Afbeelding Brussel

Brussel ligt op een steenworp afstand van Nederland, want vanuit Utrecht sta je er binnen 2 en een half uur. Brussel is vooral een plek waar je kunt genieten van het bourgondische leven, architectonische bezienswaardigheden en leuke winkeltjes. Uiteraard is Brussel ook bekend om de stad waar vanuit Europa wordt bestuurd en het is dan ook niet vreemd dat Brussel vaak als de hoofdstad van Europa wordt gezien. De hoofdstad van België telt ook meer dan 1 miljoen inwoners en zowel mooie bezienswaardigheden als leuke attracties. Die een stedentrip naar de Belgische hoofdstad meer dan de moeite waard maken.

De geschiedenis van Brussel

Brussel heeft geen indrukwekkende historie als je die met van de meeste wereldsteden vergelijkt, maar het is wel leuk om te weten dat de hoofdstad van België werd gesticht op een eiland in de Zenne. Het burcht dat hier lag was het centrum van Brussel dat door de jaren heen steeds groter en groter werd. Nieuwe delen en stadsommuringen werden aangelegd. Enkele delen van deze muren zijn bewaard gebleven en nog altijd in Brussel te bewonderen. Vanaf 1853 tot en met 1921 werd Brussel zowel in het westen als in het oosten en in het zuiden flink uitgebreid.

Een bijzonderheid; Tweetalige stad

De Europese hoofdstad heeft wel een bijzonderheid, want veel inwoners spreken hier de Franse taal. Maar ook Nederlands (of liever gezegd Vlaams) wordt hier veel gesproken. Deze talen zijn dan ook de officiële talen van Brussel. Het is alleen wel gokken of je bij een winkel of als je met iemand wilt praten Frans of Nederlands moet praten.

Wat kun je in Brussel doen?

Brussel is een mooie stad die niet alleen groot is, maar waar je ook enorm veel kunt, zien en beleven. Veel toeristen bezoeken Brussel om het bourgondische leven en er is dan ook een overvloed aan restaurants, leuke barretjes en cafés. Een mooie wandeling door het centrum van Brussel laat je kennismaken met de mooie bezienswaardigheden, zoals historische kerken en monumentale gebouwen. Wil je weten wat je allemaal in de Belgische hoofdstad kunt zien en doen? Wij hebben de leukste plekken en de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Bezienswaardigheden Brussel

Brussel heeft een groot aantal bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek aan de hoofdstad van België niet mag missen. Een bezoek aan de Grote Markt mag zeker niet ontbreken. Dit is een reusachtig plein waar veel historische gebouwen staan. Je kijkt hier je ogen uit terwijl je op één van de gezellige terrasjes kunt plaatsnemen voor een heerlijke maaltijd of een goed glas bier. Het standbeeld van Manneken Pis – één van de kleinste en werelds beroemdste standbeelden – staat op slechts enkele minuten loopafstand van de Grote Markt. Het Atomium in het Heizelpark mag je natuurlijk ook niet missen wanneer je in Brussel bent. Dit unieke bouwwerk werd ter ere van de wereldtentoonstelling van 1958 gebouwd en trekt tot op de dag van vandaag nog steeds een hoop lokale inwoners en toeristen aan.

Bezoek verschillende musea

In Brussel vind je een groot aantal interessante musea die je kunt bezoeken. Bijvoorbeeld het stripmuseum dat leuk is voor zowel jong als oud. Hier maak je kennis met allerlei verschillende stripfiguren en superhelden. Daaronder Belgisch trots Suske & Wiske, Robbedoes en Kuifje. Museum Horta aan de Amerikastraat in Brussel is ook zeker een bezoekje waard als je meer te weten wilt komen over de Belgische architect Victor Horta. Die veel gebouwen die tot op de dag van vandaag in Brussel staan heeft ontworpen. Het kunstmuseum Musee des Beaux-Arts d’Ixelles, het Belgisch spoorwegmuseum Train World en het wetenschapsmuseum Musee de la medecine zijn ook leuke musea om in Brussel te bezoeken.

Europees parlement

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook de thuishaven van het Europees parlement. Met als resultaat dat je hier bijvoorbeeld het hoofdkantoor van de Europese Unie vindt. Hier komen de Europese leiders bijeen om over belangrijke zaken te debatteren en om belangrijke beslissingen in het belang van Europeanen te nemen. Het hoofdgebouw is indrukwekkend om te zien terwijl je op Luxembourg Square vlak voor het gebouw lekker kunt zitten en wandelen. Hier vind je ook een hoop gezellige terrasjes waar je lekker kunt eten en drinken.

