Het Park Guëll is een unieke en bijzondere bezienswaardigheid die zeker een bezoek waard is tijdens een stedentrip naar Barcelona. Het park werd gebouwd tussen 1900 en 1914 door de beroemde architect Antoni Gaudí en is gelegen op de Carmelheuvel in de wijk Gracia in Barcelona. Het park staat bekend om zijn unieke architectuur en prachtige landschapstuin.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Park Guëll gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Eusebi Guëll, een rijke zakenman een park wilde een park laten ontwerpen dat was bedoeld voor een exclusieve woonwijk. Het idee was om een chique en rustgevende omgeving te creëren voor de rjiken van Barcelona, ver weg van de drukte van de stad. De persoon die hij koos om het park te ontwerpen was Antoni Gaudí. Hij was een wereldberoemde Catalaanse architect die bekend staat om zijn fantasierijke en vernieuwende ontwerpen die de moderne architectuur hebben beïnvloed.

Gaudí begon met het ontwerpen van het park en de bouw begon in 1900 en duurde 14 jaar. Het oorspronkelijke idee was om een wijk te bouwen met 60 huizen, maar het project was niet succesvol en werd uiteindelijk stopgezet. In 1926 werd het park geopend voor het publiek en het werd een populaire plek voor zowel lokale bewoners als toeristen.

Wat maakt Park Guëll bijzonder?

Het park is een unieke mix van natuur en architectuur. De hoofdingang van het park wordt gemarkeerd door de beroemde draakfontein, die ook wel bekend staat als El Drac. De fontein is een prachtig voorbeeld van de fantasievolle stijl van Gaudí en het is één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in het park.

Eén van de meest bekende elementen binnen het park is de overdekte zuilenhal, die oorspronkelijk bedoeld was als marktplaats voor de bewoners van de wijk. Het ontwerp is geïnspireerd op de vormen van bomen en het plafond is versierd met mozaïeken van gebroken tegels, een techniek die bekend staat als trencadís. Een ander interessant kenmerk van het park is de Gaudí House Museum, gelegen in het voormalige huis van Antoni Gaudí. Het museum bevat een uitgebreide collectie van werken en ontwerpen van Gaudí, inclusief meubels en decoratieve objecten.

Het park heeft ook een prachtige landschapstuin, die is ontworpen om de natuurlijke omgeving van de heuvel te behouden. De tuin is beplant met mediterrane vegetatie en biedt een prachtig uitzicht over de stad Barcelona. Daarnaast is er een café en een boekhandel om te bezoeken. Verder is er een speelplaats aanwezig voor kinderen, uitlaatplek voor honden en zijn er fonteinen aanwezig.

Bezoekersinformatie

Het park is de hele week geopend van 09:30 tot 20:30 in de zomer en van 09:30-18:30 in de winter. Als je het Park Guëll wilt bezoeken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Om het monumentale gedeelte van Park Guëll te bezichtigen dien je een ticket te kopen. Tickets voor Park Guëll kunnen ter  plekke worden gekocht, maar we raden aan om dit van tevoren online te doen. De wachtrijen bij de ingang kunnen lang zijn, vooral in het hoogseizoen. Het is aan te raden om het park vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken, aangezien het er in het hoogseizoen rond het middaguur erg druk kan zijn. Zo vermijd je ook gelijk het heetste moment van de dag. Voor de meest accurate bezoekersinformatie bezoek je de officiële website.

Bereikbaarheid

Ten eerste is het park alleen te bereiken via een steile heuvel met trappen. Het kan dus vermoeiend zijn om het park te bezoeken als je slecht ter been bent. Je kunt er eenvoudig komen met het openbaar vervoer, per taxi of te voet. Het dichtstbijzijnde metrostation is Lesseps (lijn 3), vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen naar het park. Ook stoppen er bussen dichtbij het park. Als je met de taxi gaat, houd er dan rekening mee dat de chauffeur je niet helemaal tot aan de ingang van het park kan brengen vanwege de smalle straten. Het is ook mogelijk om met een toeristenbus of een elektrische fiets naar het park te gaan.