Een kort boottochtje vanaf de drukte van Istanbul brengt je naar de serene Prinseneilanden, een archipel van negen eilanden in de Zee van Marmara. Deze eilanden zijn een populaire ontsnapping voor zowel locals als toeristen en bieden een idyllische setting van dennenbossen, historische villa’s en prachtige zeegezichten.

De Prinseneilanden hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Byzantijnse periode. Oorspronkelijk werden deze eilanden vooral gebruikt als verbanningsoorden voor ongewenste prinsen, edelen en zelfs keizers, vandaar de naam “Prinseneilanden” of “Adalar” in het Turks. In de Byzantijnse tijd en de vroege Ottomaanse periode dienden de eilanden ook als monastieke centra. Veel kerken en kloosters die je tegenwoordig kunt bezoeken, stammen dan ook uit deze tijd. Tegenwoordig is het de woonplaats van welgestelde mensen in Istanbul en kan je de eilanden bezoeken om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Er is geen gemotoriseerd verkeer, dus bereid je voor op een actieve dag als je de eilanden wilt zien. Vroeger kon dit te paard, maar tegenwoordig zal je een fiets moeten huren om rond een van de eilanden te gaan.

Wat kun je zien op de Prinseneilanden?

Elk van de vier belangrijkste eilanden – Büyükada, Heybeliada, Burgazada en Kınalıada – heeft zijn eigen unieke charme. Geniet van fietsen of paardrijden, want auto’s zijn hier niet toegestaan. Ontdek de prachtige houten huizen uit het Ottomaanse tijdperk, wandel door de dennenbossen en ontspan op de mooie stranden.

Fun Fact: De Prinseneilanden zijn ook een paradijs voor vogelspotters. Door hun geografische ligging trekken de eilanden namelijk ontzettend veel verschillende trekvogels aan.

Praktische informatie

Als je van plan bent de Prinseneilanden te bezoeken, overweeg dan het volgende:

  • Locatie: In de Zee van Marmara, toegankelijk per veerboot vanuit verschillende delen van Istanbul.
  • Openingstijden: Altijd open, maar veerboten hebben specifieke schema’s.
  • Toegangsprijs: Geen toegangsprijs voor de eilanden, maar er zijn kosten verbonden aan de veerboot.
  • Beste tijd om te bezoeken: Lente en herfst om drukte en hitte te vermijden.

Beleef het zelf via Stedentrippers.nl

De Prinseneilanden bieden een welkome afwisseling van het drukke leven in Istanbul. Of je nu de natuur in trekt, historische sites bezoekt of gewoon aan het strand ligt, de eilanden bieden een stukje paradijs dat je niet mag missen tijdens je reis naar Istanbul. Ze belichamen de veelzijdigheid en charme van de stad en bieden een unieke ervaring voor elke stedentripper.