Afbeelding Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland en ligt aan de zuidkust van Finland. Er wonen hier ongeveer 560.000 inwoners. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op ongeveer 1 miljoen inwoners. Rondom Helsinki liggen tevens allemaal eilandjes.

Als je waar wilt krijgen voor je geld, dan ga je niet naar Helsinki in de winter. Halverwege de middag is het dan namelijk al pikdonker en daarvoor wordt het nooit echt licht. Het weer is ook niet bepaald ideaal. De wind en regen (vaak geen sneeuw meer, het klimaat verandert) maken het heel vervelend om buiten te zijn. Kortom, het is geen pretje om in de winter een leuke stedentrip in Helsinki te plannen. Je kunt dus maar beter van tevoren bepalen wanneer je het beste kunt gaan en hier jouw reis omheen plannen. Op deze manier krijg je de kans om veel meer te genieten van al het moois dat er te zien is.

In Helsinki is er meer dan genoeg om te doen. Om te beginnen kun je onder andere boottochtjes maken naar de eilandjes rondom Helsinki en daar de prachtige natuur bewonderen. Binnen Helsinki zelf kun je urenlang verwonderd struinen door het historische, compacte centrum. Tussen de activiteiten door kun je relaxen in één van de vele groene parken. Aan het einde van de dag kun je ’s avonds ontspannen in de hippe cafés en clubs. Je verveelt je geen moment.

Wanneer kun je nu het beste Helsinki bezoeken? Het antwoord is: ga alleen in de lente en de zomer. Dan zijn de dagen lang, wordt het nauwelijks donker en is het alsnog wel koude weer een stuk beter te verdragen. Net zoals in andere Scandinavische steden gaat dan het dak eraf.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Een makkelijk oriëntatiepunt in Helsinki is het Marktplein. Dit is een leuk plein aan een inham van het water. De cruiseschepen met vrolijke vakantiegangers meren hier aan. Regelmatig zijn er gezellige markten te bezoeken. Ga je naar één van de eilandjes rondom Helsinki, dan vertrek je waarschijnlijk vanaf het Marktplein. Verder zitten de winkelstraten op een steenworp afstand van het plein. Ook leuk om te bezoeken is het Senaatsplein, te vinden recht achter het Marktplein. Hier vind je verschillende leuke bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Senaatsplein

Als je in één keer meerdere bezienswaardigheden gezien wilt hebben, dan bezoek je het Senaatsplein. Hier zijn vier kenmerkende bouwwerken te vinden. Allereerst is dit natuurlijk het Senaatsgebouw. Daarnaast vind je hier ook de Universiteit van Helsinki en de Nationale Bibliotheek van Finland. Het is gelegen achter het Marktplein, het centrale plein aan het water.

Musea, opera & theaters

Als je nog nooit in Finland bent geweest en eigenlijk maar weinig van het land af weet, dan is het ontzettend leuk hierover te leren. Dit kun je op een leuke wijze doen door het Nationaal Museum van Finland te bezoeken, waar je alles te weten komt over de Finse geschiedenis: van de prehistorie tot vandaag. Trekt het leren over geschiedenis je niet zo, maar houd je wel van eigentijdse musea? Bezoek dan het Kiasma Museum met Finse en internationale moderne kunst vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw tot aan nu. Hier kun je tevens terecht voor optredens en allerlei andere vormen van kunst.

Kerken en kathedralen

Eén van de meest leuke dingen aan wanneer je vaak op stedentrip gaat, is dat je verschillende soorten architectuur leert kennen. Als je hierin geïnteresseerd bent raden we je graag een bezoek aan de prachtige Temppeliaukio kerk en schitterende Upsenski kathedraal aan. Dit is een uitstekende activiteit als je even voor een korte tijd wat wilt doen of ergens een gaatje overhebt in de planning. Wil je een langere activiteit, van ongeveer hetzelfde soort? Dan kun je met een kort bootreisje het zeefort Suomenlinna bezoeken. Hier kun je gebruik maken van een drie kilometer lange wandelroute, welke handig met bordjes is aangegeven. Ondertussen kom je allerlei bezienswaardigheden tegen, welke je kunt aflezen van een plattegrond die je bij aankomst kunt meenemen.

Leer over de Finse natuur

De natuur van Finland is ontzettend mooi. Natuurlijk zie je niet alle dieren zomaar in het wild, helaas. Deze kun je gelukkig wel bekijken in de Sea Life Helsinki dierentuin, zowel als de Korkeasaari Zoo. Hierbij is de eerst benoemde dierentuin veel meer gefocust op dieren die in en rond het water leven. Als je tijd hebt is het leuk om beide te bezoeken, er zit genoeg verschil in om dit interessant te laten zijn.

