De Font Màgica, ook wel de fonteinen van Plaça d’Espanya genoemd, is een spectaculaire bezienswaardigheid in Barcelona die niet gemist mag worden. De fontein is gelegen in de wijk Montjuïc en is een van de meest bekende en populaire attracties van de stad. De fontein is gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw en is tot op de dag van vandaag nog steeds een bron van verbazing en verwondering voor bezoekers uit de hele wereld. Ook staat het bekend als een levendig verkeersplein.

Historie: de Magische Fontein van Barcelona

De Font Màgica werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929, die werd gehouden in Barcelona. De fontein werd ontworpen door de Catalaanse architect Carles Buigas en hij koos voor een Art Deco-stijl die in die tijd populair was. Het moest laten zien wat er allemaal mogelijk is met gefilterd licht.

In de loop van de jaren na de Wereldtentoonstelling werd het verwaarloosd en tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) raakte het zwaar beschadigd. In 1955 werden de beschadigingen hersteld en in 1992 werd het volledig gerestaureerd voor de Olympische Spelen van dat jaar. Na een aantal jaar werd het vervolgens in 2010 opnieuw gerestaureerd om het eruit te laten zien zoals nu.

Wat maakt de fontein zo magisch?

Allereerst is dit het ontwerp. De fontein spuit 3180 liter water per seconde door in totaal 3620 jets om zijn effect te creëren. Tegelijkertijd worden de waterstralen verlicht door 120 lichtkoepels en 4.760 gloeilampen en de grootste wateruitloop heeft een hoogte van 51 meter. Dit is hoe de licht- en muziekshows worden gegeven die twee keer per week plaatsvinden.

Deze shows zijn gratis en trekken elke avond duizenden bezoekers. Tijdens de show schieten waterstralen omhoog terwijl ze op de maat van de muziek dansen. Er zijn verschillende thema’s en stijlen te zien tijdens de show, variërend van klassieke muziek tot modernere popmuziek.

Naast de licht- en muziekshow is het ook mogelijk om overdag de fontein te bezoeken. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht over de stad. Vanaf de fontein heb je een prachtig uitzicht over de stad Barcelona en de nabijgelegen bergen.

Dit ligt op korte loopafstand van Màgica

Op korte wandelafstand van de Font Màgica zijn er verschillende andere bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn om te verkennen. We zullen enkele van de mooiste benoemen.

Om te beginnen ligt de Heuvel van Montjuïc op slechts een paar minuten lopen van de fontein en biedt het een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Ook is op korte afstand het museum gewijd aan de Spaanse kunstenaar Fundació Joan Miró te vinden. Tot slot is er ook de Botanische Tuin van Barcelona, gelegen op ongeveer 15 minuten lopen van de fontein. De tuin heeft een uitgebreide collectie van inheemse planten en bomen uit de Middellandse Zee en andere delen van de wereld.

Belangrijke bezoekersinformatie

De Font Màgica is gelegen in de wijk Montjuïc en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het metrostation Plaça d’Espanya is het slechts enkele minuten lopen naar de fontein. Ook kun je met de bus of de tram naar de fontein reizen. Er zijn geen kosten verbonden aan de licht- en muziekshows en er zijn ook geen tickets nodig. De shows vinden plaats op vrijdag- en zaterdagavond, op verschillende momenten op de dag afhankelijk van de tijd van het jaar.

Als je de fontein wilt bezoeken, is het belangrijk om op tijd te komen. Tijdens de zomermaanden kan het erg druk zijn en is het aan te raden om ruim van tevoren aanwezig te zijn om een goede plek te bemachtigen. Het is ook verstandig om warme kleding mee te nemen, omdat het ’s avonds in Barcelona kan afkoelen, zelfs in de zomer.