De Fernsehturm, ook wel bekend als de Berlijnse tv-toren, is een iconisch symbool van de stad Berlijn en één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Duitsland. Deze opvallende toren van 368 meter hoog, met zijn kenmerkende bolvormige top, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het hele jaar door kun je met een lift naar boven waarmee je binnen 40 seconden 200 meter de lucht in gaat. Je hebt vanaf hier de beste uitzichten over Berlijn! Bovendien zitten er in de televisietoren ook een bar en een restaurant.

Historie en betekenis

De bouw van de Fernsehturm begon in 1965 en werd voltooid in 1969. Het doel van de toren was het bieden van televisie-uitzendingen voor de inwoners van Oost-Berlijn. De architect Hermann Henselmann en zijn team waren verantwoordelijk voor het ontwerp, een revolutionaire structuur die een enorme hoogte bereikt.

Tijdens de Koude Oorlog was de Fernsehturm niet alleen een technisch meesterwerk, maar ook een symbool van het communistische Oost-Duitsland. De toren werd beschouwd als een prestatie van het socialistische regime en een teken van vooruitgang en moderniteit. Het diende als een statement voor de superioriteit van de socialistische maatschappij in vergelijking met het kapitalistische Westen.

Wat te bezichtigen

Eenmaal in de Fernsehturm aangekomen, kunnen bezoekers genieten van een adembenemend uitzicht over Berlijn en de omgeving. Het bevindt zich op 203 meter hoogte en biedt panoramische vergezichten die zich uitstrekken tot wel 40 kilometer op heldere dagen. Het is een ervaring die je niet mag missen, want het biedt een uniek perspectief op de stad, met al zijn historische en moderne bezienswaardigheden.

Naast het uitzicht is er ook een draaiend restaurant in de toren op 207 meter hoogte, genaamd het Sphere Restaurant. Terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd, draait het restaurant langzaam rond, waardoor je een panoramisch uitzicht hebt terwijl je dineert. Het is een unieke culinaire ervaring die je niet snel zult vergeten.

Bezoekersinformatie

Om je bezoek aan de Fernsehturm zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn hier enkele belangrijke tips en informatie.

Openingstijden en tickets

De Fernsehturm is dagelijks geopend van 09:00 tot 23:00. Op feestdagen kunnen de openingstijden afwijken. Tickets kunnen online worden gekocht of ter plaatse bij de ticketautomaten. Het wordt sterk aanbevolen om van tevoren tickets online te kopen, zodat je wachtrijen bij de automaat kunt vermijden. De Fernsehturm kan erg druk zijn, vooral tijdens piekuren en vakantieseizoenen.Om teleurstellingen te voorkomen is het daarom raadzaam om je bezoek te plannen.

Bereikbaarheid

De Fernsehturm bevindt zich in het centrum van Berlijn, aan de Alexanderplatz. Het is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde metrostation is Alexanderplatz, dat wordt bediend door verschillende metro- en tramlijnen. Vanaf daar is het slechts een korte wandeling naar de toren.

Begeleide tours en audiogidsen

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis en de technische aspecten van de Fernsehturm? Overweeg dan om deel te nemen aan een begeleide tour of maak gebruik van een audiogids. Deze bieden interessante inzichten en verhalen die je bezoek nog waardevoller maken. Je leert bijvoorbeeld over de constructie van de toren, de rol ervan tijdens de Koude Oorlog en andere fascinerende feiten.

Andere bezienswaardigheden in de omgeving

Als je eenmaal de Fernsehturm hebt bezocht, zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in de omgeving die je kunt verkennen. Op loopafstand vind je bijvoorbeeld het Museumeiland en de schitterende Berliner Dom met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1747.