Afbeelding Gent

In de provincie Oost-Vlaanderen vind je de gezellige en studentikoze stad Gent. Die ook de hoofdstad van de Belgische provincie is. De stad telt meer dan 230.000 inwoners en is daarmee niet de grootste stad van België. Ook qua oppervlakte is de stad niet overdreven groot, maar gezelliger des te meer. Enerzijds te danken aan het compact en prachtige historische centrum waar geen auto’s mogen komen, maar ook aan de vele bezienswaardigheden en attracties. Lees snel verder als je wilt weten waarom Gent de ideale bestemming is voor een stedentrip!

De geschiedenis van Gent

De rivieren de Leie en de Schelde vloeien samen in de streek waar tegenwoordig Gent ligt. In het verleden bestond het gebied grotendeels uit Keltische woonkernen en door de impuls van de wolnijverheid groeide Gent uit tot één van de grootste steden van Europa. Vlas- en linnennijverheid en het stapelrecht op graan zorgden ervoor dat Gent kon blijven groeien. Vooral in de middeleeuwen was Gent een belangrijke stad en handelsplaats. Na de Calvinistische periode ging het aanzienlijk minder goed met de welvaart in Gent en pas aan het einde van de 18e eeuw kwam de ommekeer. Te danken aan de katoennijverheid die Gent tot één van de eerste industriesteden van Europa maakte. In de moderne geschiedenis was Gent de gaststad van de wereldtentoonstelling in 1913.

Wat kun je in Gent doen?

Tegenwoordig is Gent een toeristische en vooral studentikoze stad. Waar enorm veel Nederlanders studeren. Het is op veel gebieden dan ook een echte studentenstad en dat houdt in dat er talloze eetcafés, kroegen en restaurants zijn. Daar profiteren de toeristen van en je kunt in Gent dan ook prima genieten van zowel de lokale specialiteiten als internationale gerechten. Natuurlijk ontbreken de Vlaamse frietekes en de echte Belgische mayonaise niet als je in Gent een hapje gaat eten. Naast alle gezelligheid staat Gent ook bekend om de mooie wandelgebieden. Daaronder de autovrije zone in het historische centrum waar je zowel van oude als nieuwe architectonische bezienswaardigheden kunt genieten. En als je van winkelen houdt is Gent ook zonder twijfel de stad die je niet mag missen!

De belangrijkste bezienswaardigheden in Gent

Het historische centrum van Gent is compact en een gebied waar geen auto’s mogen komen. Dus je hebt hier alle vrijheid om rond te wandelen en te genieten van al het moois dat Gent te bieden. Daaronder prachtige historische gebouwen als moderne architectuur. Vrijwel nergens anders vind je zo’n unieke verzameling van zowel oude als nieuwe bouwwerken. De één is nog mooier dan de ander. Tijdens je bezoek aan Gent mag je zeker het twaalfde eeuwse kasteel Gravensteen niet missen. Een uniek bouwwerk dat zelfs nog recentelijk een stoffenfabriek is geweest en tegenwoordig dienst doet als wapen- en marteltuig museum. En natuurlijk kun je simpelweg niet om Het Belfort heen. De iconische toren en de grootste van de torenrij in het historische centrum die je ook kunt beklimmen. Na 350 treden sta je in de punt en kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Kerken en kathedralen

Aan mooie kerken en kathedralen is er geen gebrek en ieder bouwwerk heeft zijn eigen verhaal. Tijdens je wandeling of fietstocht door Gent kom je ze vanzelf tegen. Zo bezoek je de vroeg gotische kerk Sint-Niklaaskerk en de oude kathedraal Sint-Baafskathedraal. De Sint-Michielskerk en de Sint-Pietersabdij zijn ook religieuze bouwwerken die je tijdens je bezoek aan Gent zeker niet mag missen.

Verschillende musea in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen

In Gent vind je ook verschillende musea waarvan het S.M.A.K. museum toch wel de belangrijkste is. S.M.A.K. staat voor Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Je vindt hier bijzondere kunstwerken van de periode 1945 tot op heden en van zowel bekende als minder bekende kunstenaars. Tegenover het S.M.A.K. vind je ook het Museum voor Schone Kunst waar je zowel oude kunstwerken als sculpturen kunt ontdekken. Het Design Museum is vooral leuk als je kunt genieten van zowel klassieke als moderne meubels terwijl je in het Huis van Alijn meer inzicht krijgt in het oude circusleven.

Uitgaansgelegenheden

In een studentikoze stad mogen er natuurlijk geen uitgaansgelegenheden ontbreken en die zijn er dan ook volop. Van mooie en gezellige lunchrooms tot aan sfeervolle restaurants en van bruine kroegjes tot aan hippe cafés. Feitelijk kun je de hele dag door eten en drinken als je dat wilt. In de avonduren kun je in de vele gelegenheden ook een lekker drankje doen, bijkletsen of met de voetjes van de vloer als daar je voorkeur naar uitgaat. Gent staat dan ook bekend om het bruisende nachtleven. Het is leuk om het van dichtbij mee te maken, omdat de stad in de avond en nacht ook sfeervol verlicht is. Dat maakt het uitzicht op zowel de historische als moderne gebouwen in het stadscentrum nog specialer.

