Afbeelding Dublin

Dublin is niet alleen de hoofdstad van Ierland, maar ook wel de hoofdstad van de Iers pub genoemd. Eigenlijk is er geen betere reden te verzinnen om de stad te bezoeken dan om in de pub te duiken. Natuurlijk voor een overheerlijk en koel glas Guinness. Het bekendste biertje van Ierse bodem. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten en smaken bier te drinken. Je ontdekt het allemaal als je in één van de vele pubs zit. Is bier drinken dan het enige dat je in Dublin kunt doen? Welnee, want de bruisende stad leent zich uitstekend voor andere leuke activiteiten terwijl je er ook prima kunt wandelen.

Door tweeën gekliefd

De stad Dublin – die bij de Ieren beter bekendstaat als Baile Áth Cliath – wordt doormidden gekliefd door de rivier de Liffey. Dublin bestaat dus uit een noordelijk en zuidelijk deel en ligt halverwege aan de oostkust van Ierland. Het metropool telt meer dan 1 miljoen inwoners en is zonder twijfel een bruisende stad waar enorm veel te zien, te doen en te beleven is. Niet alleen een bezoekje aan de vele pubs is een must, maar ook de liefhebbers van kunst, cultuur en de natuur kunnen zich in Dublin uitstekend vermaken.

De geschiedenis van Dublin

Dublin werd gesticht door de Vikingen. Zo rond het jaar 988. De naam Dublin wordt pas veel later gebruikt en halverwege de 12de eeuw werd het de hoofdstad van de Heerlijkheid Ierland. De Engelsen stonden aan het bewind en dat leverde veel spanningen op. De stad ging ook gebukt onder een uitbraak van de zwarte pest. Later werden veel delen en vooral de buitenwijken door de Schotten verwoest tijdens de Rozenoorlog. Tijdens de Tudor-dynastie werd de Rozenoorlog in de kiem gesmoord, maar deze maakte al snel plaats voor de negenjarige oorlog waarin hevige strijden werden gestreden. Dit had vooral te maken met de strijd tussen de Engelse protestanten en de Ierse katholieken die elkaar probeerden te verjagen. Pas aan het begin van de vorige eeuw verwierf Ierland haar onafhankelijkheid. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Vrije Staat omgedoopt tot de Republiek Ierland en ontstonden er nieuwe problemen door de strijd tussen de Ulster Volunteer Force en de IRA. Er werden hevige bomaanslagen in de stad gepleegd. Pas in 1998 werd er een vredesakkoord bereikt en groeide Dublin uit de bruisende stad zoals we die op de dag van vandaag kennen.

Wat te doen in Dublin?

Dublin is inmiddels een mooie stad waar je prima kunt verblijven tijdens een stedentrip. Of je nu voor enkele dagen of een lang weekend naar het oosten van Ierland afreist. Het staat buiten kijf dat de liefhebbers van Bier en Whiskey in Dublin aan het juiste adres zijn, maar de Ierse hoofdstad heeft natuurlijk veel meer te bieden dan dat. Lees snel verder als je meer wil weten over Dublin en wat je er kunt zien, doen en beleven.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Dublin

Dublin heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden die je tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Ierland absoluut niet mag missen. Daaronder het Phoenix Park dat aan de grens van Dublin ligt en tot één van de grootste stadsparken van Europa behoort. Maar ook het stadspark St. Stephen’s Green Park in het oude centrum is zeker een bezoekje waard. Dat geldt ook voor een bezoekje aan O’Connell Street. De bekendste straat van Dublin en tegenwoordig een winkelboulevard waar je zowel internationale winkelketens als lokale winkeltjes kan vinden en je kunt hier ook prima eten en drinken bij één van de vele restaurants en pubs. Wil je na een drukke dag in Dublin het even iets rustiger aan doen? Dan is het zeker de moeite waard om de Dart (kruising van een trein en een tram) te nemen en Howth te bezoeken. Dit is een prachtig natuurgebied op slechts 30 minuten afstand van Dublin en waar je heerlijk kunt wandelen en kunt genieten van een prachtig groen landschap.

Musea

Je kunt Dublin ook prima bezoeken als je op zoek bent naar mooie kunstwerken. In The National Gallery of Ireland vind je de mooiste kunstwerken die door bekende Ierse en Europese kunstenaars tussen de 14de en de 20ste eeuw zijn gemaakt. Een groot voordeel is dat de vaste expositie volledig gratis is! De Dracula Experience mag je ook onder musea en attracties scharen, want in dit moderne centrum staat het door Bram Stoker geschreven verhaal over Graaf Dracula centraal. Ondanks dat het wel een griezelige ervaring is, is de Dracula Experience ook toegankelijk voor kinderen.

