Afbeelding Athene

Athene is de oudste wereldstad van Europa en de stad ligt in Griekenland. Athene behoeft eigenlijk geen introductie, want de grootste stad van Griekenland is een populaire toeristische trekpleister waar jaarlijks miljoenen mensen naar op vakantie gaan. Enerzijds voor het heerlijke warme klimaat en anderzijds voor de mooie bezienswaardigheden die in de stad te vinden zijn. Vooral de overblijfselen uit de Romeinse tijd, de vele zuilengalerijen en historische monumenten zijn de bezienswaardigheden die toeristen al te graag bezoeken.

De geschiedenis van Athene

Athene heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot aan het jaar 3500 voor Christus. Tot circa 1065 voor Christus is de stad naar verluidt een belangrijk centrum van de Myceense beschaving geweest. Na vele pieken en dalen en oorlogen wordt Athene rond de 4e eeuw voor Christus een belangrijke wetenschaps- en kunststad. Mede te danken aan het werk van beroemde Grieken als Socrates, Aristoteles en Plato. Rond de periode 168 voor Christus valt de stad in handen van de Romeinen. Dat voortduurt tot ongeveer 200 na Christus. Daarna kreeg de stad het te maken met plunderingen en belegeringen en Athene raakte dan ook in verval.

In de 19e eeuw vecht Griekenland niet alleen voor onafhankelijkheid, maar wordt Athene ook bezocht door westerlingen die geïnteresseerd zijn in de wortels van de klassieke beschaving. In 1829 slaagt Griekenland erin dat de onafhankelijkheid wordt erkend. Tot het einde van de 19e eeuw blijft Athene groeien en in de stad worden de eerste moderne Olympische Spelen georganiseerd. In de 20e eeuw blijft Athene een belangrijk cultureel centrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de hoofdstad van Griekenland door de Duitsers bezet en duizenden inwoners komen om door hongersnood en geweld. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt de stad ook te maken met een burgeroorlog en zijn de leefomstandigheden penibel. In de daaropvolgende jaren blijft Athene een belangrijk cultureel centrum, maar pas in de 21e eeuw wordt de stad flink opgeknapt en worden er grote evenementen, zoals de Olympische Spelen en het Eurovisie Songfestival georganiseerd.

Wat kun je in Athene doen?

Dat Athene één van de meest populaire vakantiebestemmingen is moge duidelijk zijn, maar ook steden en dorpen op de eilanden van Griekenland zijn enorm in trek. Mede te danken aan het mediterrane klimaat. Het historische centrum staat vol met overblijfselen van kolossale gebouwen die in een ver verleden zijn gebouwd. De kenmerkende zuilen die voor een deel overeind zijn blijven staat zorgen voor schilderachtige beelden die je voor je bezoek aan Athene alleen op de vele foto’s in reisbrochures en het internet hebt gezien. Naast alle historische gebouwen is Athene een bruisende stad met vele mooie pleinen, terrasjes en bovenal een rustige kustlijn waar je even heerlijk tot rust kunt komen.

Bezienswaardigheden

Voor mooie architectonische bezienswaardigheden is Athene meer dan een bezoekje waard, want de stad staat vol met historische gebouwen, overblijfselen uit een vervlogen tijd en gigantische monumenten. De Akropolis van Athene is zonder twijfel de meest populaire attractie van Griekenland. Op de tafelberg vind je overblijfselen van historische gebouwen, altaren, tempels en monumenten. Daaronder de meest bekende tempel Parthenon. Maar ook het standbeeld van Athena Promachos, de Propyleeën en het Heiligdom van Zeus Polieus mag je ook zeker niet missen als je naar de tafelberg gaat.

De volksbuurt Plaka aan de voet van de Akropolis is ook meer dan een bezoek waard als je wilt genieten van de authentieke sfeer, gezellige pleintjes en restaurantjes. De buurt staat vol met historische monumenten en gebouwen terwijl je hier ook een mooi uitzicht over de Akropolis hebt. Plaka is zonder twijfel één van de meest populaire toeristische trekpleisters van de 20e en 21e eeuw.

Musea en theaters

Athene heeft zeker geen tekort aan musea en theaters. Het Akropolis Museum aan de voet van de tafelberg is zeker de moeite waard, omdat je in het museum ruim 4000 objecten kunt bewonderen die door Akropolis en zijn heiligen zijn gevonden. Voor mooie archeologische vondsten van de oude Griekse kunst kun je het beste het Nationaal Archeologisch Museum van Athene bezoeken. Aan de voet van de Akropolis vind je ook het ooit overdekte Herodes Atticus theater. Ondanks dat veel delen van het eeuwenoude theater zijn verdwenen, is het nog altijd een prachtige locatie om te bezoeken. Tegenwoordig heeft het theater meer het karakter van een openluchttheater.

