Casa Milà is een iconisch appartementengebouw in Barcelona, op een hoek aan de Passeig de Grà cia. Het staat ook wel bekend als La Pedrera en werd – net zoals Casa Battlo – ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudi. Het is één van zijn meest opvallende werken en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Wat is Casa Milà?

Het is een appartementengebouw met een opvallende gevel met golvende lijnen en organische vormen, die doen denken aan een rotsformatie. Dit is één van de typische kenmerken van Gaudi’s stijl. De gevel is gemaakt van kalksteen en heeft een gladde, bijna huidachtige textuur. Het is versierd met smeedijzeren balkons, die allemaal anders zijn ontworpen.

Geschiedenis van Casa Milà

Casa Milà werd gebouwd tussen 1906 en 1910 voor de rijke zakenman Pere Milà en zijn vrouw Roser Segimon. Het gebouw bestaat uit twee blokken, die worden verbonden door een centraal binnenhof. De totale oppervlakte betreft meer dan 1.300 vierkante meter en heeft tien verdiepingen.

Wat maakt Casa Milà zo bijzonder?

Eén van de meest indrukwekkende kenmerken van Casa Milà is het dak. Het is ontworpen als een surrealistisch landschap, met schoorstenen die lijken op middeleeuwse ridders en golvende structuren die doen denken aan golven in de zee. Bezoekers kunnen het dak op om te genieten van het uitzicht over de stad en de unieke architectuur van het dak zelf.

Binnen in Casa Milà zijn nog meer indrukwekkende ontwerpen aanwezig. Het appartement van Milà is gerestaureerd en is nu open voor het publiek. Het is ingericht in de stijl van het begin van de 20e eeuw en geeft een goed beeld van hoe de rijke bourgeoisie toen leefde. Er is ook een museum gewijd aan het werk van Gaudi, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over zijn leven en zijn andere werken in Barcelona.

Een van de andere opvallende kenmerken van Casa Milà is het atrium, dat zich uitstrekt over zeven verdiepingen. Het is ontworpen om natuurlijk licht binnen te laten en om lucht te laten circuleren door het gebouw. Het heeft een indrukwekkende wenteltrap en een glazen plafond, die samen een indrukwekkend zicht creëren.

Wat is er te zien/doen?

Er zijn verschillende soorten rondleidingen waarmee je meer kunt leren over Casa Milà. Zo kun je ervoor kiezen om meer te leren over het bouwwerk met behulp van een gids die je er alles over kan vertellen, of juist een audiotour. Ook zijn er rondleidingen die de focus specifieker leggen op bepaalde zaken. Bovendien zijn er verschillende rondleidingen die het mogelijk maken om buiten de drukte om een bezoek aan het gebouw te brengen. Zo kun je een ticket boeken voor een rondleiding in de ochtend vóórdat de drukte losbreekt, zowel als ’s avonds nadat het is gesloten voor het grote publiek.

Bezoekersinformatie

Als je van plan bent om Casa Milà te bezoeken, zijn er een aantal belangrijke zaken om in gedachten te houden. Allereerst is het belangrijk om jouw kaartjes van tevoren te boeken, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist. Dit kan online of bij één van de kassa’s bij de ingang. Het is ook belangrijk om op tijd te komen voor het toegewezen tijdslot.

Reisadvies

Voor bezoekers die met het openbaar vervoer willen reizen, is Casa Milà gemakkelijk te bereiken met de metro of bus. Het ligt in de wijk Eixample, op loopafstand van andere belangrijke bezienswaardigheden zoals Casa Batlló en La Sagrada Familia. Als je met de auto komt, kun je het beste parkeren in een nabijgelegen parkeergarage.