In het hart van de oude stad, temidden van de chaos en de drukte, ligt een van ’s werelds oudste en grootste overdekte markten: de Grote Bazaar van Istanbul. Opgericht in 1455, twee jaar na de Ottomaanse verovering van de stad, is deze majestueuze markt een zintuiglijke ervaring die je niet wilt missen. Het labyrint van straatjes en steegjes huisvest meer dan 4.000 winkels en biedt alles van traditionele tapijten en keramiek tot moderne mode en elektronica.

Wat kun je zien in de Grote Bazaar?

De Grote Bazaar is een wonderland van kleuren, geuren en geluiden. Onder de gewelfde plafonds en historische bogen bevinden zich winkels die een scala aan goederen aanbieden—van specerijen en zoetigheden tot sieraden en textiel. De markt is ook een uitstekende plek om het Turks handwerk te bewonderen, zoals met de hand beschilderd keramiek, ingelegd houtwerk en handgeweven tapijten.

Fun Fact: De Grote Bazaar ontvangt dagelijks ongeveer 250.000 bezoekers en strekt zich uit over 61 overdekte straten, waardoor het een van de meest bezochte toeristische attracties ter wereld is.

Praktische informatie

Voor een bezoek aan de Grote Bazaar zijn hier enkele praktische tips:

  • Locatie: De markt is gelegen in het district Fatih, vlakbij andere historische locaties zoals de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia.
  • Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 19:00 uur. Gesloten op zondag.
  • Toegangsprijs: Gratis, maar zorg voor voldoende contant geld voor aankopen.
  • Beste tijd om te bezoeken: Ochtenden zijn meestal minder druk.

In de omgeving

De Grote Bazaar is niet alleen een bestemming op zich; het ligt ook dicht bij een aantal andere bezienswaardigheden. Zo is er de Suleymaniye-moskee, een van de grootste en mooiste moskeeën in Istanbul. Deze moskee is gebouwd door de beroemde Ottomaanse architect Sinan. Als je niet uitgewinkeld bent loop je lekker door naar de Spice Bazaar (Egyptische Bazaar). Dit is een kleinere markt bekend om zijn specerijen, thee en Turkse lekkernijen. In de buurt vind je ook de Basilicacisterne, een eeuwenoude ondergrondse waterreservoir dat een mysterieuze en sfeervolle onderbreking biedt van de drukte boven de grond.

Maak je Istanbul-reis compleet via Stedentrippers.nl

De Grote Bazaar, met zijn bruisende energie en schat aan koopwaar, vormt een onmisbaar onderdeel van de culturele en historische rijkdom van Istanbul. Samen met de nabijgelegen bezienswaardigheden biedt het een diepgaand en gevarieerd beeld van deze fascinerende stad. Een bezoek aan de Grote Bazaar en zijn omgeving is een avontuur dat je zeker niet mag missen tijdens je stedentrip.