Geschiedenis van de Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt is niet zomaar een marktplein; het is een plek waar de geschiedenis van Gent tot leven komt. De markt werd opgericht in de 12e eeuw en fungeerde snel als het economische en sociale hart van de stad. In de middeleeuwen was het de plaats waar belangrijke handelsroutes samenkwamen. Wol, linnen, specerijen en andere goederen werden hier verhandeld, wat Gent tot een van de meest welvarende steden in Europa maakte. De Vrijdagmarkt was niet alleen een commercieel centrum maar ook een politieke arena. Openbare bijeenkomsten, demonstraties en zelfs executies vonden hier plaats. Het plein was het toneel van belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de opkomst van de Gentse opstand tegen de Spaanse overheersing in de 16e eeuw.

Opvallend op de Vrijdagmarkt zijn ook de standbeelden en gebouwen die de rijke geschiedenis weerspiegelen. Zo staat er een standbeeld van Jacob van Artevelde, de bekende Gentse staatsman die in de 14e eeuw een belangrijke rol speelde in de Vlaamse opstand tegen de Franse overheersing.

In de loop der eeuwen heeft de markt verschillende functies gehad: van veemarkt tot textielmarkt en van plek voor politieke redevoeringen tot toeristische attractie. De industrialisatie in de 19e en 20e eeuw bracht nieuwe handelswaren en een breder publiek naar de markt, maar de historische charme bleef bewaard.

Shoppen en smullen

Als je houdt van het verzamelen van unieke vondsten, dan is de Vrijdagmarkt de perfecte bestemming. Verschillende kraampjes bieden antiek, vintage kleding en zeldzame boeken aan. Het is de perfecte plek om een uniek aandenken aan je reis te vinden. Voor de gezondheidsbewuste reiziger biedt de markt ook een reeks biologische producten. Van verse biologische groenten tot handgemaakte zeep, de keuze is enorm. De Vrijdagmarkt is een uitstekende plek om de lokale keuken te verkennen. Er zijn kraampjes die Belgische frieten, Gentse waterzooi, en andere lokale specialiteiten aanbieden. Je kunt ook een culinaire wereldreis maken zonder het plein te verlaten. Van Aziatische lekkernijen tot Midden-Oosterse delicatessen, de internationale kraampjes bieden een breed scala aan smaken.

Wat is er te doen op én rondom de Vrijdagmarkt?

De levendige sfeer van de markt wordt versterkt door de aanwezigheid van straatartiesten en muzikanten. Van klassieke gitaristen tot moderne dansers, er is altijd wel een optreden dat de aandacht trekt. In de omliggende straatjes vind je vaak kleine kunstgalerijen en pop-upwinkels die tijdelijke tentoonstellingen aanbieden, waardoor het gebied een broedplaats is voor creativiteit. Er is ook aan de kleintjes gedacht. Een kleine speeltuin en verschillende kinderkraampjes met speelgoed en spelletjes zorgen voor een familievriendelijke ervaring. Afhankelijk van het seizoen zijn er speciale evenementen zoals een kerstmarkt, een paasmarkt of zomerfestivals die de Vrijdagmarkt omtoveren tot een wonderland voor kinderen.

Dus ben je van plan om op stedentrip te gaan naar Gent? Bezoek dan zeker de Vrijdagmarkt en ervaar een stukje Gentse traditie als je tussen de kramen heen loopt. Het is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van vele belangrijke bezienswaardigheden in Gent. Zo kan jemet een korte wandeling naar Gravensteen of de Sint-Baafskathedraal.