De Zoologischer Gärten is een grote dierentuin in Berlijn van wel 35 hectare groot. Het is gelegen op een steenworp afstand van de Kurfürstendamm. Er is een indrukwekkend aantal diersoorten van dichtbij te bewonderen. Ook maakt het Aquarium Berlin onderdeel uit van het terrein, hetgeen zeker een aanrader is om te combineren met een bezoek aan de dierentuin.

Historie van de Zoologischer Gärten

De Zoologischer Gärten is één van de oudste dierentuinen in Duitsland en zelfs ter wereld. Het opende zijn deuren in 1844 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het behoud van bedreigde diersoorten en het bieden van educatieve ervaringen aan het publiek. De dierentuin heeft zowel glorieuze als uitdagende tijden gekend, waaronder de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Desondanks heeft de Zoologischer Gärten zijn deuren heropend en blijft het een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Wat is er te bezichtigen?

De Zoologischer Gärten biedt een breed scala aan dieren uit alle delen van de wereld. Je bewondert er meer dan 20.000 dieren van ongeveer 1.500 verschillende soorten: van majestueuze leeuwen tot nieuwsgierige apen en kleurrijke vogels. Het hoogtepunt van een bezoek aan de Zoologischer Gärten is zonder twijfel de mogelijkheid om de iconische reuzenpanda’s te zien, die een symbool zijn geworden van de dierentuin en Berlijn zelf.

Naast het bewonderen van de dieren, biedt de dierentuin ook educatieve tentoonstellingen en voorstellingen die inzicht geven in het belang van natuurbescherming en het behoud van bedreigde diersoorten. Een bezoek aan deze dierentuin is dus niet alleen een leuke, maar ook een leerzame ervaring.

Aquarium Berlin

Het Aquarium Berlin bevindt zich op hetzelfde terrein als de dierentuin en biedt een unieke kans om de onderwaterwereld te verkennen. Met meer dan 9.000 verschillende diersoorten is het een van de meest uitgebreide aquaria ter wereld. Je kunt een fascinerende verscheidenheid aan vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren ontdekken.

Bezoekersinformatie

Als je van plan bent om de Zoologischer Gärten te bezoeken, zijn hier enkele belangrijke bezoekersinformatie en tips om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Verwar de Zoologischer Gärten overigens niet met het Tierpark, een andere dierentuin in Berlijn gelegen in Tiergarten. De twee partijen werken nauw samen – maar het zijn aparte locaties en bieden elk unieke ervaringen.

Openingstijden

De dierentuin is het hele jaar door geopend, inclusief weekenden en feestdagen. De exacte openingstijden kunnen echter variëren, afhankelijk van het seizoen. Het is raadzaam om de officiële website van de Zoologischer Gärten te raadplegen voor de meest actuele informatie over de openingstijden.

Tickets

Om toegang te krijgen tot de Zoologischer Gärten, moet je een toegangskaartje kopen. De prijzen variëren, afhankelijk van de leeftijdsgroep en eventuele extra’s zoals ook een bezoek aan het aquarium. Het is mogelijk om tickets ter plaatse te kopen, maar om wachtrijen te vermijden, is het aan te raden om online tickets te kopen via de officiële website van de dierentuin. Honden zijn helaas niet toegestaan.

Bereikbaarheid

De Zoologischer Gärten is centraal gelegen in Berlijn en gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde trein- en metrostation is Berlin Zoologischer Garten, dat wordt bediend door verschillende trein- en metrolijnen. Vanaf het station is het slechts een korte wandeling naar de ingang van de dierentuin. Als je liever met de auto komt, kun je gebruik maken van het parkeerterrein van de dierentuin zelf.

Belangrijke regels en tips

Bij een bezoek aan de Zoologischer Gärten is het belangrijk om de dieren met respect te behandelen en de regels van de dierentuin te volgen. Voed de dieren niet met eigen voedsel. Blijf op de aangewezen paden en raak de dieren niet aan, tenzij dit uitdrukkelijk is toegestaan. Dit is om jouw eigen veiligheid en de gezondheid van dieren te waarborgen. Het is ook aan te raden om comfortabele schoenen te dragen, aangezien de dierentuin een groot gebied beslaat en er veel te ontdekken valt.