Pleinen en markten

Markten zijn er volop in Gent. Waar je heerlijke streekproducten, vers fruit en verse groenten kunt kopen. Daaronder de markt op het plein bij de Sint-Michielskerk die op iedere zondag plaatsvindt. Hier koop je uitsluitend verse producten en etenswaren. Het bekendste plein van Gent is de Vrijdagmarkt. Waar je niet alleen historische gebouwen, maar ook beroemde standbeelden vindt. Daaronder het standbeeld van Jacob van Artevelde. Ook vind je hier een markt waar je lokale specialiteiten en streekproducten kunt kopen. Wil je overigens meer te weten komen over de streekproducten? Dan is het zeker de moeite waard om het Groot Vleeshuis te bezoeken.

Graslei en Korenlei

De Graslei en de Korenlei zijn de beroemdste straten van Gent en ze liggen in het historische centrum. De rivier de Leie ligt er tussenin. Hier vind je een overvloed aan sfeervolle terrasjes, maar ook aan de oever zitten de mensen te genieten. Beide straten zijn tegenwoordige populaire ontmoetingsplaatsen waar zowel toeristen als de inwoners van Gent samenkomen.

Wandelen, fietsen of met de boot

Gent is een enorme leuk stad om te ontdekken, maar het historische centrum is een autovrije zone. Je bent dus op de benenwagen of de fiets aangewezen. Overigens is het ontzettend leuk om een fietstocht te doen. Eventueel met een gids, zodat je ook meer te weten komt over de historie en de stad zelf. Wil je de rivieren op? Dan is het zeker de moeite waard om een boottocht Gent te boeken, want dan leer je niet alleen meer over Gent, maar je vaart ook langs alle belangrijke bezienswaardigheden!

Shoppen

In Gent kun je prima shoppen. Vooral in de kleine zijstraatjes van het historische centrum vind je veel lokale ondernemers die kleine souvenirwinkels en boetiekjes runnen. Hier koop je leuke producten terwijl je bijvoorbeeld ook zowel in het centrum als in het zuiden van de stad grotere winkelcentra vindt. Hier vind je de alledaagse winkels die je ook in Nederlandse winkelcentra zou treffen. Toch is het fijn om hier te shoppen. Zeker wanneer het Solden is. Tijdens de Solden kun je producten tegen spotprijzen kopen! De Solden wordt meestal georganiseerd in de periode dat er een seizoenswisseling plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld in het voorjaar als mensen weer zomerkleding nodig hebben of het najaar als de winter in aantocht is.

Bezienswaardigheden in Gent

Hoe kun je Gent het beste bereiken?

Vanuit Utrecht (Nederland) is Gent binnen 2,5 uur met de auto te bereiken, maar voor een bezoek aan het historische centrum moet je de auto wel een de rand van de stad parkeren en je reis vervolgen met het openbaar vervoer of een taxi. Je zou ook prima met de trein naar Gent kunnen reizen. Met de Intercity ga je over Brussel en doe je er ongeveer 3 uur over als je vanaf Amsterdam Centraal vertrekt terwijl je met de Thalys er iets meer dan 2 uur over doet.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Gent?

Gent is een bruisende stad waar enorm veel te zien, te doen en te beleven is. Gezien de gunstige ligging is het een perfecte locatie als je een eendaagse stedentrip wilt maken, maar je kunt jezelf hier ook prima voor een weekend of zelfs meerdere dagen vermaken. Vooral de mensen die op zoek zijn naar architectonische bezienswaardigheden en mooie stadswandelingen zullen aan Gent een hoop plezier beleven. Vooral in het historische stadscentrum word je omringd door zowel oude als moderne bouwwerken.

Voor de rust hoef je Gent niet op te zoeken, want is in veel opzichten een echte studentenstad. Dus het is er ook altijd wel sfeervol druk. Vooral in het centrum waar veel studenten zich vermaken met een hapje en een drankje. De sfeer is wel heel positief en gemoedelijk. Dus een beetje drukte maakt het extra gezellig om door Gent te wandelen of te fietsen. Vooral in de avond en in de nacht is er volop drukte en gezelligheid. Je kunt lekker meedoen door een hip café of een authentieke bruine kroeg te bezoeken. Waar je natuurlijk ook kunt genieten van een glaasje Gruut van Gent. Een heerlijke onvervalst Belgisch biertje.

Shoppers kunnen ook enorm veel plezier beleven aan Gent, want je vindt in de stad versmarkten, boutiques en souvenirwinkels en natuurlijk de traditionele winkels die in verschillende winkelcentra zijn verzameld. Je kunt natuurlijk ook van alles wat doen! Begin je dag met een heerlijk ontbijt bij één van de leuke eetgelegenheden, wandel door de binnenstad en geef flink wat geld uit bij de vele winkeltjes die je op jouw pad tegenkomt en sluit de dag af met een heerlijk diner bij een sfeervol restaurant en eventueel met een bezoek aan een hip café of een gezellige kroeg.