Eten en drinken in Brussel

Voor het bourgondische leven moet je naar Brussel, want hier weten ze wel wat lekker eten is. Dat je ook een ruime keuze hebt uit verschillende restaurants, bars en eetcafés mag niet als een verrassing komen. Je kunt overal wel lokale specialiteiten bestellen, maar ook wereldkeukens zijn hier volop te vinden. Dus je kunt vrijwel alle kanten op als je lekker en goed wilt eten. Typische Belgische gerechten zijn natuurlijke de Vlaamse frieten met mayonaise, mosselen met friet en natuurlijk Vlaams stoofvlees.

Lekker shoppen in de hoofdstad van België

In Brussel kun je ook uitstekend winkelen en vooral tijdens de Solden kun je jouw slag slaan. Dit zijn één van de weinige momenten waarop je tegen behoorlijke kortingen luxueuze producten kunt aanschaffen. In Brussel liggen meerdere winkelstraten en volstaan met zowel grotere winkelketens als kleine boetiekjes. Een populaire locatie om te winkelen is de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. De oudste winkelgalerijen van Europa waar veel winkels gevestigd zijn. Daarnaast heeft Brussel ook meerdere winkelcentra. Daaronder het relatief nieuwe winkelcentrum Docks Bruxsel.

Uitgaansleven Brussel

Brussel heeft een bruisend uitgaansleven. Evenals meerdere Belgische steden, zoals Antwerpen en Gent. Veel jongeren gaan dan ook graag naar Brussel toe. Waar een overvloed aan barretjes, cafés, nachtclubs en discotheken is. Veel van deze uitgaansgelegenheden vind je in het historische centrum, maar ook in de verschillende wijken kun je volop feest vieren of genieten van topamusement. Iedere wijk heeft zo zijn eigen stijl en focus op een bepaalde doelgroep. Het staat in ieder geval buiten kijf dat je in Brussel werkelijk alles aantreft. Of je nu los wilt gaan op de harde beat van house muziek, wilt genieten van goede Jazz in de Jazzclub of wilt hossen met een Belgisch biertje in je handen.

Bezienswaardigheden in Brussel

Hoe kun je het beste Brussel bereiken?

Brussel ligt op ruim 2 uur rijden van Utrecht en is dus goed met de auto te bereiken. In Brussel en net buiten de stad is voldoende parkeergelegenheid en parkeren in Brussel is vrijwel net zo duur als in de Nederlandse steden. Een andere goede optie is om Brussel met een bustour of met de trein te bezoeken. Vanaf Amsterdam ben je binnen 2 uur in Brussel terwijl een treinticket ook een stuk goedkoper is dan wanneer je met de auto gaat.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Brussel?

Brussel is een levendige universiteitsstad, de hoofdstad van België en een wereldstad waar het Europees parlement gevestigd is. Brussel staat vooral bekend om het bourgondische leven en het bruisende nachtleven. Je kunt hier volop genieten van Belgische specialiteiten, wereldkeukens en natuurlijk honderden verschillende Belgische biertjes. Vaak bestaat de gemiddelde stedentrip dan ook uit een leuke wandeling door de stad, een goed diner en met als afsluiter een bezoek aan een nachtclub, pub of discotheek.

Brussel is ook een perfecte locatie om te winkelen, want er zijn meerdere winkelcentra aanwezig. Van hypermoderne winkelcentra tot aan klassieke winkelstraten. Er is geen winkelketen dat zich niet in de hoofdstad van België heeft gevestigd terwijl ook veel lokale ondernemers een winkeltje of een boetiek hebben. Voor de authentieke Belgische chocolade kun je in Brussel je lol op, want er zijn genoeg chocolatiers waar je de echte Belgische chocolade kunt kopen.

Je verdiepen in de historie van België en Brussel en de lokale kunstenaars en schilders? Dat kan prima in één van de vele musea. Voor een bezoek aan het museum ben je in Brussel aan het juiste adres. Je kunt natuurlijk meerdere musea in een weekend bezoeken, maar je kunt de stedentrip ook uitstekend combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan een goed restaurant en een drukke winkelstraat.