Naast de wereldberoemde Hagia Sophia en de Blauwe Moskee, is er nog een ander meesterwerk dat je niet mag missen tijdens je reis naar Istanbul: de Süleymaniye Moskee. Gelegen op een heuvel met uitzicht op de stad, is deze moskee een van de mooiste voorbeelden van Ottomaanse architectuur. Gebouwd in opdracht van Sultan Süleyman de Prachtlievende en ontworpen door de legendarische architect Sinan, werd het complex voltooid in 1558.

Wat kun je zien in de Süleymaniye Moskee?

De moskee zelf is een toonbeeld van symmetrie en balans, met zijn vier minaretten en indrukwekkende koepel. Eenmaal binnen wordt je overweldigd door het majestueuze interieur, versierd met prachtige Iznik-tegels en kalligrafie. Het complex omvat ook een bibliotheek, een school en de graven van zowel Sultan Süleyman als zijn vrouw Roxelana. Vanaf de tuin van de moskee heb je bovendien een adembenemend uitzicht op de Gouden Hoorn en de Bosporus.

Fun fact: De Süleymaniye Moskee is de op één na grootste moskee van Istanbul en werd gebouwd met geavanceerde technologieën voor die tijd, zoals een verwarmingssysteem voor de winter en natuurlijke ventilatie.

Praktische informatie

Voor diegenen die de Süleymaniye Moskee willen bezoeken, volgen hier enkele details:

  • Locatie: De moskee bevindt zich in het district Fatih, op loopafstand van de Universiteit van Istanbul.
  • Openingstijden: De moskee is dagelijks open, maar is gesloten voor toeristen tijdens gebedstijden.
  • Toegangsprijs: De toegang is gratis, maar donaties worden op prijs gesteld.
  • Beste tijd om te bezoeken: Probeer de moskee buiten de gebedstijden en op minder drukke dagen te bezoeken voor een meer serene ervaring.

De Süleymaniye Moskee is makkelijk bereikbaar vanuit andere delen van de stad, zoals het Topkapi-paleis en de Grote Bazaar, waardoor het een perfecte toevoeging is aan je reisschema.

Plan je bezoek via Stedentrippers.nl

Net als de Galatatoren en de rondvaart over de Bosporus, biedt de Süleymaniye Moskee een unieke kans om dieper in de cultuur en geschiedenis van Istanbul te duiken. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, religie of simpelweg het bewonderen van prachtige uitzichten. Zorg ervoor dat deze parel op je lijst staat tijdens je volgende stedentrip naar Istanbul!