Home > Blog > Welke autoverzekering is voor jou het beste?

Welke autoverzekering is voor jou het beste?

1 april 2022

Een auto is duur. Niet alleen de aanschaf, maar daarna ook de maandelijkse kosten zijn fors. Aan vaste kosten zoals afschrijving, belastingen en verzekering ben je elke maand tussen de 150 en 300 euro kwijt, volgens het Nibud. De autoverzekering alleen is al ongeveer een derde van dit bedrag. Met variabele kosten erbij, zoals brandstof en onderhoud, kost je auto al snel tussen de 300 en 600 euro per maand.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

In principe zijn er 3 soorten autoverzekeringen, met de mogelijkheid om sommige verzekeringen uit te breiden met extra opties. De eerste soort verzekering is een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Deze verzekering is minimaal verplicht voor iedereen die een auto heeft in Nederland. Een WA-verzekering dekt alleen maar schade die je bij een ander veroorzaakt, dus alle schade aan je eigen auto wordt niet vergoedt. Als je auto wat nieuwer is, of wat meer waard, kun je kiezen voor WA-plus. Deze verzekering, die soms beperkt casco wordt genoemd, vergoedt onder andere glas- of stormschade aan je auto. De meest uitgebreide verzekering is allrisk, of volledig casco. Hierbij ben je verzekerd voor alle schade aan je auto, ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Let wel op dat hier voorwaarden aan verbonden zijn, controleer deze goed. Behalve de verzekering kun je ook nog kiezen voor extra dekking, zoals inzittenden verzekering, rechtsbijstand of pechhulp.

Welke soort verzekering je kiest is afhankelijk van de leeftijd van je auto en je eigen omstandigheden. Voor een nieuwere, of duurdere, auto is vaak een uitgebreidere verzekering beter geschikt, maar de maandelijkse kosten zijn natuurlijk ook een stuk hoger. Is je auto niet veel meer waard, dan is een WA-verzekering meestal voldoende.

Je verzekering en het buitenland

Veel mensen gaan met de auto op vakantie naar het buitenland, waarbij Frankrijk, Italië en Spanje veruit favoriet zijn. Hiervoor hoef je je verzekering niet aan te passen, je verzekering is ook geldig in Europa. Je krijgt bij je verzekering een internationaal verzekeringsbewijs, vroeger “groene kaart” genoemd. Deze krijg je meestal digitaal en kun je zelf uitprinten. Op deze groene kaart staat ook in welke landen je verzekering wel of niet geldig is.

Autoverzekeringen online vergelijken en afsluiten

Met tientallen maatschappijen waar je een verzekering kunt afsluiten, is het bijna onmogelijk om zelf de goedkoopste autoverzekering te vinden. Gelukkig zijn hier vergelijkingssites voor die je hierbij helpen. Je hoeft vaak alleen maar te kiezen wat voor soort verzekering je wilt. Dan voer je de waarde van de auto, je leeftijd en waar je woont in en het aantal kilometers die je per jaar rijdt en hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Aan de hand van deze gegevens komt de site dan met een overzicht van verzekeringen en de maandelijkse premies. Wil je zelf eens je autoverzekering vergelijken? Ga dan eens naar autoverzekering afsluiten Overstappen.nl en sluit direct een nieuwe verzekering af.

