Afbeelding Napels

Napels is de hoofdstad van de Zuid-Italiaanse regio Campanië en tevens de twee na grootste stad van het land. In de stad bevinden zich ongeveer 1 miljoen inwoners. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je  al snel op ruim 3 miljoen mensen. De ligging van de stad is prachtig. Ze ligt aan een schitterende blauwe baai – genaamd de Golf van Napels – en is ingeklemd tussen de vulkaan Vesuvius en de Middellandse Zee. Vanuit veel plekken in de stad zie je de beroemde vulkaan, de Vesuvius, liggen. Na Rome en Milaan is Napels de grootste stad van Italië.

Een trip naar Napels is niet zomaar een stedenreis. Het is meer – en dat is niet overdreven – een uitstapje naar een exotische bestemming. Napels is een stad met een rijke en unieke geschiedenis, en dat is terug te zien in alles van de muren tot de straten. Het is een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en je kunt verliezen in de sfeer van de stad. Er is iets voor iedereen in Napels, of je nu houdt van winkelen, wandelen langs de kust, of gewoon lekker eten en drinken in een van de vele restaurants en bars.

De sfeer in de stad is authentiek en voelt fantastisch, zo ook in de schitterende smalle straatjes in het historische centrum. Waslijnen hangen te wapperen in de wind. Boodschappen worden met mandjes naar boven getakeld. Gesprekken tussen overburen worden op kleine balkons – aan weerszijden van de straatjes – gehouden. Etensgeuren uit pruttelende pannen komen je tegemoet. En koken kúnnen ze in Napels! Het is namelijk de stad waar veel Italiaanse gerechten vandaan komen. Het bekendste voorbeeld daarvan is wel de pizza. Als je op zoek bent naar een stedentrip vol avontuur, cultuur en lekker eten, dan is Napels zeker een bezoek waard!

Bijzondere bezienswaardigheden

Wanneer je Napels bezoekt kun je maar beter hopen dat je hier voldoende tijd voor in hebt gepland. Er zijn zoveel interessante dingen te zien en te doen, je zou de helft niet willen missen! Het is daarom maar beter om van tevoren op de hoogte te zijn van hoeveel vakantiedagen je het beste kunt nemen. Niet alleen zijn er ontzettend veel bezienswaardigheden voor toeristen, zoals de onder as begraven stad Pompeii, maar je zult ook moeite ervaren met het afscheid nemen van de sfeer. De architectuur van de stad is geweldig, maar ook de cultuur en de gezelligheid van haar inwoners. Je zult urenlang de tijd willen nemen om te struinen over de vele pleinen en terrassen, maar ook om bij zonsondergang het strand van de Gold van Napels te verkennen.

Pompeii & Vesuvius

Ieder die Napels bezoekt, wilt per sé Pompeii met zijn of haar eigen ogen gezien hebben. Pompeii is een Romeinse stad die in het jaar 79 na Christus is begraven onder metersdikke lagen as. Dit is gebeurd als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. De stad werd pas in 1599 herontdekt en 150 jaar hierna opgegraven. Tijdens dit proces werden een aantal versteende mummies van de oude bewoners gevonden. De stad bestond vroeger uit zo’n 20.000 inwoners.

De Vesuvius vulkaan, gelegen aan de westkust van Italië vlakbij Napels, is nog steeds actief tot op heden. Dit adembenemende natuurverschijnsel is wel 1281 meter hoog en heeft een doorsnede van 8 kilometer. Haar laatste, milde uitbarsting vond plaats in 1944. Veel toeristen vinden het leuk om tijdens hun bezoek aan Napels zowel Pomeii als de Vesuvius die daar de ramp heeft aangericht te hebben gezien.

Kerken, kathedralen en kastelen

Houd jij ervan om de cultuur van buitenlandse steden volledig tot je te nemen? Dan ben jij vast ook een groot liefhebber van het bewonderen van de architectuur. Gelukkig zijn er meer dan genoeg om uit te kiezen, zodat er vast iets tussen zit wat aansluit op jouw interesses.

Vind je het bestuderen van historische architectuur interessant? Dan zul je ongetwijfeld de Gesù Nuovo kerk uit 1470 willen bezoeken. Daarnaast zul je ook de domkerk Duomo di Napoli uit het jaar 400 gezien willen hebben en het bijzondere klooster uit het jaar 1368 genaamd Certosa di San Martino. Dit klooster is gelegen op een prachtige bestemming waar je niet alleen prachtig uitzicht hebt over de stad, maar ook over de Golf van Napels en de vulkaan de Vesuvius. Ben je van plan het Piazza del Plebiscito plein te bezoeken? Vergeet dan ook vooral niet de adembenemende witte San Francesco di Paolo kerk uit 1650.