Kerken en kathedralen

Aan kerken en kathedralen is er geen gebrek in Dublin en vooral St. Patricks Cathedral is een bezoekje waard. Het is niet alleen de grootste kerk van Ierland, maar ook een kerk waar vrijwel dagelijks nog diensten worden gehouden. De locatie wordt ook wel eens gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen. Het Christ Church Cathedral is ook een bezoekje waard als je in Dublin bent.

Pubs, pubs en nog een pubs!

Dublin is dé plek als je gek bent op bier en op de gezelligheid van de authentieke Ierse pubs. Je vindt talloze Ierse pubs in de Ierse hoofdstad waar je lekker kunt zitten en kunt genieten van de gezelligheid en een biertje. De bekendste en populairste pubs vind je in The Temple Bar. Waar je kunt genieten van de mooiste, gezelligste en leukste pubs, Ierse winkeltjes en sfeervolle restaurants. The Templar Bar wordt ook wel het hart van de Ierse pub genoemd.

Attracties

Dublin heeft een aantal mooi attracties. Daaronder Dublin Zoo waar je met het hele gezin naartoe kan gaan. In de mooie dierentuin vind je verschillende soorten dieren. Van alledaagse dieren tot aan exotische dieren die alleen in werelddelen zoals Afrika en Azië voorkomen. Een andere mooie attractie (of liever gezegd bezienswaardigheid) is het Trinity College. De oudste universiteit van Ierland en een machtig mooi complex met een mooi wandelgebied. Natuurlijk mag een bezoek aan Guinness brouwerij niet ontbreken. Daar kun je niet alleen meer te weten komen over het populairste Ierse biertje en het internationale biermerk, maar je kunt ook tijdens de tour verschillende biertjes proeven. En als je in Dublin bent mag ook een bezoek aan het bruggetje Ha’penny Bridge niet aan je lijstje ontbreken. Het wassenbeeldenmuseum The National Wax Museum Plus is ook een leuke attractie voor het hele gezin.

Shoppen

In Dublin kun je ook prima shoppen als je even de portemonnee wil laten wapperen. Zoals gezegd is O’Connell Street de perfecte locatie om zowel grote winkelketens als kleine winkeltjes te ontdekken, maar ook Grafton Street behoort tot één van de populairste locaties om te winkelen. In het Powerscourt Townhouse Shopping Centre vind je meer dan 43 winkels, galerijen en restaurants waar je kunt shoppen, eten en drinken. Een bekend fenomeen zijn de vele straatartiesten die in Grafton Street hun geld verdienen.

Kastelen

Dublin heeft ook een heel mooi kasteel dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Dublin Castle vind je in het historische centrum van de Ierse hoofdstad en is nog altijd een belangrijke ontmoetingsplek voor de Ierse overheid. De Record Tower is het meest herkenbare punt van het kasteel en is ook het belangrijkste hoogtepunt van het kasteel. Dat niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bewonderen is. Om toegang te krijgen moet je wel een tour boeken. Het leuke aan de rondleiding is dat je meer te weten komt over de rijke geschiedenis van Dublin Castle.

Bezienswaardigheden in Dublin

Hoe kun je het beste Dublin bereiken?

Het beste wat je kunt doen is om in Nederland het vliegtuig te nemen en vanaf de luchthaven Dublin Airport met het openbaar vervoer je reis te vervolgen. Je zou eventueel ook een auto kunnen huren, maar met de vele biertjes in het vooruitzicht is het misschien niet de meest verstandige keuze om zelf te gaan rijden. De infrastructuur van Dublin is goed en vrijwel alle belangrijke locaties zijn goed met het OV te bereiken. De vliegreis naar Dublin duurt ongeveer een uur en 40 minuten. Afhankelijk van het weer.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Dublin?

Dublin is een bruisende grote stad waar je jezelf prima een aantal dagen kunt vermaken. Een stedentrip van 2 of 3 dagen is dan ook perfect als je veel wil zien, doen en beleven. Het grote voordeel is dat je feitelijk de hele dag door iets te doen hebt. Begin je dag met een mooie wandeling door de stad en verken ‘s middags de leuke winkeltjes in de bekende winkelstraten. Terwijl je vlak na het eten de pub induikt en tot de late uurtjes kan genieten van gezelligheid en Ierse biertjes.

Dublin is lang niet alleen een stad voor gezelligheid en het drinken van bier, want ook gezinnen met kinderen kunnen zich hier prima vermaken. Er zijn genoeg attracties te bezoeken. Daaronder enkele mooie musea en de dierentuin. Ook een dagdeel in één van de stadsparken doorbrengen is zeker geen straf! Vooral niet als het lekker weer is. Ook shoppers kunnen Dublin prima verkennen, want er zijn genoeg drukke winkelstraten waar je zowel grotere winkelketens als kleine authentieke Ierse winkeltjes vindt.