De tempels van Athene

Athene staat vol met overblijfselen van tempels die eeuwenoud zijn. De mooiste tempels met de kenmerkende zuilengalerijen zijn verspreid over de hoofdstad Athene en zijn meer dan een bezoekje waard. Zoals de Agora, Tempel van Hephaitos, de Erechthion en de Tempel van Zeus.

Tafelen in de Griekse hoofdstad

Griekse specialiteiten en lekkernijen zijn er in overvloed en er zijn genoeg authentieke bitro’s, restaurants en cafés waar je hiervoor terecht kunt. Daarnaast zijn er genoeg eetgelegenheden waar je de wereldkeuken kunt proeven. Of je nu een liefhebber bent van Italiaans of als je blij wordt van een overheerlijk Thais gerecht. Taverna Aris, Psarochori en Maiandros zijn horecagelegenheden die hoog aangeschreven staan en zich specialiseren in klassieke Griekse gerechten.

Halve dag en dagtours Athene

Een mooie manier om het pracht en praal van Athene te ontdekken is om een halve dag, dag of meerdaagse tour te boeken. Je gaat met de bus, boot of met een ander uniek voertuig langs de belangrijkste wijken, monumenten bezienswaardigheden die Athene te bieden heeft. Met een meerdaagse mini cruise vaar je langs de kust van Athene en kun jevan een afstand de prachtige heuvels met architectonische bezienswaardigheden bewonderen. Vooral in de avonduren is  het uitzicht sprookjesachtig terwijl je op de dag kunt genieten van het heerlijke mediterrane klimaat. De Mythologische tour is ongetwijfeld de meest populaire keuze. Te danken aan het feit dat je in slechts 4 uur tijd de belangrijkste bezienswaardigheden in Athene krijgt te zien.

Op locatie kun je ook fietsen en scooters huren en kun je in jouw eigen tempo Athene ontdekken. Een populaire attractie die ook ontzettend leuk is voor gezinnen met jonge kinderen zijn de vele Scavenger en Treasure Hunts die je kunt boeken. Tijdens deze activiteiten ga je tijdens het verkennen op zoek naar de verborgen schatten van Athene.

Bezienswaardigheden in Athene

Strandvakanties

Een bezoek aan Athene doe je niet alleen vanwege het cultureel erfgoed en om met eigen ogen te zien hoe de moderne beschaving hier is ontstaan. Het is ook een perfecte locatie voor een welverdiende strandvakantie. De kust van Athene is rustig en ligt vol met witte stranden die je kunt bezoeken. Voor je dosis Vitamine D en een frisse duik in de zee ben je hier ongetwijfeld aan het juiste adres!

Hoe kun je het beste Athene bereiken?

De eilanden van Griekenland kun je het beste met het vliegtuig bereiken. Vanaf Schiphol, Rotterdam Airport of een andere Europese luchthaven vertrek je naar Eleftherios Venizelos International Airport. De luchthaven ligt vlakbij Athene en op de luchthaven kun je zowel met het openbaar vervoer als met een huurauto Athene bezoeken en verkennen. Een vliegreis naar Athene duurt iets meer dan 3 uur als je vanaf Schiphol vertrekt. Mocht je op locatie een auto willen huren is het advies om deze voor je vertrek al te boeken. Dan weet je zeker dat er een auto beschikbaar is en dat deze al voor je klaarstaat op het moment dat je uit het vliegtuig stapt.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Athene?

Athene is een wereldstad die bezocht wordt om het prachtige landschap, de architectonische bezienswaardigheden en de mooie witte stranden. Een combinatie van een culturele tour, een aantal dagen aan het strand en genieten bij de vele restaurants is naar onze mening de perfecte combinatie om het meeste uit een vakantie naar Griekenland te halen. Je gaat hier vooral naartoe om lekker tot rust te komen en om te genieten.

Met halve dag, dag- en meerdaagse tours kun je Athene van top tot teen verkennen. Tijdens deze tours worden alle belangrijke en de mooiste bezienswaardigheden bezocht en is er genoeg gelegenheid om van de locaties te genieten. Je kunt ook op jouw eigen tempo op verkenning gaan door bijvoorbeeld een fiets, scooter of een auto te huren. Een boottocht of een minicruise zijn ook leuke activiteiten die je laten genieten van niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook van de zon, zee en het strand.

Voor een bourgondisch leven ben je ook in Athene aan het juiste adres, want de vele gezellige terrasjes, bars & cafés en restaurants strelen je smaakpapillen. Met lokale specialiteiten en lekkernijen die je in Nederland niet snel krijgt voorgeschoteld. Een ontzettende leuke manier om de keuken van Griekenland te ontdekken is om verschillende tours en excursies te boeken. Tijdens deze trips leer je meer over de keuken, krijg je kookles en kom je in aanraking met lokaal geproduceerde wijnen.