De Egyptische Bazaar, ook bekend als de Kruidenbazaar (Spice Bazaar), is een levendige en kleurrijke markt gelegen in het hart van Istanbul, Turkije. De bazaar is een feest voor de zintuigen, met zijn geurige aroma’s van exotische kruiden, de visuele pracht van kleurrijke specerijen, en het geroezemoes van zowel locals als toeristen die de markt verkennen. Deze historische markt werd in de 17e eeuw opgericht als onderdeel van het Yeni Moskee complex, met de opbrengst bedoeld om de onderhoud van de moskee te ondersteunen. Het kreeg de naam ‘Egyptische Bazaar’ vanwege de handelsrelaties met Egypte, waar vele van de verkochte kruiden en specerijen vandaan kwamen.

Tegenwoordig is de Egyptische Bazaar uitgegroeid tot zijn eigen toeristische trekpleister. Hier komt namelijk het rijke culturele en handelsverleden van de stad tot leven. De bazaar bestaat uit een L-vormige structuur met talloze winkels die een verbazingwekkende variëteit aan goederen aanbieden. Hoewel het vooral bekend staat om zijn aanbod van kruiden, specerijen, en thee, kun je er ook andere waren vinden zoals gedroogd fruit, noten, Turks fruit, en zelfs sieraden en textiel. Zie het als een eerste kennismaking met de Grote Bazaar, die je enkele straten verderop vindt en waar je door een waar complex aan kraampjes rond loopt.

Binnen in de bazaar worden bezoekers verwelkomd door de vriendelijke verkopers en een uitnodigende sfeer. Het is een plek waar je kunt proeven van de authentieke Turkse marktcultuur, afdingen over prijzen en genieten van de traditionele Turkse gastvrijheid. De kleurrijke displays en de verleidelijke geuren van kruiden en voedselwaren maken het tot een unieke ervaring die je nergens anders zult vinden.

In de omgeving

In de nabije omgeving vind je naast de Grote Bazaar ook de twee moskeeën Aya Sofia en Blauwe Moskee. Wil je liever over het water lopen, dan doe je dit over de Galatabrug. Hier vind je tientallen tot wel honderden straatmuzikanten. Het is heel leuk om de vissers bezig te zien die heel de dag door bezig zijn met iets te vangen en waar je zelfs verse vis kan kopen!

Kortom, de Egyptische Bazaar is niet alleen een plek voor het kopen van kruiden en souvenirs, maar ook een venster naar de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van Istanbul. Dus mocht je na het lezen van onze artikelen over Istanbul geïnspireerd zijn, wacht dan niet langer en boek je volgende stedentrip naar de prachtige stad.

Praktische informatie

Openingstijden: De Egyptische Bazaar is geopend van maandag tot zaterdag. De openingstijden kunnen variëren, dus het is raadzaam om deze vooraf te controleren.

Toegang: De toegang tot de bazaar is gratis, maar vergeet niet om contant geld of een betaalkaart mee te nemen voor aankopen.

Afdingen: Afdingen is een gebruikelijke praktijk in de bazaar, dus aarzel niet om te onderhandelen over de prijs. Anders betaal je sowieso te veel!

Vervoer: De Egyptische Bazaar is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Tramhaltes en veerboten zijn in de buurt, wat het gemakkelijk maakt om de bazaar te bezoeken tijdens je verkenning van de stad.