Gerelateerde artikelen

Hoe je goedkoop maar leuk op reis kunt

Denk je aan vakantie, dan denk je waarschijnlijk dat je een groot budget nodig hebt om leuke dingen te kunnen doen. Dat hoeft gelukkig niet zo te zijn en een vakantie hoeft niet altijd duur te zijn. Met een beetje creativiteit en planning kun je genieten van een heerlijke vakantie zonder je bankrekening te plunderen. Hier zijn vijf slimme tips voor budgetvriendelijke vakanties die zowel leuk als betaalbaar zijn.   Kies een minder populaire bestemming Populaire toeristische bestemmingen zijn vaak duurder door de hoge vraag. Door te kiezen voor een minder bekende locatie kun je veel geld besparen op zowel accommodatie als activiteiten. Deze bestemmingen bieden vaak een meer authentieke ervaring en minder drukte, wat je vakantie nog aangenamer kan maken.   Maak gebruik van openbaar vervoer Een auto huren kan handig zijn, maar openbaar vervoer is vaak veel goedkoper en soms zelfs efficiënter. Veel steden bieden toeristenpassen die onbeperkt reizen met bus, tram of metro mogelijk maken voor een vast bedrag. Dit is niet alleen budgetvriendelijk, maar geeft je ook de kans om de bestemming op een lokale manier te ervaren.   Bereid je eigen maaltijden Eten in restaurants kan snel oplopen in de kosten. Kies daarom voor accommodaties met keukenfaciliteiten zoals appartementen of hostels. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf te koken en lokale ingrediënten te gebruiken, wat niet alleen goedkoper is, maar ook leuk kan zijn. Bezoek lokale markten en probeer typische gerechten te maken van de regio waar je verblijft.   Boek hotels met korting Een van de grootste uitgaven tijdens vakanties is de accommodatie. Bespaar op deze kosten door te zoeken naar hotels die aantrekkelijke kortingen bieden. Afhankelijk van waar je naar toe gaat en in welke periode kan je namelijk profiteren van een hotel aanbieding. Dit zijn vaak accommodaties die tegen een goedkopere tarief een kamer aanbieden. Zo kan je geld besparen voor alle leuke activiteiten gedurende de dag zonder je schuldig te voelen. Hoe eerder je een kamer boekt, hoe beter het vaak is. Kijk voor een compleet aanbod eens op hotelspecials.nl.   Profiteer van gratis activiteiten Elke bestemming heeft wel gratis activiteiten te bieden. Of het nu gaat om wandelen in de natuur, een bezoek aan een gratis museum of een dagje strand, er zijn altijd manieren om zonder kosten te genieten van je vakantie. Doe vooraf onderzoek of vraag bij de lokale toeristeninformatie naar gratis evenementen en bezienswaardigheden.   Een budgetvriendelijke vakantie plannen vereist wat onderzoek en flexibiliteit, maar het is zeker mogelijk om een fantastische tijd te hebben zonder een fortuin uit te geven. Met deze tips kun je slim besparen op de grootste kostenposten en toch optimaal genieten van je welverdiende vakantie. Pak je koffers en bereid je voor op een avontuur dat zowel vriendelijk is voor je portemonnee als onvergetelijk zal zijn!

Lees meer
Afbeelding Hoe je goedkoop maar leuk op reis kunt

De leukste vervoersmiddelen om een stad te verkennen!

Voor mensen die dol zijn op nieuwe plekken verkennen en reizen, is de favoriete activiteit in veel gevallen een nieuwe, onbekende stad ontdekken. Van leuke lokale markten tot plaatselijke horeca hotspots. Altijd zoekend naar nieuwe avonturen, hotspots en leuke vondsten. Maar om alles in vaak een beperkte tijd te kunnen bekijken is een vervoersmiddel gebruiken aan te raden. Zo weet je zeker dat je alle plekken kunt verkennen en geen highlight mist. Maar nu is het ene vervoersmiddel het andere niet. Welke je sowieso een keertje geprobeerd moet hebben? Lees snel verder. Stijlvol onderweg De scooter kennen we al enkele decennia. Waar het vroeger vooral het hippe broertje van de brommer was, is dat tegenwoordig meer dan dat. Scooters zijn een stuk duurzamer, veiliger en stiller geworden. Daarmee is de scooter opeens ook hét perfecte vervoersmiddel voor in de stad geworden. De deelscooters vind je dan ook op iedere hoek van de straat tegenwoordig, en ze zijn ook nog eens zeer duurzaam. Nu is een deelscooter leuk voor een nieuwe plek waar je tijdelijk bent, maar wanneer je in een stad woont is het aan te raden eens te kijken of jij je auto niet in kunt ruilen voor bijvoorbeeld een stijlvolle zwarte scooter. Deze zijn een stuk duurzamer, wendbaarder en ook nog eens voordeliger dan een auto. Dus niet alleen voor op reis maar ook voor thuis; kijk eens naar de scooter! Step by step Ben je in een buitenlandse stad? Kijk dan eens goed om je heen of je misschien al van die hippe elektrische stepjes spot. In Nederlandse steden zijn ze tot op heden verboden, maar in het buitenland word je er regelmatig al bijna door omver gereden. Ze zijn super handig, snel en wendbaar. Daarnaast is het een leuke belevenis an sich om eens zo’n hippe step te gebruiken. Pas echter wel op, de kans op een ongeluk zit ook bij een step in een klein hoekje. Of we ze in Nederland op de weg kunnen verwachten? Let’s hope so! Uitgefietst? Nederland is natuurlijk het fietsland bij uitstek. Maar niet alleen in Nederland zijn we dol op fietsen, ook in het buitenland wordt dit steeds meer omarmd. Vaak in de vorm van een elektrische fiets, iets wat vaak een aangename toevoeging is wanneer het kwik in Mediterrane landen al snel boven de dertig graden uitkomt. Dan is dat extra, elektrische zetje in de rug wel zeer aangenaam. Dus per elektrische fiets de omgeving verkennen; een ontzettend leuke optie! Kortom; ben je op zoek naar een leuke manier om een stad te verkennen? Pak eens een scooter, step of elektrische fiets! Wanneer je zelf in de stad woont dan is het het overwegen waard om eens te kijken of je niet zelf een scooter kunt aanschaffen. Ontzettend leuk en wendbaar, en ook nog eens een hippe verschijning op de weg!

Lees meer
Afbeelding De leukste vervoersmiddelen om een stad te verkennen!