Alhoewel kerken ontzettend mooi zijn om te bezoeken, is het leuk om deze activiteit ook eens met iets anders af te wisselen. Wat dacht je van een bezoek aan een prachtig kasteel? In Napels zijn er meerdere, heel verschillende kastelen om te bezoeken. Hieronder vallen het Castel Sant’Elmo kasteel uit 1546 en het Castel Nuovo, gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw. Daarnaast kun je ook nog het Castel dell’Ovo uit de vijftiende eeuw bezoeken, welke direct gelegen is aan de Golf van Napels, zowel als het koninklijke paleis uit de zeventiende eeuw genaamd Palazzo Reale.

Musea

Eeuwenoude architectuur is ongetwijfeld heel mooi, maar het bekijken van eeuwenoude voorwerpen in musea vinden wij nét zo interessant. Vind jij dit ook? Dan is het Museo Archeologico Nazionale voor jou de ideale plek om te bezoeken. Je vindt hier niet alleen vondsten uit Pompeii, maar ook kunstschutten, beeldhouwwerken en nog veel meer. Daarbij is het eerder genoemde Certoa di San Martino naast een prachtige gebouw om te bewonderen, ook een ontzettend leuk museum om te bezoeken met schilderijen en beelden vanaf de 15e eeuw.

Theaters

Napels is tevens het thuis van wat door velen het meest majestueuze operatheater ter wereld genoemd wordt: het operatheater San Carlo. In het imposante gebouw uit de eerste helft van de achttiende eeuw, gevuld met goud en fluweel, worden nog steeds voorstellingen en rondleidingen gegeven.

Wandelen en shoppen

Houd je ervan om in beweging te zijn? Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om lang je aandacht erbij te houden gedurende een rondleiding in een museum? Gun jezelf dan even tussen het bezoeken van de musea, kerken en kastelen door een mooie wandeling. Dit kun je natuurlijk op meerdere plekken en manieren doen. Zo kun je allereerst het grootste plein bezoeken, genaamd het Piazza del Plebiscito. Hier vind je alle belangrijke winkelstraten. Als je houdt van shoppen, dan zul je ook zeker de historische Galleria Umberto winkelgalerij willen bezoeken. Hier vind je allerlei luxe winkels, waaronder ook kleding en schoenen van Lacoste en Timberland.

Ben je eerder op zoek naar een wandeling die je de prachtige natuur van Napels toont? Dan zul je de prachtige wandelboulevard Via Francesco Caracciolo niet willen missen! Gedurende deze wandeling loop je aan de zee én aan de voet van de vulkaan. Daarbij kun je ook een ondergrondse wandeling maken in Napoli Sotterranea. Dit is de mysterieuze ondergrondse stad onder de stad Napels. Je gaat tot wel 40 meter de grond in en loopt door de oude Griekse en Romeinse stad waarop Napoli gebouwd is. Niemand weet hoeveel tunnels en ondergrondse gewelven er precies nog intact zijn.

Proef de authentieke Italiaanse cuisine

Wil je de échte Italiaanse cuisine ontdekken, in plaats van thuis weer een bevroren pizza uit de supermarkt in de oven op te warmen? Bezoek dan eens de Via dei Tribunali, welke de oudste straat van Napels is. Hier vind je allerlei leuke en betaalbare pizzeria’s, maar ook kruidenierszaken en groenteboeren om eventueel je boodschappen bij te doen. Ook het Piazza Bellini plein biedt je uitstekende mogelijkheden om gezellig ergens een terrasje te pakken.

Bezienswaardigheden in Napels

Hoe lang heb je nodig voor een stedentrip naar Napels?

Een stedentrip naar Napels kan je zomaar een hele week kosten. Je hebt echter binnen twee of drie dagen wel een goed idee gekregen van de stad en de tijd gehad om de meest belangrijke bezienswaardigheden gezien. De stad zit echter vol met veel meer bezienswaardigheden en activiteiten waar je gemakkelijk jezelf langer zoet mee kunt houden!

Strandvakantie

Een bezoek aan Napels is niet alleen een uitstekende manier om de belangrijke cultuur van het land te snuiven en hier veel over te leren, het biedt ook dé perfecte kans voor een heerlijke strandvakantie. Napels is gelegen aan de Golf van Napels, welke zeer populair is onder toeristen vanwege haar prachtige water. Je kunt natuurlijk gewoon ontspannen aan het strand liggen, maar ook de natuur bewonderen door onder begeleiding van een expert te duiken of snorkelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook Baia bezoeken: de verzonken Romeinse stad bij Napels. Dát is pas een bijzondere ervaring om over te vertellen wanneer je thuiskomt!

Kortom, een bezoek aan Napels kan zo ontspannen of avontuurlijk zijn als dat jij zelf wilt. Bezoek de mooiste musea, kastelen en kerken totdat je erbij neervalt en rust vervolgens lekker uit op een terrasje of aan het strand. Hoe jij er ook voor kiest om jouw dag in te delen, er is genoeg om uit te kiezen zodat jij je nooit hoeft te vervelen!