Wanneer je wandelt door de bruisende straten van Istanbul loop je wellicht over een van de grootste verborgen bezienswaardigheden van de stad. De  ondergrondse Basilica Cisterne is een van de meest fascinerende bezienswaardigheden van de Turkse stad waar Europa en Azië samenkomen. De Basilica Cisterne, ook bekend als Yerebatan Sarayı (“Het Verzonken Paleis”), is een gigantische ondergrondse wateropslagplaats gebouwd in de 6e eeuw door keizer Justinianus. Het was oorspronkelijk bedoeld om water op te slaan voor het Grote Paleis van Constantinopel en omliggende gebouwen. De wateropslagplaatsen moesten voor genoeg schoon drinkwater zorgen in tijden dat Istanbul aangevallen werd.

Wat zie je in de Basilica Cisterne?

Er zijn maar liefst 336 marmeren zuilen van 9 meter hoog die het plafond ondersteunen. Twee van de zuilen hebben een Medusahoofd aan de basis. De mythe gaat dat deze hoofden daar zijn geplaatst om het water te beschermen tegen kwade geesten. De weerspiegeling in het water zorgen voor unieke foto’s. Wanneer je door de wateropslagplaats loopt waar 80.000 kubieke water opgeslagen kan worden leer je meer over de Byzantijnse geschiedenis en de kunst van die tijd. De gedempte verlichting en kabbelende water creëren een magische sfeer. Je zou bijna vergeten dat boven je hoofd miljoenen mensen hun dagelijkse leven leiden.

Fun fact; Een aantal scènes van de James Bond-film From Russia With Love is er opgenomen.

Praktische Informatie

  • Locatie: De Basilica Cisterne ligt in het Sultanahmet-district, op loopafstand van de Hagia Sophia en het Topkapi-paleis.
  • Openingstijden: Dagelijks van 09:00 tot 17:30 uur.
  • Toegangsprijs: Ongeveer 10 euro per persoon.
  • Beste tijd om te bezoeken: Vroege ochtend of late namiddag om de drukte te vermijden.

Istanbul is een wereldstad waar je een mengelmoes van moderne gebouwen tussen eeuwenoude moskeeën kan zien. Het leven is er snel, maar staat op sommige plekken zoals in de Basilica Cisterne nog stil bij de geschiedenis. Ervaar tijdens je volgende stedentrip zelf de pracht en rijke geschiedenis van Istanbul.