Genesteld in het hart van de bruisende metropool Berlijn, ligt een rustgevend toevluchtsoord vol natuurlijke wonderen – de Botanische Tuin. Deze botanische schatkamer, die al meer dan 300 jaar bestaat, is een wereldwijd erkend groen paradijs dat de zintuigen prikkelt en een rustpunt biedt in het hectische stadsleven. Ook bevindt het Botanisches Museum zich op hetzelfde terrein. Jaarlijks ontvangt de Botanischer Garten en Botanisches Museum honderdduizenden bezoekers.

“Die Welt in einem Garten”

De Botanische Tuin wordt gezien als één van de grootste en meest belangrijke botanische tuinen ter wereld. Deze status dankt de tuin niet alleen aan zijn omvang, maar ook aan de verbazingwekkende diversiteit van de flora, met meer dan 20.000 plantensoorten. “De wereld in één tuin”: dat was het plan van de eerste directeur van de tuinen van Dahlem in 1889, Adolf Engler.

De botanische tuin van Berlijn biedt een unieke kans om de diverse wereld van planten te ontdekken en waarderen, om te ontspannen en te leren, en om te genieten van de wonderen van de natuur in het midden van een wereldstad. Of je nu een enthousiaste botanicus bent, een natuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar een serene ontsnapping, deze tuin heeft iets voor iedereen. Een bezoek aan de Botanischer Garten is een reis naar een andere wereld – een wereld van groen, van rust en van ademloze verwondering.

Historie

De geschiedenis van de tuin gaat terug tot de vroege 17e eeuw. De oorsprong van de tuin was een prinselijke keuken- en kruidentuin die zich bevond in de lusttuinen van het Berlijnse kasteel. In 1679 gaf de Grote Keurvorst, Frederik Willem I, opdracht tot de aanleg van een model landbouwtuin. Het moest gebouwd worden in Schöneberg, een dorpje nabij Berlijn dat nu één van de districten van de stad is, op het terrein van het huidige Kleistpark. Twee eeuwen later, aan het begin van de 20e eeuw, werd de tuin wegens ruimtegebrek verplaatst naar Dahlem.

De indeling van de tuin

De Botanischer Garten van Berlijn beslaat tegenwoordig een oppervlakte van 126 hectare en is daarmee een van ’s werelds grootste en belangrijkste tuinen. Er is een enorme diversiteit aanwezig. Zo is er onder meer de 39 hectare grote plantgeografie-afdeling, één van de grootste in zijn soort ter wereld, kun je een reis maken door het hele noordelijk halfrond. En in het 42 hectare grote Arboretum en taxonomiegedeelte krijg je inzicht in de relatie tussen houtige en kruidachtige planten. En dat is nog lang niet alles!

Het complex van kassen bestaat uit 16 huizen die open zijn voor het publiek en biedt de mogelijkheid om door tropische en subtropische vegetatie te reizen. Deze levende collecties, samen met de bewaarde collecties, vormen de basis voor de voortdurende uitbreiding van wetenschappelijke studie binnen het plantenrijk, met het doel om de kennis die nodig is voor het gebruik en de bescherming van de biodiversiteit op aarde te verdiepen. Bovendien biedt de Botanische Tuin de bezoeker de mogelijkheid om te ontspannen in een zeer aangename omgeving te midden van de schoonheid van de natuur, en om meer te leren over de veelzijdige wereld van planten.

De Hoofdtropische Kas, een architectonisch meesterwerk in de stijl van de Art Nouveau, is zorgvuldig gerestaureerd naar het origineel en staat klaar om bezoekers te ontvangen. Het binnengaan van deze kas doet je ruimte en tijd vergeten – het buitenweer speelt hier geen rol meer. Er zijn nog veel meer bijzonderheden in de Botanischer Garten te ontdekken, dus boek een stedentrip naar Berlijn en ga vooral zelf op onderzoek uit! Voor liefhebbers van de natuur zijn ook een bezoek aan de Zoologischer Gärten en de Tiergarten leuke aanraders.

Bereikbaarheid

Om dit groene wonderland te bezoeken, is het beste om de S-Bahn of U-Bahn te nemen naar de stations Botanischer Garten of Rathaus Steglitz, gevolgd door een korte wandeling. Het park is dagelijks geopend, maar de openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen. Het is raadzaam om de website van de tuin te raadplegen voor de meest actuele informatie. Hoewel picknicken niet is toegestaan, zijn er verschillende eetgelegenheden in de tuin zelf. Helaas is het meenemen van je harige vrienden niet toegestaan, tenzij het een geregistreerde hulphond betreft.