Praktische tips voor het bezoeken van Helsinki

Er zijn een aantal zaken waarvan het handig om vanaf te weten vóórdat je de stedentrip naar Helsinki gaat plannen. Hierbij moet je denken aan wanneer je gaat en hoeveel tijd je hiervoor uit moet trekken, maar ook wat je meeneemt. Natuurlijk is het ook fijn om een beetje een idee te hebben van wat je van het Finse volk kunt verwachten.

Wanneer ga je?

Voordat je kunt bepalen wat je meeneemt, moet je van tevoren weten met welk soort weer je te maken kunt krijgen in Finland. In de winter zakken de temperaturen naar een gemiddelde van overdag -5 graden Celsius. Dit is niet extreem, maar je wilt er wel rekening mee houden wanneer je bezig bent met het inpakken van je koffers. In de herfst vriest het echter nog niet overdag en is het zo’n 5 tot 12 graden Celsius. Ben je van plan in de lente, houdt er dan rekening mee dat het echte lenteweer nog op zich laat wachten tot Mei, wanneer het zo’n 9 graden Celsius is. Gedurende de zomer kun je een aangename temperatuur van zo’n 15-25 graden Celsius verwachten. Kortom, Helsinki is gedurende het hele jaar zo’n 3 tot 8 graden kouder dan het in Nederland is.

Hoeveel tijd plan je in?

Ben je een stedentrip naar Helsinki serieus aan het overwegen? Dan is het natuurlijk handig om van tevoren te weten hoeveel tijd je hier minimaal voor nodig hebt. Het zou natuurlijk zonde zijn om de helft van de bezienswaardigheden mis te lopen omdat de tijd hiervoor te snel was opgeraakt. Gelukkig heb je de meest belangrijke bezienswaardigheden van Helsinki al gespot bij een stedentrip van 1,5 tot 2 dagen. Hierbij moet je uiteraard er niet vanuit gaan dat je tot 11 uur in bed kunt liggen en dan pas op onderzoekstocht uitgaan. Dan mis je natuurlijk de helft.

Wat neem je mee?

De kleding die je meeneemt is uiteraard afhankelijk van het weer waarmee je te maken krijgt. We hebben je twee alinea’s geleden nog kort toegelicht wat je over het algemeen van de verschillende seizoenen kunt verwachten. Het is echter altijd verstandig om dit van tevoren goed in de gaten te houden.

Lente/zomer

Wil je Helsinki graag in het midden van de zomer bezoeken? Dan kun je waarschijnlijk dezelfde zomerkleding meenemen die je in Nederland ook draagt. Als vrouw laat je dan echter de korte tops en tops met spaghettibandjes beter thuis. Zorg ervoor dat je in ieder geval één of twee goede vesten inpakt om hierover aan te trekken, mocht je dit soort kledingstukken toch willen dragen. Bezoek je Helsinki in de lente? Verwacht dan dezelfde kou als je in Nederland van de herfst bent gewend en pas je kleding hierop aan. Laat een paar goede truien dus zeker niet thuis!

Herfst/winter

Gedurende de herfst kun je ongeveer hetzelfde weer verwachten als in Nederland, maar dan zo’n twee of drie graadjes kouder. Ditzelfde geldt ook voor de winter. Zorg er dus voor dat je een goede selectie warme truien meeneemt. Ben je een koukleum? Neem dan het zekere voor het onzekere en schaf gewoon een goede set thermokleding aan. Vergeet ook niet een paar warme, wollen sokken!

Finnen: het gelukkigste volk op aarde

Wist je dat het Finse volk bekend staat als het gelukkigste volk ter wereld? Dit komt onder andere door de goede gezondheidszorg, goede scholen en de prachtige natuur. Ze weten hoe ze zich moeten ontspannen, namelijk door veel tijd door te brengen in de sauna. Wat ook bijdraagt aan het geluk, is dat het Finse volk veel vertrouwen in hun bestuur heeft. Daarbij is de bevolkingsdichtheid véél kleiner dan in Nederland, hetgeen tevens bijdraagt aan hun gevoel van vrijheid.

Wat kun je nu precies verwachten wanneer je een Fin tegenkomt of met eentje gesprek raakt? De Finnen staan over het algemeen bekend als vriendelijke en bescheiden mensen. Vaak komen ze over als vrij gereserveerd, maar als je eenmaal goed contact met ze hebt zijn ze heel warm.

Eén waarschuwing…

Zoals je hebt gelezen is jezelf vermaken in Helsinki dus geen enkel probleem. Al is er wel één ding waar je misschien voor moet oppassen. De Finnen drinken namelijk nog meer dan Zweden, Denen en Noren bij elkaar. Kijk dus niet verbaast als een dronken Fin je één of andere sterke alcoholische drank aanbiedt én een beroep doet op je mannelijkheid (een beroep op je vrouwelijkheid kan natuurlijk ook, maar mannen lopen over het algemeen het meeste gevaar). ‘Drink, drink!’ Voor je het weet wordt je de volgende dag wakker met zo’n kater dat je geen zin meer hebt om alle interessante bezienswaardigheden te bezoeken..  Succes!