Afbeelding Glasgow

Op nog geen uur rijden van de Schotse hoofdstad Edinburgh ligt Glasgow. Een bruisende en vooral hippe stad waar circa 690.000 mensen wonen. Daarmee is het dus ook de grootste stad van Schotland. Het is ook niet de mooiste stad. Glasgow is een stad die je vooral bezoekt om alles wat je er kunt doen en beleven. Of je nu van overheerlijk wilt eten, wilt winkelen tot je erbij neervalt of tot in de late uurtjes wilt feesten. Op een enkel historisch gebouw na zijn er nauwelijks architectonische bezienswaardigheden. Als je daar wel naar op zoek bent is het beter om Edinburgh te bezoeken. Je kunt het bezoek aan beide steden ook combineren tijdens een langere stedentrip!

De geschiedenis van Glasgow

Het gebied waar tegenwoordig de stad Glasgow staat werd al enkele jaren na Christus bewoond. Ook in de Romeinse tijd werden hier handelsposten opgezet. Dat alles te maken had met de gunstige liggen. Destijds stond de “stad” bekend met de naam Cathures. In de 12e eeuw werden de eerste bouwstenen van het huidige Glasgow gelegd. Met daaronder de aanvang van de bouw van de Sint-Mungokathedraal. Aan het begin van de 16e eeuw was Glasgow ook een belangrijk religieus centrum geworden. De invloed van de kerk verminderde door de opkomst van de Industriële Revolutie.

De stad floreerde mede dankzij de textielproductie en katoenindustrie. In de recente geschiedenis ging het minder voor de wind voor Glasgow. Sinds de jaren ‘60 werden veel fabrieken, mijnen en scheepswerven gesloten en raakte de stad in een verval. Massaontslagen bleven niet uit en tot 2012 werden meer dan 30 procent van de woningen bewoond door werklozen. Sinds 1990 is de stad weer bezig aan een herstel en er werd enorm veel geld geïnvesteerd in het renoveren en innoveren van de stad. Tegenwoordig is Glasgow nog altijd een handelsstad, maar bovenal een toeristische trekpleister.

De bezienswaardigheden in Glasgow

Zoals geschreven is Glasgow niet de stad die je moet bezoeken als je op zoek bent naar architectonische bezienswaardigheden, want die zijn spreekwoordelijk op één hand te tellen. Als je in Glasgow bent is het wel mooi om de historische gebouwen rondom het bekende plein George Square te bewonderen terwijl je ook een bezoek kunt brengen aan de Universiteit van Glasgow die rond de 14e eeuw werd gebouwd. Ook het grootste en oudste park van Glasgow – Glasgow Green – is meer dan een bezoekje waard als je in de Schotse stad verblijft. Hier kun je heerlijk wandelen en het drukke stadsleven prima ontlopen. Wil je weten wat je nog meer kunt zien, doen en beleven in Glasgow? Lees dan snel verder!

Bezienswaardigheden in Glasgow

Religieuze bouwwerken

Glasgow heeft wel een aantal mooie kerken en kathedralen, maar ze zijn niet in overvloed aanwezig. De Glasgow Cathedral is zeker een hoogtepunt, want hier vind je mooie plafonds, glas in lood kunstwerken en prachtige kapelletjes. The Necropolis is een stuk indrukwekkender en zelfs mooier. Hier vind je niet alleen een prachtige kathedraal, maar ook een indrukwekkend kerkhof waar veel mensen begraven liggen. Het is heel bijzonder om hier te wandelen en om de graven te zien liggen.

De eeuwige rivaliteit tussen Rangers FC en Celtic

Rangers FC – voorheen bekend als de Glasgow Rangers – en Celtic zijn twee Schotse voetbalclubs en beide teams komen uit Glasgow. De rivaliteit tussen de supporters is vrijwel net zo intens als die tussen de supporters van Arsenal en Tottenham Hotspur in Engeland of van Ajax en Feyenoord in Nederland. Daar merk je als toerist weinig van, maar het is zeker wel leuk om de sfeer te proeven en om een voetbalwedstrijd mee te pakken. Celtic kun je in actie zien in het Celtic Park stadion terwijl de Rangers voetballen op het gras van het Ibrox Stadium. Nog leuker is om bij de stadions een rondleiding te boeken en om meer te weten te komen over de rijke club histories van deze iconische voetbalteams.

Musea in overvloed

Naast een bruisende stad waar je naar voetbal kunt kijken of van het Schotse bier kunt genieten, is Glasgow ook echt een stad waar je naartoe gaat als je een liefhebber van musea bent. Musea zijn er dan ook in overvloed! Bezoek The Lighthouse waarin ook het Scotland’s Centre of Architecture, Design en The City gevestigd is. Of breng een bezoek aan People’s Palace. Een prachtig museum met mooi tuinen. Het Glasgow Science Centre is een perfect museum als je op zoek bent naar meer informatie over de wetenschap en technologie terwijl je in de Gallery of Modern Art moderne kunst kunt bewonderen.

