Rijksdag

Het parlementsgebouw van Duitsland. Gelegen aan het Platz der Republik. Na de hereniging van West- en Oost-Duitsland werd de Rijksdag gerestaureerd. Later, in 1999, werd de Rijksdag officieel heropend. De huidige Rijksdag is een combinatie van oude en moderne architectuur. Kenmerkend is de moderne, glazen koepel die op het pand staat. Deze koepel kun je middels een trap aan de binnenkant beklimmen. Zo heb je een mooi uitzicht over delen van Berlijn. De entree is gratis. De Rijksdag heeft een lange, roemruchte historie. Zo werd de Rijksdag in 1933, een maand na de machtsovername van Hitler, in brand gestoken. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd hiervoor opgepakt. Of hij de brand ook echt gesticht had, is nooit helemaal duidelijk geworden. Hitler gebruikte de brand in ieder geval om de noodtoestand uit te roepen. Alle oppositiepartijen werden verboden en Hitler greep de absolute macht.


Tips

Octo op 25 Apr. 2013 13:32

Vraag om de Rijksdag in te gaan moet je je eerst aanmelden, waar en hoe kan ik dit via internet?


Nensnens op 04 May. 2011 21:36

vanaf november 2010 is het verplicht -vanwege de terreurdreiging- om je minimaal 3 werkdagen van te voren, via internet aan te melden voor een bezoek. ter plaatse moet je - met een bevestiging- door een douane scan controle. als je dit niet wist / hebt gedaan, kom je er niet in!!! er staat dus helemaal geen lange rij.....


Tonny op 27 Feb. 2010 22:37

Wij vonden het een geweldige ervaring en zeker voor een ieder aan te bevelen. Uitzicht in de avond was super.


Frank op 03 Sep. 2009 20:56

Zeker de moeite waard, als je van een mooi uitzicht houdt en architectuur de koepel, onvoorstelbaar knap gemaakt, wij hadden op 1 sept geluk want na ons kwamen Greenpeace aktivisten die een groot spandoek aan de voorkant ophingen, er was dus paniek bij de beveiliging.


Ben op 05 Aug. 2009 22:32

Als je naar de rijkstag gaat dan moet je in de avond gaan dan sta je niet lang in de rij


Anoniem op 01 Sep. 2008 14:18

Op tijd komen, des te eerder ben je binnen en het kost niets, zeker de moeite van het wachten waard.


Alice op 17 Jul. 2008 21:12

Mooi(e) gebouw(en) alleen jammer dat de glazenkoepel 4 weken gesloten is. Dus wij zijn er niet in de rij gaan staan.


Erwin op 03 Sep. 2007 15:47

Zeker interessant om te bezoeken, mits je niets tegen lange rijen en fouilleer acties hebt :) In de glazen koepel kom je van alles te weten over de historie door oude foto's met uitleg. Leuk uitzicht vanuit de koepel over de stad, maar lang niet zo indrukwekkend als het uitzicht vanuit de Fernsehturm.


Plaats tip


» bekijk volledige kaart Berlijn