P+R locatie aan de rand van de stad te parkeren en de reis met het OV te vervolgen.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Antwerpen?

Antwerpen is een bruisende stad waar je van alles kunt zien, doen en beleven. Het beste is om bepaalde activiteiten te combineren zodat je niets hoeft te missen. Tijdens een lang weekend heb je natuurlijk veel meer de tijd om de verschillende locaties en attracties te bezoeken en met een beetje slimme planning kun je in een dag tijd al enorm genieten. Voor de liefhebbers van architectonische bezienswaardigheden en cultuur is een mooie tour of een wandeling door het historische centrum zeker de moeite waard en ook nog eens goed te combineren met lekker eten en drinken bij de vele horecagelegenheden.

Voor gezinnen is het vooral leuk om attracties, zoals de dierentuin van Antwerpen te bezoeken. Er is hier een goede parkeergelegenheid en je kunt na je bezoek terugkeren naar het centrum waar je kunt eten en drinken. De aangrenzende wijk is helaas niet zo leuk voor het hele gezin, omdat de winkelstraatjes voor het merendeel uit juweliers bestaat. Een combinatie van een bezoek aan het historische centrum en het museum Chocolade Nation is ook een succesvolle combinatie voor het hele gezin.

Ook shoppers kunnen in Antwerpen hun hart ophalen en vooral op De Meir in het historische centrum kun je jezelf een volle dag prima vermaken. Na afloop kun je met je tassen vol met nieuwe kledingstukken en spulletjes jezelf op het terras op de Grote Markt parkeren en genieten van de keuken naar jouw smaak. Rond Pinksteren is het leuk om overdag de winkelstraten van Antwerpen te verkennen en om na een diner bij één van de vele sfeervolle restaurants de Sinksenfoor even mee te pakken. Als je tenminste een liefhebber van de kermis bent.