In het Pollok Country Park vind je de Burrell-collectie en in de Art Gallery and Museum vind je kunstwerken van zowel bekende als minder bekende kunstenaars. Het Hunterian Museum is ook het oudste Schotse museum dat je kunt bezoeken en hier vind je ook Mackintosh House. Het huis van Charles Rennie Mackintosh. Een beroemde Schotse architect die aan het einde van de 19e eeuw in Glasgow werd geboren.

Glasgow School of Art

Het is ook leuk om de Glasgow School of Art te bezoeken. Hier vind je meerdere tentoonstellingen van kunstwerken die de studenten hebben gemaakt, maar je vindt hier ook delen van het interieur van Charles Rennie Mackintosh. Die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het gebouw waar de kunstacademie in is gevestigd.

Hippe cafés, sfeervolle restaurants en bruine kroegen

Glasgow is een stad die leeft en vooral in de avonduren kun je bij enorm veel cafés, kroegen en restaurants wat eten en drinken. Of je zelfs op de dansvloer wagen als je daar behoefte aan hebt. In Glasgow vind je dan ook enorme veel hippe cafés waar jongeren graag samenkomen terwijl je in sfeervolle restaurants overheerlijk kunt dineren. Een echt Schots biertje drink je natuurlijk in één van de vele bruin kroegen die je verspreid over de stad vindt. Wil je de pubs van Glasgow ontdekken? Doe dan een leuke kroegentocht onder de begeleiding van een gids. Je komt meer te weten over de pubs van Glasgow en Schotland, maar er worden ook zeker drankjes, zoals bier en whisky gedronken!

Wandelen door de botanische tuinen van Glasgow

Glasgow Green is het oudste park waar je heerlijk kunt wandelen en van de natuur kunt genieten, maar het is nog mooier om door de botanische tuinen van Glasgow te struinen. De botanische tuinen vind je in de wijk West End en is zonder twijfel één van de hotspots die je tijdens een bezoek aan de Schotse stad niet mag overslaan. Kenmerkend aan de botanische tuinen zijn de immens grote glazen kassen die vol staan met prachtige planten en bloemen.

Shop till you drop!

Glasgow is ook een uitstekende stad om te winkelen. Je vindt hier niet alleen de leukste winkelstraten met de bekende winkels, souvenir winkels en boutiques, maar ook enkele winkelcentra waar je jezelf prima een aantal uren kunt vermaken. Denk dan aan Glasgow Fort, Buchanan Galleries, Silverburn en St. Enoch Shopping Centre. Barras Market is daarentegen weer een leuke markt waar je verse producten en lokale specialiteiten kunt kopen. Je vindt de markt in East End.

Hoe kun je Glasgow het beste bereiken?

Glasgow kun je het beste bereiken met het vliegtuig, want het is simpelweg te ver rijden. Met een rechtstreekse vlucht sta je binnen anderhalf uur op GLA (Glasgow International Airport). Hier kun je de reis met het openbaar vervoer voortzetten of je kunt bij één van de vele verhuurbedrijven een auto huren. Met een auto heb je iets meer vrijheid en kun je zelfs je stedentrip naar Glasgow combineren met een bezoekje aan Edinburgh. De Schotse hoofdstad ligt namelijk op nog geen uur rijden van Glasgow.

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan Glasgow?

Glasgow is een drukke en sfeervolle stad waar altijd wel iets te doen en te beleven is. Al zijn de bezienswaardigheden op slechts één hand te tellen. Er zijn wel een aantal historische gebouwen en religieuze bouwwerken te vinden, maar dat moet niet de belangrijkste reden zijn om de Schotse stad te bezoeken. Glasgow bezoek je vooral als je een liefhebber bent van een bruisend (nacht)leven.

Restaurants, cafés en kroegen zijn er dan ook in overvloed. Ook kun je verschillende rondleidingen en tours boeken. Je bezoekt dan brouwerijen en distilleerderijen van verschillende merken. Zo kom je meer te weten over de geschiedenis van de bekende Schotse dranken en je mag ze natuurlijk ook proeven! Wil je tot in de late uurtjes drinken, kletsen en dansen? Dan ben je in Glasgow zeker aan het juiste adres, want vrijwel alle horecagelegenheden blijven tot in vroege ochtend open!

In de avond en nacht kun je jezelf dus prima vermaken in Glasgow, maar wat doe je dan de rest van de dag? Glasgow heeft genoeg te bieden. Je kunt de portemonnee flink laten wapperen door één van de vele winkelstraten of winkelcentra te bezoeken of je bezoekt een mooi museum. Waar ook een overvloed aan is. Je hoeft je op de dag dus zeker niet te vervelen. Je kunt ook het drukke stadsleven ontvluchten door een mooie wandeling door Glasgow Green te maken of je bezoekt de botanische tuinen in East End.